Kai aš mokiausi vokiečių kalbą, dėstytoja mums patarė kiekvieną žodį pakartoti 70 kartų, kad jis jau tvirtai nusėstų galvoje. Bet tai buvo seniai. Nuo to laiko mokymas labai pasikeitė. Aš manau, kad iš viso nieko nereikia mintinai mokytis. Na, kiek tu gali išmokti frazių, kurias panaudosi visais gyvenimo atvejais? Kai pernai mokiausi pagal Zamiatkino medžiagą, pačiame pirmame dialoge buvo bent trys raktinės frazės, kurias tu gali naudoti absoliučiai visada: How are you? I’m fine, thanks ir Nice to meet you. Paprastos frazės, tiesa? Aš jas pakartojau ne 70 kartų, o kelis šimtus. Na, ir ką gi? Po 6 mėnesių buvau seminare, kurį vedė amerikietė. Vieną rytą į auditoriją atėjau pirmoji ir ji pasisveikino How are you? Spėk iš trijų kartų, ką aš atsakiau? Teisingai. Nieko. Labai paprastą frazė švariai buvo išplauta iš galvos. Tiesiog reikia klausytis, klausytis, klausytis, bandyti kartoti iš paskos AJ tekstus, kaupti pasyvų žodyną su Lingq ir vieną dieną ateis nušvitimas - pradėsi kalbėti sakiniais, kurių tu niekada nekalei. Beje Lingq’e yra angliškų patarlių rinkiniai, gal jas ir galima mokytis mintinai?
@mantuxx19
Miride 100% teisi. Yra du dalykai. Išmokti greitai ir pamiršti greitai ir mokytis ilgai ir ilgai išlaikyti atmintyje tai, ką išmokai. Aš atsimenu lygiai tokią pat situaciją kaip Miridės Ciūricho oro uoste. Tai buvo po 2 metų mokymosi su “English+”. Kažką nusipirkau parduotuvėje ir pardavėja paklausė “anything else?” Kompas pakibo akimirksniu Aš ne tik kad nesumečiau, ką atsakyti, bet net nesupratau, ko ji nori
Kad įsiminti, reikia pakartoti daug kartų, bet visa tai turi būti išdėstyta laike. Aš iki šiol kartojuosi savo žodžius/frazes su SuperMemo, bet naujų jau nekraunu. Dabar į ten dėsiu savo klaidas, kurias padarau rašydamas ir kalbėdamas t.y. mokysiuos iš klaidų. Po kelių pakartojimų teisingu laiku, tų klaidų neliks. Supermemo gamintojas garantuoja 95% įsiminimą. Mano rezultatas po pirmų 14 mėnesių buvo 97,08% esant 8,5370 naujų žodžių per dieną. Aš tų žodžių niekada “nesimokiau”, tik peržiūrėdavau programos apskaičiuotais intervalais. Čia mano istorinis screenshot’as (reikia nukopijuoti ir įmesti į adreso eilutę, jeigu adrese atsirastų tarpų - juos pašalinti):
http://www.anglukalboskursai.net/wp-content/uploads/2009/14MenesiuStatistika.png
Dar prieš 130 metų daktaras Hermann Ebbinghaus bandymais įrodė, kaip yra užmirštama informacija (galima pasitikrinti angliškoje Vikipedijoje) - nepriklausomai ar dalykas yra “išmoktas” (iškaltas) ar ne - po 30 dienų atmintyje išlieka apie 20% informacijos. Man labai keista, kad Lietuvos (ir ne tik) kalbų mokytojai to nežino iki šiol ir mokyklose verčia vaikus “kalti”. Man po 14 mėnesių išliko daugiau kaip 97% ne dėl to, kad aš “mokiausi”, o dėl to, kad peržiūrinėjau savo žodžius optimaliais intervalais.
