@Saulius503. Sveikas, Sauliau. Džiaugiuosi, kad tau forumas padeda. Atkreipiau dėmesį į frazę - dar nekalbu angliškai, bet prireikus susišnekėti galėčiau… Tai gal jau ir kalbi?![]()
@miride. Labas, na tiesą sakant dar nesikalbėjau su kokiu native-speaker (išskyrus turistus), kaip kažkur rašė ‘‘rolan’’, dar barjero nepralaužiau, bet aš ir neforsuoju, mokausi savo malonumui:)
Žinot ką, vienintelis mūsų trūkumas - baimė. Kalbėsiu apie save. Aš iki šiol tik klausydavau LingQ pamokų, bet nedarydavau nieko daugiau. Prieš savaitę pradėjau žiūrėti angliškus filmus, ir mano nuostabai supratau daug geriau nei tikėjausi!!! O vakar pirmą kartą rimtai bendravau su “native speakers” naudodamasis http://chatroulette.com/. Ir vėl gi tai buvo daug lengviau nei tikėjausi! Paprasti žmonės nesikabina prie gramatikos, jie malonūs, aišku būna nesuprantu frazės, bet tai pasakius jie maloniai paaiškina ją, tas netobulas kalbėjimas nėra blogas dalykas ir niekas į tai nekreipia dėmesio, juo labiau, kai pasakai, kad esi iš nedidelės vakarų Europos valstybės
Jiems tai tik sukelia didesnį susidomėjimą, egzotika vis gi
Taigi visiems kurie dar laiko save nepasirengusiais sakau bandykit, nieko nėra baisaus, jei galiu aš, galit ir jūs, juo labiau, kai lingQ’e žinomais esu pažymėjęs tik 1179 žodžius. Čia kaip A.J. sakė, mus mokyklose mokino netinkamu būdu, vien tik geresniam pažymiui… Tai ir bijom susimaut ir t.t. bet toli gražu, realiai to nėra. Nuo šiol planuoju dažnai kalbėt realiai su žmonėmis, tai puikus mokymosi būdas.
Mokomės ir nepamirštam pasidalint rezultatais
tas dalinimasis sėkme labai gerai nuteikia tęst studijas!
Pridedu linką kur AJ kalba apie mokymąsi, kaip tai daryti: Zippyshare.com - [now defunct] Free File Hosting
Va čia tai teisybę parašei, kažkokia nesuprantama baimė tikrai yra, ačiū už patarimus, varysiu chatint:)
Saulius503,
Varyk ir drąsiai!! Manau patiks, smagių žmonių galima rast, o jei nepatinka tiesiog spaudi “next” ir kalbiesi su kitu(a) pašnekovu(e).
Kitas fainas dalykas kurį atradau, tai filmų takelio klausymasis. Pvz yra ne vienas filmas kurio audio takelio noriu klausytis, taigi išsitraukiu jį iš filmo į .mp3 formato failą programa “VirtualDubMOD”. Bet ten būna viso filmo .mp3 soundrackas, taigi dar reikia išsikirpti atitinkama filmo dalį. Tai darau su “Audacity” programa. Veiksmai nėra sunkūs ir pareikalauja vos 40 sekundžių darbo, ir iš viso filmo takelio turiu pvz 30 min švaraus klausymosi. Jei bus susidomėjusių tokiu metodu praneškit parašysiu kaip nuosekliai viską padaryti, ir kur gauti programas, žodžiu dalinuosi viskuo ką turiu, o čia jau rinkitės kas patinka ![]()
Sveiki, Gintarai
Pirmiausiai esu Jums dėkingas už patarimus ir visų besimokančiųjų palaikymą.
O sau dėkingas
, kad susiradau Jūsų tinklalapį, o jame puikius patarimus.
Kiekvienas gali pasirinkti kokiu būdu mokytis. Man patinka LingQ programa ir joje mokytis. Svarbu nesiblaškyti, ir siekti savo tikslo.
Visiškai teisinga yra tai, kad mokantis svarbiausia yra motyvacija ir noras. Arklį galima įvesti į upę, bet jo gerti nepriversi.
Būna kartais kad ir tingisi. Užsiregistravau 2011 01 18 , realiai mokiausi nuo vasario iki birželio vidurio. Vasarą, gėda pasakyti, bet patinginiavau.Tai realiai mokiausi apie 6 mėn. Kitas dalykas, dirbant vadovaujantį darbą, darbo diena deja, būna žymiai ilgesnė nei 8 val. ir grįžus namo sėsti prie kompo nebėra noro. Pavydžiu tiems, kas gali sau leisti kasdien 3 ar daugiau val. klausyti įrašus. Na nebent būdamas savaitgaliais sode, tada klausau 4-5 val, kol grotuvas išsikrauna, arba kažkur toliau už miesto važiuojant, taip pat klausau. Nuo spalio pradžios vėl stengiuosi ( savo noru, ir nauju užsidegimu, nes matau realų progresą) pasivyti ką praleidau. Per dieną, kai labai norisi, vieną valandą klausymui galima surasti.
