Lietuviškos sėkmės istorijos

Suprantama, kad beprotiškai didelis darbas duoda beprotiškai didelį rezultatą. Bet 1000! O varge…O mes čia nusibaigiame po 20 kartų…:slight_smile:

Aš turiu nusipirkusi kursą “Speak More Clearly”. Bet man nelabai patiko. Pasiklausiau kelias dienas ir atidėjau. Susiradau tada LingQ’e amerikietiško tarimo podcastą American English Pronunciation Podcast (Pronuncian.com) - LingQ Language Library ir klausausi iki šiol. Bet gal dar grįšiu prie Speak More Clearly. Praeina kiek laiko ir požiūris pasikeičia.

Bet šiaip man labiausiai patinka lavinti intonaciją kartu su AJ pamokomis. Tiesiog daug kartų klausai, o paskui daug kartų kartoji iš paskos. Ir tai taip pat sutampa su Zamiatkino metodika.

Man irgi patinka AJ pamokos ypač Power English yra puiku! Dėl kartojimų irgi sutinku kad tai labai efektyvu nors aišku kartais ir per daug nuobodu,bet tai veikia gerai.Man labai patiko viena mintis iš AJ Power English pamokos ‘‘Repetition’’ taigi cituoju:
''So forget this idea of levels. Forget levels, there is no
level. You’re not an advanced English speaker and then suddenly “Oh, I don’t need to
worry about the past tense anymore. Oh, I already know the present tense, I’m an
advanced speaker.”
Well bullshit! It’s not true. You never finish. And in fact you have to focus on the basic
things, the most frequent, core, fundamental, important parts of the language. You have
to focus on them every day, you never stop.
Tas frazes ir žodžius kuriuos naudoju ir girdžiu dažnai galiu vartoti ir suprasti laisvai,jeigu žinočiau taip gerai visas frazes kaip pvž ‘‘of course’’ arba žodį ‘‘thanks’’ kalbėčiau tikriausiai laisvai.Taigi ‘‘repetition’’ yra labai svarbu be abėjonės.
Kaip Jerry Dai sugebėjo tiek kartų kartoti man čia mįslė bet rezultatai akivaizdūs šneka jis tikrai idealiai :slight_smile:

Dar prie progos būtų įdomu paskaityti KAIP jūs kovojate su tuo kartojimo nuoboduliu? :slight_smile:

PVZ aš naudojuosi vienu AJ patarimu eiti vaikščioti. Jei oras tinkamas tai su ausinėm keliauju na praktiškai visur kur yra kelias :smiley: ir klausau tuo pačiu metu, tai tikrai daug geriau, nereikia darytis pertraukų, sugebu išklausyti ir 3 valandas be pertraukos. Jei oras blogas nueinu į sporto klubą, sėdu ant dviračio ir minu klausydamas, vėl gi efektas geras. Tai padariau išvadą, kad kaip visada AJ teisus kūnui būtina judėti :slight_smile:
Kiek kitoks variantas tai savęs motyvavimas, turint stiprią motyvaciją įmanoma viskas, tam reikalui aš paskaitau “Robin Sharma” knygas, taip užmotyvuoja kad dienai klausymo tikrai užtenka.

Gintarai, ačiū už "http://tinyurl.com/6yuvagh " šito dar neskaitęs.
Ir miride už linką dėkoju! renku viską, kas naudinga :smiley:

@eimantasks. Panašiai. Aš maždaug elgiuosi taip pat. Tik aš dar nuo pusės perklausymų pradedu įkalbėti tekstą kartu su AJ. Tada būna linksmiau.

O dėl nuorodos, tai nėra už ką dėkoti. Visi mes čia voverytės, visi viską renkame ir viskuo dalijamės.

Įdėsiu dar vieną nuorodą, nors ji čia jau buvo du kartus įdėta. Ją atnešė ateidamas į LingQ’ą vienas jaunas vaikinukas. Labai man patinka tos pamokėlės. Ir gramatika, ir tarimas, ir reali kalba. Ir viskas linksmai ir nenuobodžiai. Jei tu šitą saitą jau žinai, gal jis pravers kitam naujokui:

Ten panašu, kad Steve iš tikrųjų kalba apie Jerry Dai. Labai jau daug sutapimų. Ir tai, kad jis atvyko į Kanadą, ir “in his twenty’s”, ir kad gerai kalbėjo po “3 ar 4 metų”. Mes žinome, kad jis gerai kalbėjo jau po dviejų, tai juo geriau turėjo po 3 ar 4. Man labiausiai patiko ta vieta, kur Steve sako “I thought he was born in Canada” :slight_smile: Bet iš kur vaikis sužinojo, kad reikia klausyti po tiek daug kartų tą pačią medžiagą? Kas jam pasakė? Kažkaip istorija tą nutyli.