Kita vertus, Steve visai nesimokina žodžių (dabar jau ir aš pasekiau jo pavyzdžiu) - jis juos tik užlinkina ir pasikartoja, atsitiktinai sutikdamas savo skaitomuose/klausomuose tekstuose. Ar jis atsimena naujus žodžius? Kai ką atsimena, kai ko ne. Bet tai netrukdo jam laisvai kalbėti 11 kalbų
Bandziau kaskada pradet kalt zodzius bet 2 dienas pakaliau ir praejo noras taip mokintis,tad dabar su link tik perziurineju tram flase arba prisirasau ant lapuku dazniausiai frazes kurios labiausiai kasdieninej kalboj naudojamos ir jas perziuriu po kelis kartus per diena tai per savaite siaip taip isimenu vienas greiciau isimenu kitas leciau,…o tokiu nesusipratimu buna daznai kai zinai atrodo ta fraze bet kai paklausia pasimeti,pavyzdziui atsimenu atejau i darba pirma diena ir anglas sako man ALL RIGHT o as pamasciau sekundele ir atsakiau YES tai tas i mane paziurejo taip keistai kad iskart supratau kad atsakymas netaip turetu skambet…kita diena isisiaskinau kad jei sako all right tai ir atsakai all right ,you…
Kaskaip bent pazejus i steve accounta kazin ar jis 11 kalbu kalba sakyciau 8 tai jei zmogus zino nuo 1000 iki 3000 zodziu tai skaitosi kad laisvai kalbet galima kazin ka ten bepriklabet galima zinant netiek ir daug?
Chinese (1721)
Swedish (3106)
Japanese (1081)
Sveiki,
as cia naujokas ir noriu paklausti ar eina visus podcast’us is savo zodyno parsisiusti is karto? nes po viena parsiuntinejant, tai kitas pavasaris ateis…
@mantuxx19
Steve geriausiai kalba (po anglų) prancūzų, japonų, kinų ir t.t. rusų, kur daugiausia žino žodžių, yra jo blogiausia kalba, neskaitant korėjiečių
Beje kas nori pažiūrėti ir paklausyti, kaip jis kalba 10 kalbų, tai mano bloge, ten kur yra mygtukas “anglu kalbos pamokos internete”, užvedus ant jo pelę, atsidaro visos kalbos, kurios yra LingQ’e. Kiekvienoje iš jų yra Steve intro ta kalba.
@tadasz
ne visai supratau klausimą? Gal korteles?
@ Gintaras
na kai zodzius spelioji ir ten gali juos parsisiust tarima, bet kiek as ziurejau,tai tik po viena radau siustis, o ar eina visus is karto parsisiust…
Greičiausiai kad ne. Čia padarytas toks diskomfortas free nariams, kad pirktų beisiką už $10. Tie, kurie moka už narystę, gali daryti masines operacijas
Beje pamiršau pasakyti savo naują seną metodą. Kai jau nesimokinu žodžių, tai Effortless English nauji žodžiai pas mane liko našlaičiai - jie gi tai nėra užlinkinti. Problemą išsprendžiau paprastai. Importavau savo “neužlinkintas” Effortless English pamokas į LingQ ir užlinkinau
bet as tai nusipirkes basic ir vistiek neina, tiksliau nemoku…
Atrodo supratau. Matai, aš nesinaudoju flashcardais, bet, kiek suprantu jie tarimą ima iš išorinių šaltinių, greičiausiai dėl to ir negali atsisiųsti visų.
Man tai nepatinka tie dirbtiniai “teisingi” tarimai. Žodis, ištrauktas iš konteksto, skamba visai ne taip, kaip normalioj kalboj. Aš tai seniau parsisiųsdavau pamokos audio failą ir sukarpydavau jį sakiniais arba frazėmis, o po to dėdavau į Supermemo. Bet jeigu tu kiekvieną pamoką perklausai bent jau po 20 kartų, tai gali nesukti sau galvos dėl tarimo. Jeigu po kiek laiko ir pamirši, tai vis tiek kada nors išgirsi tą žodį kitur ir prisiminsi
nelabai susigaudau kaip programa dirba,kaip mokintis???
Kad taip būtų galima pasakyti dviem žodžiais…
Susirask kažką įdomaus pagal savo lygį, perskaityk, susižymėk naujus žodžius, parsisiųsk garso failą, įsidėk į kokį nors mp3 grotuvą ar mobiliaką ir klausyk, klausyk… pakartotinai kokius 20-30 kartų. Po to judėk prie kitos pamokos. Taip po truputį lavinsi savo klausą ir kaupsi žodžių atsargą. Vieną dieną pradėsi suprasti kalbą iš klausos, o po kurio laiko ir pats kalbėti.
Suprantat as ka skaitau suprantu, o kai isgirstu ta zodi, nevisada suprantu. Ir kai kalbet reikia, zinau kaip zodis rasosi, o istart nemoku…
Todėl tu čia ir esi, kad dar daug ko nemoki. Duok sau laiko. Ir išmoksi ištarti. Ir suprasi, ką klausai. Ir pradėsi laisvai kalbėti. Pasidžiauk tuo, ką jau sugebi - tu jau supranti parašytą tekstą, tai labai gerai. O visa kita ateis. Jei turėsi kantrybės, jei kas dieną nors kiek skirsi anglų kalbai laiko, o svarbiausia, nenumesi po savaitės. Ir pasitikėk savimi, jei kiti gali, kuo blogesnis tu?