Esu vyresnio amžiaus, į Briuselį dirbti nebepretenduoju
todėl mano tikslas normaliai susikalbėti su tikrais anglais , skaityti ir suprasti tekstus, suprasti kas kalbama per TV.
Mokykloje ir universitete kankinausi su prancūzų kalba. Ir rusų kalba sekėsi šiaip sau, bet pradėjus dirbti, kasdien maždaug pusę dienos tekdavo kalbėti ir rašyti rusų kalba. Gal po kokių metų būnant komandiruotėse, rusai nepatikėdavo, kad esu iš Lietuvos ir prašydavo parodyti pasą, nes kalbėjau be akcento. Kodėl tai rašau, ogi įsitikinau, kad pagrindas yra klausymas, klausymas, klausymas, skaitymas, žodžių bagažo didinimas, ir po to kalbėjimas. Tuo pačiu principu juk ir LingQ programa .
Anglų pradėjau mokytis savarankiškai jau seniai, nuo žodžių mokymosi, lankiau kursus, mokiausi žodžius CD pagalba ir pan. Pavienių žodžių žinojau apie 800 -1000, bet klausant anglų kalbos, galėjau suprasti kai kuriuos pavienius žodžius, bet minties nesupratau (na aišku išskyrus sveiki, kaip sekasi ir pan.) Tris mėnesius pasimokius LingQ ( prisiminiau girdėtus ir sužinojau naujų) virš 2000 žodžių. Svarbiausia tai, kad žinotus žodžius jau girdžiu ir suprantu ne kaip pavienius o viso sakinio kontekste, ir tuos nesudėtingus sakinius jau galiu suprasti, nelabai net svarbu kur juos ištaria, per TV ar kitas žmogus. Nes jau vienas ar kitas frazes teko girdėti klausytuose tekstuose. Tokiu atveju jau ir žmogumi pasijunti, pasidžiaugdamas, kad gali nesudėtingus sakinius suprasti. Tai uždega… Viso to anksčiau, zubrinant žodžius ir gramatiką, nepavyko padaryti, buvo tikra kankynė. Sutinku ir su tai, kad nereikia “užsiciklinti” prie kokio nors nežinomo žodžio. Tą žodį išgirstu kitame kontekste ir lengviau įsimenu. Kai prisipildo žodynas 100 žodžių, trinu, ir vėl naują tekstą klausau, naujus linkus kuriu. Jei kokį žodį pamirštu, vėl užlinkinu arba per per google pasitikslinu.
Prieš keletą savaičių teko būti Egipte. (Ten galima susikalbėti rusų, anglų ir kitomis kalbomis). Viešbutyje, parduotuvėse stengiausi bendrauti anglų kalba. Na egiptiečių tarimas tikrai ne pavyzdinis, (mano kol kas taip pat), bet susikalbėti ir pasiderėti pavyko. Bėda ta, kad kai reikia greitai atsakyti ar pasakyti , žodžiai ar paprasti sakiniai ( nors grotuve ne kartą girdėti) kažkur dingsta. Prisimenu tuos teisingus, grotuve girdėtus sakinius kai jų nebereikia…Darau paprastą išvadą, reikia kuo daugiau klausyti tekstus, kad jau grotuve girdėtus sakinius, tinkamas frazes laiku ir vietoje galima būtų laiku prisiminti ir ištarti. Tekstus esu klausęs tik 104 val. ( pagal mano užduotį reikia jau turėti 274val.). Esu įsitikinęs, kad praklausius įrašus 300 - 400 val., “pramuš” ir galėsiu buitiniais dalykais susikalbėti ne tik su egiptiečiais ![]()
Visiems linkiu visada būti optimistais, turėti kantrybės. Jei būna tingėjimo laikotarpių, svarbu nesustoti visai, o klausyti, skaityti tekstus vėl. Sėkmės.
Ačiū Raimundai už istoriją.
Noriu ir kitus paskatinti ne vien skaityti, bet ir parašyti, kadangi mes galime skaityti šias istorijas tik todėl, kad kažkas jas parašė ![]()
Sveiki, kažkaip pastaruoju metu nelabai lankausi lingq, nes mokinuosi ir žiūriu gana daug video anglų kalba (Khan Academy) tai ir nelabai lieka laiko. Klausymo lygis pas mane gana geras ir kalbėtoją suprantu tikrai gerai, bet aišku pačiam kalbėti dar sunku. Trukdo tai, kad norisi viską pasakyti ir suformuluoti teisingai, ir tada gaunasi nei šis, nei tas (skaičiau apie tai ir suprantu, kad tas “tobulumo” siekimas tik trukdo). Rašau gana suprantamai (bent jau taip galvoju), bet visada galvoju apie gramatika, nes ji pas mane stringa.
Kadangi ruošiuosi brandos egzaminams, man vis dėl to reikia nemažai skirti dėmesio gramatikai, bet nelabai randu sau tinkamo varianto. Gal ką patartumėt šiuo klausimu? Ačiū.