Kiniečiai yra be proto darbštūs. To iš jų neatimsi. Iš čia rezultatas. Ir dar labai patiko, kur Steve pasakojo, kaip jis klausė kinų komiškų dialogų netgi jų nesuprasdamas. Aš irgi po kelis kartus esu peržiūrėjęs/perklausęs Steve kalbas, kur jis kalba kiniškai. Nežinau, kam man to reikia. Man tiesiog gražu :slight_smile: Tikriausiai mane tai motyvuoja, tai nesąmoningai ir linkstu prie to kartais :slight_smile:

Dėl tarimo, tai turiu Ann Cook kursą ir buvau pradėjęs treniruotis po metų su A.J. ir LingQ - maniau, kad jau “išmokau anglų kalbą” pakankamai, bet paskui man grįžo sveikas protas ir grįžo taip konkrečiai, kad dabar atrodo, kad moku angliškai dar blogiau negu prieš du metus ir dar reikia mokytis ir mokytis… :smiley: Didėjant žinojimui, atitinkamai didėja ir sąlytis su nežinomybe.

Kas link pakartojimų, tai mano smegenys apsaugo save pačios nuo monotonijos - kartais nukrypsta dėmesys kažkur kitur, kartais užmiegu, jeigu būnu horizontalioj pozicijoj taigi po to vėl klausau iš naujo. Vienu metu iš ryto, kai nereikėdavo skubėti keltis, pradėdavau dieną nuo klausymo. Tai po to dažniausiai reikėdavo klausyti vėl nuo pradžių. Vieną kartą, kai buvom išvažiavę slidinėti, dukra negalėjo užmigti pačią pirmą naktį. Daviau paklausyti vokiečių kalbos per iPod’ą. Užmigo per 5 minutes :smiley:

Pastebėjau, kad “sąžiningiausiai” klausau tada, kai “reikia” papasakoti - iš karto susimobilizuoju :slight_smile: Tą dalyką, kai klausom neklausydami, t.y. galvojame apie kažką kitą, Vera F. Birkenbihl vadina “pasyviu klausymu” ir tai yra privalomas jos metodo elementas (ji liepia paleisti tyliai kalbą ir pavyzdžiui žiūrėti TV tuo metu) ir dar ji teigia, kad toks nesąmoningas klausymas labai lavina akcentą - padeda pagauti kalbos melodiją (intonaciją).

Taigi jau bus daugiau kaip pusantrų metų, kai į akcentą nekreipiu dėmesio. Spėju, kad veiksminga priemonė būtų “shadowing” - kalbėjimas klausymo ketu. Kelis kartus bandžiau trumpai - labai smagu mėgdžioti - jautiesi kaip koks atristas, bet ilgai tą daryti nebandžiau - turiu kitų rūpesčių. Reikia baigti su tais “Friends” ir pradėti toliau žodyną auginti. Liko paskutinis sezonas.

Ale kaip smagu žiūrėt :slight_smile: Būtų tas pats kaip lietuviškai, bet yra vietom greitakalbių/naujų žodžių/idiomų kur būna neaišku, o šiaip tai liuks užsiėmimas. Guodžia tik Steve idėja, kad smegenys tuo metu vis tiek mokosi :smiley:

@Gintaras,
Man atrodo tikrai ten Steve šneka apie Jerry Dai,nebent yra kažkas labai panašus į jį :smiley:
O serialas ‘‘Draugai’’ tai puikus pasirinkimas,puikus aktoriai,gera juoko dozė ir dar +anglų kalba :slight_smile:

@Eimis144
Mane “Draugai” jau konkrečiai užkabino. Senais laikais buvau vienu momentu užsikabinęs už “Santa Barbara”. Nemačiau nei pradžios, nei pabaigos, bet kažkur apie vidurį buvo laikas, kai skubėdavom iš darbo namo žiūrėti Santa Barbaros, o kitą dieną dalindavomės įspūdžiais. Amerikoj panašiai buvo su “The Cosby Show”. Čia tas pats kaip su rūkymu.

Iš čia idėja - priklausomybė nuo serialų yra ypač naudinga, mokantis kalbų, kadangi nereikia ieškoti sau motyvatorių, o galiausiai reikia kovoti su tuo, kaip mokytis mažiau :smiley:

Tik nepradėk pasakoti, kad dar nekalbi angliškai. Vis tiek nepatikėsiu. Žinau, kad nori kalbėti kaip tas kitaicas, bes mes kalbame ne apie tai :stuck_out_tongue:

Ką tik pas mane buvo draugė iš Alandų ir aš ją išklausinėjau iš pagrindų, kaip gi ji ten mokėsi švedų kalbą.

