Sveiki, aš skaitau jūsų raštus forumuose ir matau vien abejones - ar taip gerai, ar taip reikia, ar kitaip reikia…Nereikia kitaip. Jūs turite AJ, jūs turite Stevą ir jūs turite Gintarą:-) Klausykite jų ir viskas bus gerai. Ir turėkite truputėlį daugiau kantrybės. Tai labai žmogiška - norėti visko čia ir dabar. Viskas ir bus, bet tam reikia truputėlį daugiau laiko. Šita metodika yra nuostabi ir ji puikiausiai veikia.
Aš moku labai gerai dvi kalbas - rusų ir vokiečių. Rusų išmokau nepatebimai, kaip ir visi tarybiniai vaikai, o vokiečių mokiausi be proto ilgai. Mokykloje, universitete, kursuose, galų gale baigiau dviejų metų perkvalifikavimo kursus (mokiausi kiekvieną dieną po 5 val. kursuose ir dar darydavau kelias valandas namų darbus namie). Vokiškai laisvai kalbėti pradėjau po metų mokymosi kursuose.
Kai prireikė anglų kalbos, tiesiog ilgai bijojau vėl pradėti mokytis, prisimindama vokiečių kalbos mokymosi patirtį. Tačiau anglų kalbos reikėjo labai. Dėl atsiveriančių profesinių galimybių. Štai ir pirmas dalykas - MOTYVACIJA.
Prieš metus nusipirkau Zamiatkino kursą. Mokiausi labai sąžiningai. Kas dieną po tris valandas, kaip liepė Zamiatkinas. Kursą perėjau per du mėnesius. Neturėjau kantrybės mokytis 8 mėnesius. Po to ziūrėjau filmus, skaičiau knygas. Kalbėti nepradėjau. Tačiau kursas pripratino smegenis atskirti anglų kalbos žodžius nuo nesuprantamo triukšmo ir, pradėdama mokytis pagal “teisingą” metodiką, jau nebebuvau pradedančioji. (AJ teigia, kad jo metodika netinka pradedantiesiems?
Pernai lapkričio mėnesį skaičiau Suomijoje pranešimą anglų kalba. Ruošiausi jam ir treniravausi kokį mėnesį. Pranešimą perskaičiau, netgi dviejuose srautuose, tačiau konferencijos pabaigoje, kai organizatoriai ėmė nešioti po salę mikrofoną ir klausinėti dalyvių refleksijos, aš susigūžiau iš baimės, kad tik manęs nekalbintų. Aš vis dar nekalbėjau. Grįžau namo įsiutusi ir pasakiau sau - laikas baigti tingėti ir pradėti mokytis. Ir užsigooglinau temą “anglų kalbos gramatika”, ir pirmoji nuroda nuvedė į Gintaro blogą. (Nepagailėk, Dieve, Gintarui visokių gėrybių:-). Tokia buvo “teisingo” mokymosi pradžia.
Aš mokausi dabar taip - AJ Effortless English + VIP +Lingq. Ir vakarais angliški filmai.
Mokausi 4 mėnesius. Dirbu daug. Vidutiniškai 5 val. per dieną. Per 4 mėnesius surinkau 400 klausymo valandų. (Išeina panašiai kaip pas Zamiatkiną - 3 klausymo valandos per dieną).
Šiandien grįžau iš konferencijos Briuselyje. Tai buvo labai svarbūs mokymai. Kad patekčiau į juos, turėjau praeiti didelę atranką ir vienas iš kriterijų buvo labai geras anglų kalbos mokėjimas.Tai va, aš kalbėjau:) Laisvai ir be širdies drebėjimo. Tik po 4 mokymosi mėnesių. Kalbėjau nedarydama vertimo, iš kažkur atsirasdavo reikalingos frazės, lengvai supratau visus kitus žmones. Žinoma, tai nebuvo tobula, žinoma, kalbėdama dariau klaidas, žinoma, pritrūkdavau žodžių, ir, nors puikiausiai susišnekėjau su Izraelio dalyve, labai sunkiai supratau anglę iš Mančesterio, tačiau jaučiausi lygi su visais, nes GALĖJAU KALBĖTI LAISVAI. Dabar, kai nulaužiau psichologinį barjerą, manau, mokslai eisis dar lengviau ir greičiau.
Taigi - šita metodika iš tikrųjų teisinga. Trys banginiai, kuriais ji remiasi - Mirtinas Noras Išmokti, Laikas, Kurį Galite Tam Skirti ir Džiaugsmas, Kurį Teikia Šis Procesas. Laiko iš tikro reikia nemažai. Nes juk mokėtės mokykloje energijos tvermės dėsnį - iš nieko niekas neatsiranda. Tik vienos rūšies energija gali virsti kitos rūšies energija. Linkiu jums, kad klausymo energija kuo greičiau virstų kalbėjimo energija. Bet čia kaip užtvanka - kad krintantis vanduo suktų turbinos generatorių, vandens turi būti sukaupta daug:-)
Ir jokių abejonių. Tiesiog ramiai mokytis, žinoti, kam tau to reikia ir laukti savo valandos.