Man su gramatikos lygio kėlimu natūraliu būdu labai padėjo A.J.Hoge pamokos, tiek “Effortless english” tiek “power english” paketai. Ten irgi klausymosi pamokos bet jos orientuotos į sklandų kalbėjimą ir gramatikos žinių gilinimą, jas perklausius su deep learning metodu gramatika natūraliai susigulės ir nejaučiant bus imama naudoti ![]()
Eimantai, o po kiek laiko tu su A.J point of view stories pajautei pokycius savo gramatikoje? Nes aš prieš dvi savaites vienu metu atradau ir lingq ir efortless english ir kiek speju to ir to klausau, bet kažkaip minimaliai jau jaučiu ta jausma kai pvz rašydamas rašinį ar ruošdamasis invidual talk mokykloje atsiskaityti nebelabai galvoju koki laika naudot, tiesiog rašau automatiškai ir neprašaunu dažniausiai. Aišku dar padirbėt daug šitoj srityje reikia, bet tokie niuansai džiugina ![]()
P.s. visiem labas, esu Eimantas, savo istorija pasidalinsiu tada kai bus ka dalintis, t.y. kai praleisiu čia daugiau laiko ![]()
Labas Eimantai ![]()
Aš pokyčius pajaučiau po dviejų savaičių nežymius tokius, o po to “metriniais” žingsniais ėmė gerėt, tai žodžiu pora pirmų savaičių nelabai kas jautėsi ir BUM atėjo toks suvokimas, ir dabar gerėja gana sparčiai, esu jau intensyviai praklausęs mėnesį ir pažanga tikrai matosi, aš per dieną klausausi apie 4 - 6 valandas. Va ruošiuosi į kolegiją, ten keliaudamas vėl klausysiu, po kolegijos eiunu sportuot ir vėl klausau, žodžiu, tai tapo dalim mano gyvenimo būdo, na ir veikia… turiu pripažinti tai. Bet aš dabar mokausi vien effortless’ą, be lingQ, taip darysiu dar 2 mėnesius tada vėl intensyviai plėsiu vocabulary.
Labas. Radau si nemokama anglu kalbos mokyma ‘‘Facebook Tinklalapyje’’. Manau tai labai gerai taip mokintis anglu kalbos. Dekoju jums Gintarai uz sia nuostabia ideja. Tik gaila kad cia dar ne viska gerai suprantu naudojantis ‘‘Lingo Tinklalapi’’. As kai turiu keleta uzsienietisku tinklalapiu, tai kelis sakinius jau galiu parasyti savarankiskai anglu kalba. O kad irasyti teksta balsu, manau galima naudoti ir mobilaus telefono diktofona, kur galima irasyti savo balsa, nes kitokiu priemoniu as neturiu. Linkiu taip pat visiems sekmes mokinantis anglu kalbos. ![]()
Labas, Lelija7,
į sveikatą. Niekas nieko supranta iš pat pradžių. Iš kitos pusės, kad pradėti, ypatingo supratimo ir nereikia. Aš iki šiol naudoju tik mažąją dalį LingQ teikiamų galimybių. Tik tiek, kiek man reikia. Čia yra pamokoma istorija apie tai:
labas vakaras.norejau paklausti vieno dalyko,kai kalbi su tutoriu,kalbama apie kazkokia tam tikra tema,ar galima paciam paprasyti temos,kuria tu noretum pakalbeti.aciu
@sampas
Kas moka pinigus, tas užsako muziką ![]()
Kalbu isaniskai tik dabar nieko nesuprantu o mokytis sungu nezinau ka daryt
@cinamonas01. Sukaupti visą kantrybę ir mėgautis mokymusi ![]()
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.” ~Confucius
Mokymasis nėra lengvas procesas, žinoma. Bet tai, ką mes mylime, ką darome su aistra, mums sekasi lengvai.
Tiesiog reikia surasti tame prasmę. Reikia svajoti apie tai, kas bus, kai jau mokėsi kalbą. Reikia pasirinkti įdomią medžiagą, kad ji atrodytų kaip laisvalaikio užsiėmimas, o ne kaip nuobodi ir varginanti prievolė. Reikia tikėti savimi. Reikia pasirinkti tau tinkamiausią mokymosi būdą.
Ir niekada nereikia sakyti žodžių, kurie prasideda “ne”- aš nepajėgiu, aš neįveiksiu, aš nesuprantu…![]()
@miride
Ką tik pati pasakei “niekada nereikia” ![]()
Mea maxima culpa:-) Bet vistiek tekste buvo daugiau pozityvių teiginių, turi pripažinti. Žodžių “reikia” - “nereikia” santykis 5:1.![]()
Santykis atitinka Pareto dėsnį, taigi viskas gerai.![]()
@miride
Ar įskaičiavai “aš nepajėgiu, aš neįveiksiu, aš nesuprantu”? Ar jie yra ne tekste? (Aš galiu būti labai bjaurus ![]()