Ji nutekėjo ten prieš 6 metus. Po metų kalbėjo švediškai taip gerai, kad gavo darbą bibliotekoje. Pradėjusi dirbti įstojo mokytis į švedišką universitetą, iš karto laikė testą iš informacijos teisės, o tai juk juridiniai terminai ir visa kita. Išlaikė geriausiai už visus. Ir testas, aišku, buvo švedų kalba…

Jos metodas yra Benio metodas…Ji kalbėjo iš karto… Namuose švediškai su ja kalbėjo jos vyras, kuris šiaip jau yra vokietis:-)
Ji nuėjo iš pat karto į liaudies mokyklą mokytis kitų dalykų, ne kalbos, bet mokslas juk buvo švediškas…Ir skaitė… Ir klausėsi, kaip kalba kiti…

Ji pasakė - tieisog tais metais pasinėriau į kalbą. Viskas, ką dariau, buvo skirta kalbai. Visko klausinėjau, kartojau sunkius garsus tol, kol jie skambėjo pakenčiamai. Jokių specialių kalbos kursų…

Dabar ji kalba visai laisvai, dirba keliuose darbuose, puikiai integravosi į bendruomenę. Apie jos akcentą švedai sako, kad jis yra rusiškas. Bet kas gi ten žino, kaip turi skambėti lietuviškas akcentas kalbant švediškai, kai Alanduose yra dešimt lietuvių ir šimtas rusų.

Čia tiesiog atsakymas tiems, kurie sako, kad per metus išmokti kalbėti neįmanoma:-)

Aš Jums sakau Petravičius (krepšininkas) išmoko kalbėti angliškai nuo nulio per 9mėn bendraudamas kiekvieną dieną vien su amerikiečiais,taip kad viskas įmanoma :stuck_out_tongue:
Tarp kito šiandien klausiausi Benny irish polyglot ir Steve pokalbio,susitiko du lingvistai su savo teorijom pasikalbėti :smiley:
O šiaip tai sutikčiau su Steve nuomone kad norint pradėti normaliai kalbėti reikia ‘‘Input’’.Pradėti kalbėti nuo pirmos dienos neturint pakankamai žodžių ir bandyti bendrauti negalint kažko daug pasakyti tai ne man.Aišku kaip kam, kitiems kaip va Miridės draugei tai padėjo :slight_smile:

Steve savo knygoje pastebėjo, kad sportininkai kalba geriau, negu užsienio universitetų profesoriai. Tai dėl mokymosi būdo tikriausiai :slight_smile:

Viskas dėl aktyvumo matyt :smiley: man neteko universiteto lingvisto matyt bėgiojant su iPodu ir klausantis kalbos, jie tai taip sureikšmina kad vargu ar išvis pakruta tą kalbą studijuodami, o paskaitose tikrai gan lėtai savo mintis reiškia angliškai. Bent pas mus tikrai yra tokių. O va geras pavyzdys tenisininkas Rafaelis Nadalis. Nėra jis mokinesis tos kalbos per daug, pagr. jo mokslas kalbėjimas su treneriais, bei treniruočių partneriais, na ir jis tikrai neblogai kalba, interviu duoda. Tas sustabarėjimas tikrai nieko gero neduoda, norint kažko išmokt būtų naudinga pasirūpint smegenims tinkama aplinka, o judėjimas skatina kraujo apytaką ir gerą aprūpinimą deguonimi (čia lyg kompiuterį nuo dulkių išvalyt po gerų 8 metų naudojimo) atsiranda papildomo greičio iš kažkur :smiley:

Su sportininkais yra įdomi situacija. Jie neturi kur dėtis. Jie netgi negali sau leisti tylos periodo. Arba jie išmoksta susišnekėti, arba važiuoja namo. Kas ir būtų, jeigu jie nesuprastų ką sako treneris? Nepradėtų gi treneriai (kurie patys dažnai būna užsieniečiai) mokintis visų komandos narių gimtąsias kalbas ir per minutės pertraukėlę aiškinti viską kiekvienam atskirai jo gimtąja kalba :slight_smile: Be to jie yra sportininkai. “By default” tai yra žmonės, kurie moka siekti tikslo.