Noriu paklausti ar veiksminga spręsti įvairius testus gramatikos pratimus , nes man universitete ju daryti reikia daug . Aš man kad siti metodai nesamane. kokie metodai mokantis kalbu yra patys blogiausi .
@tadasz
Tarimas - paskutinis darbas. Iki gero tarimo daug vandens nutekės, o kol kas daryk, kaip miride sako. Klausyk tą patį audio 20-30 kartų ir galų gale ausis pagaus. Jeigu reikia - gali ir daugiau kartų perklausyti. Prisimink vieną paprastą skaičių - 800. Jeigu dar nesurinkai tiek suprantamos kalbos klausymo valandų, tai apsiginkluok kantrybe ir susirask kažką, ką galėtum klausyti ilgai.
@justas123
Jeigu universitete reikia, tai reikia. Nuo to nepabėgsi. Mokyklos moko kaip gauti žinias ir pažymį už jas, taigi ten ir reikia mokytis dėl žinių ir pažymio. Norint išmokti kalbėti, reikia ne žinių, o įgūdžių. Pirmas įgūdis link kalbėjimo - yra kalbos supratimas. Gerai suprantant kalbą, jau nereikia sukti sau galvos dėl kalbėjimo. Jis prasideda savaime.
nevisai sutinku kad savaime viskas gausis ne taip paprasta,suprast ka kalba nera sudetinga bet va tarimas sunkiausiai nes nevienodi akcentai ir nevisada galima susigaudyti kaip tarti teisinga kiek zmoniu tiek akcentu.
@abbay
Klausos neišlavinsi kitaip, kaip tik daug klausydamas. Pradžioj geriau apriboti kalbėtojų, kurių klausai skaičių, kad greičiau pradėti bent kažką suprasti. Vėliau galima pradėti klausyti daugiau kalbėtojų, daugiau akcentų. Taip lavini dar ir intuiciją.
O kalbos padargų neišlavinsi kitaip, kaip daug kalbėdamas. Taip kaip ir dainininkai kasdien lavina savo balsą.
Bendra problema yra ta, kad mes įpratinti reikalauti iš savęs per daug ir per anksti. Tai nuo mokyklos laikų. Kiek girdžiu iš savo dukters, tai ten jau nuo penktos klasės mokytoja, kuri pati nė velnio nemoka angliškai, reikalauja “teisingo” tarimo. Tiksliau tokio, koks JAI ATRODO teisingas.
Rašau, kad nemoka angliškai, nes laikas nuo laiko vis girdžiu apie ginčus tarp jos ir mokinių, dėl kai kurių žodžių reikšmės. Paprastai ji tvirtina savo versiją, vaikai pasako, kad gali būti ir daugiau reikšmių, ji prieštarauja, galiausiai varto žodyną, randa kitas reikšmes ir lieka durniaus vietoje. Ir kaskart tas pats. Bent jau nesiginčytų. Juk galima pasakyti tik du žodžius: “Gerai, patikrinkim” ir viskas! Niekas neprivalo žinoti visko, bet taip kvailai ginčytis ir kaskart likti kvailio vietoje…
Tai va tarimas yra kiekvieno asmeninis reikalas ir jeigu tave anglai supranta - tai ir valio. O reikalauti kažko… būtų tas pats kad šveplam mokiniui parašyti dvejetą už tai, kad tas neištaria “r”. Geram tarimui reikia laiko ir geriau su tuo susitaikyti ir nesiparinti. Ateis laikas - bus ir vaikas.
Jeigu nori greičiau - susirask sau modelį - pavyzdžiui kažkokį savo mėgstamą aktorių - klausyk pakartotinai daug kartų ir bandyk išvaidinti jo tarimą su visom intonacijom ir t.t. Klausai - kartoji, klausai - kartoji. Svarbu ne mechališkai kartoti, o emocingai. Tada bus greitesnis progresas.
kazkiek tiesos yra jusu zodziuose,bet man atrodo klausymas duoda kazkiek naudos bet jei nori tikrai ismokt ir uztvirtint ka zinai reikia buti angliskai kalbancioj sali ar bendruomenej nes ne viskas kas mokoma yra naudojama praktikoj.Kaip ir lietuviu kalboj gramatika viena,o praktika kitaip.Vienas klausymas gal zinot kur galima mokytis rasyti angliskai?ACIU.