Nors man ir nepavyko mokytis Lingq - greitai, nesupratau, kaip tai daryti, o ilgam neturėjau laiko… Bet vis kažkas priverčia čia ateiti. Vakar net 2 val skaitinėjau jūsų žinutes. Kada jūs mokotės kalbų, jei vis lietuviškai rašot…?
Vakar net į AJ pamoką įlindau ir kartelį paklausiau - radau kažką naujo… Nors paprastai mane šokiruoja jo intonacija su atvirai propaguojamais kautčingo ir lyderystės metodais, kartais rodos, net pretenduojančiais įtakoti pasąmonę, ko aš tikrai neleisčiau ir nenorėčiau leisti…
Jūsų žinutėse radau naudingų nuorodų.
Negaliu nepadėkoti ir nepasidalinti su savo resursais:

Tinginiams sakinukas ir žodis į e-paštą:
Word of the Day | Transparent Language

Pradedantiesiems:

Intelektualams (“intelektualams”):

Atkreipkite dėmesį i LANGUAGE POINT …

Ypatingai šmaikštėms:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/language/theteacher/index.shtm

@gaizut
Dar kartą ačiū.

Kokie mes vis dėlto čia esame lūzeriai… :smiley: Paskaitykite čia, kaip reikia mokintis - http://tinyurl.com/5vtng7w

Truputį pacituosiu, kad sužadinti susidomėjimą :wink:

“mokinausi anglu kalbos sustiprintai nuo 1kl (7metu), taigi galiu drasiai teigti, jog visa pagrinda- pamatus tolimeniam mokymuisi butent ir gavau 1-4kl. ir butent 1-4kl ismokau ir kalbeti ir skaityti ir rasyti ir laikus derinti (aisku ne visus), zodynas buvo taip pat tikrai didelis, rasem rasinius, susirasinejom su vaikais is US, pasakojom, dainavom, vaidinom…”

O čia tai sėkmės istorija! Mes gi čia esame, kaip tie 12okai - “po biski sneket bandom bet tas sekasi gana sunkiai, o su klausymu nera sansu, viena karta pabandziau tai keturis kartus klause bet nieko nesuprato” - Anglų kalbos mokytojų būrelis - Puslapis 2 - Darbas - Forumas

Nelabai supratau, kodėl čia pateiktos tos nuorodos?
Vėl dėl gramatikos mokymosi netoleravimo???
Kažkaip man tai visa asocijuojasi su vaikais ir tėvo diržu.
Vienas vaikas vaikystėje gavęs už ribų peržengimą per minkštą vietą, suaugęs padėkos: “ačiū, tėvai, gerai, kad tada ribas parodei- žmogumi tapau…”
Kitas vaikas už tą patį - “negaliu prisiminti vaikystės, visa psichika tėvo diržo patirties sužalota…, sugadino visą mano žmogiškumą”…
Trečias prieštarautų - "kodėl, tėvai, tada stipriau neužvežei, žmogumi būčiau tapęs, o dabar po dugną raivausi…
Ką tuo noriu pasakyti - kad kiekvienam savas kelias…
Aš mano, kad mano kelias= gramatika+klausymasxklausymas+rašymas+kalbėjimasxkalbėjimasxkalbėjimas.

Man reikalinga gramatika, nes visų pirma žaviuosi lietuvių kalbos gramatika ir dažnai lyginu, ieškau panašumų, skirtumų su kitos kalbos gramatika. Mane tai veža… Labai norėčiau mokėti/mokytis lotynų kalbą, tik iki šiol neturėjau tokios galimybės. Gramatika man netrukdo, o padeda… ypač kai klausant atpažįstu, kas prie ko…

Vis tik norėčiau oponuoti dėl mokyklose mokomų kalbų metodų. Negalėčiau kalbėti už konkretų atvejį, bet bendrai paėmus esmė ne gramatikoje.
Ir tikrai mokyklose dabar ne vien gramatiką kalą, o daro visko po truputį. Visa bėda , kad po truputį.
Vakar apšalau, kai kažkur žinutėj čia forume radau, jog reikia 1000 val. klausymosi, kad pramokti kalbėti.
Šitiek daug???
Na, gal vidutinių gebėjimų mokiniui???. Imlesniam gal tiek nereikia???

O dabar siūlyčiau paskaičiuoti, kiek realiai mokosi vaikai mokykloje per tuos 12 metų (visko kartu: skaitymo+rašymo+klausymo+kalbėjimo+…)
Kiek bus valandų?
Maksimaliu atveju - apie 130 pamokų (po 45 min) į metus. Minimaliu - gali būti per pus mažiau. Didesnė dalis pradeda mokytis 4-5 kl. Skaičiuoju grubiai 100val. x9 metai (pamokas apvalinu iki val.). Iš 45 min dar reikėtų atimti 5 min pamokos pradžiai ir užbaigimui -tai būtina…
Išminusuokime laiką, kai mokinys sirgo, nebuvo mokykloje, buvo susirūpinęs pašaliniai dalykais ir nieko negirdėjo (mirė iš meilės ar pykčio, rezgė intrigas, ar neturėjo noro, žiopsojo…), sirgo mokytoja, buvo gripo epidemija, nebuvo elektros, neveikė magnetofonas… ir t. t. Gali būti, kad beliks tik 500 val. Jas visas reikėtų išdalinti skaitymui, rašymui, klausymui, gramatikai(taisyklėms), pokalbiams .
Taigi, net ir atiduodant liūto dalį klausymui, beliktų mizeris… lyginant su forume rekomenduotomis 1000 val. klausymui.
Deja, kai kas išmoksta ir su tuo mizeriu, ir puikiai.
Taip, kad linkėčiau neužsiciklinti ir nežiūrėti į gramatiką kaip siaubą - ne ji suvalgo liūto dalį, nebent mokytojas samulentas ir jam lengviau užimti su gramatika. Kitam ta gramatika gal motyvaciją padidina (kaip man )… Esmė, kad apskritai kalboms mažai laiko lieka mokykloje. Ir tik nereikia skaičiuoti metais…
Visi keliai geri, jei jie visi veda į tikslą.

@gaizut
Nu kaip čia pasakius… gal labiau norėjau džiouką padaryti. Viena mokytoja sako, kad dvyliktokai nesupranta kalbos, kita gi panelė sako, kad jau ketvirtoj klasėj mokėjo "laikus derinti ". Tai ir juokiuosi. Gerai prisimenu, kaip ir pats mokėjau “derinti laikus”, kol nenuvažiavau į Vokietiją. Ten pamačiau, kad nemoku nieko.

Nors žinoma negalima vienareikšmiškai teigti, kad panelė ketvirtoj klasėj nemokėjo derinti laikų. Maža kas… Esu skaitęs laikraštyje, kad vienas žmogus vienu metu mokėjo skaityti abu knygos puslapius iš karto - kairiaja akimi kairį, dešiniaja - dešinį. Perskaitydavo du puslapius per 8 sekundes ir atmintinai mokėjo visą Niujorko telefonų knygą. Tiesa pats be pagalbos nemokėjo apsirengti savo drabužių… :slight_smile:

Apie jį net filmas yra pastatytas. Jo prototipas - Rain Man - Rain Man (1988) - IMDb

Puiku- supratau…,
O tai jau galvojau, kad … vėl norisi gramatiką “nulinčiuoti…”
Pasijuokim…

Kaip sakoma “это от молодости, это пройдет”. Nors, gal ir be reikalo juokiuosi. Gal kaip tik turėčiau raudonuoti iš gėdos, šalia tokios ketvirtokės, kuri jau išgali “derinti laikus” :slight_smile:

laba diena visiems:)visiems norintiems ismokti:)as prie lingq,esu prisijunges gal apie menesi,ir norejau paklausti kiek taskai kainuoja,ir ka su jais galima daryti?tik kalbeti su mokytojiu ir kad klaidas tau taisytu?ar dar kokiu funkcijiu yra?ar cia tik dauguma klausosi straipsniu?ar gal cia kazkoks menesinis mokestis yra,kur galima naudotis ivairiomis funkcijomis,kur uz dyka negalima??

@sampas.

1000 taškų kainuoja 10 dolerių.
Taškais gali atsiskaityti už rašto darbų taisymus arba pokalbius su tutoriumi.
Taškais galima atsiskaityti už naują mdžiagą, kuri yra mokama.
Taškais gali užmokėti už gėlytę ir pasiųsti ją mėgstamam tutoriui arba šiaip kam nors.

Nežinau, ką daro dauguma, bet žinau, ką čia galima daryti. Galima skaityti ir klausyti medžiagą - straipsnius, podcastus, interviu, radijo laidas ir panašiai. Galima užlinkinti nežinomus žodžius. Galima su naujais žodžiais atlikti testus. Galima atsisiųsti medžiagą, įsirašyti į mp3 plejerį ir klausytis.

Mėnesinis mokestis yra - 10 dolerių. Už šitą pinigėlį gali linkinti visus žodžius, ne tik šimtą, kas leidžiama nemokamai. Gali importuoti savo pamokas, kurių skaičius neribojamas.

Apie paslaugų kainas gali paskaityti čia: