Metodai

Kadangi tu metodu yra pilna kaip mokytis, todel manau mums riekejo pasidalinti savo patirtimi, ar idejomis, ar siaip paklausti kitu nuomoniu, apie savo metoda.
pvz as, sugalvojau,kad mokinsiuos teksta atmintinai angliska ir taip tik plesiu savo zodyna, nes atmintinai ismokes tu gali geriau pritaikyti kalbedamas, tai, bei geriau isimina galva, o taip paprastai linkinti manau yra sunku, nes po kike laiko to zodzio nebeatsimini, o jei ir zinai ir negali pavartoti

Mokytis tekstus atmintinai yra varginantis darbas. Gali nusibosti ir po to nenorėsi mokytis. Geriau mokykis angliškas dainas, kurios tau patinka. Ten irgi būna pakankamai daug normalių frazių (aišku, jeigu daina prasminga :wink: be to dainą išmokti daug lengviau, negu paprastą tekstą.

Bet paprastus tekstus irgi galima atsiminti. Aš pavyzdžiui kažkuriuo momentu pradėdavau pasakoti Effortless English mini-story po 20 perklausymų. Realiai jų būdavo 100 (20 - pagr. mini-story ir dar 4 kartus po 20 kartų įvairiais laikais). Po tiek perklausymų frazės jau skamba galvoje ir jų nereikia specialiai mokytis atmintinai.

Dabar pagrindines Effortless English pamokas pristabdžiau, nes 3-čiame lygyje jos man per sunkios ir persimečiau prie Real English ir Power English. Real English irgi reikia pasakoti ir dabar jau galiu papasakoti beveik pažodžiui tas istorijas po 10 perklausymų arba iš viso po 50 skaičiuojant mini-istorijas 4 laikais ir plius dar pirmuoju asmeniu. Taigi jau reikia dvigubai mažiau perklausymų. Laikui bėgant darosi lengviau.

Ką norėjau pasakyti, tai kad mokytis atmintinai nebūtina. Po daugelio perklausymų ir taip jau gana lengvai išeina papasakoti beveik pažodžiui.

Tiesa, kai po to pradedi praktikuotis per Skype, tai visos žinomos frazės dažniausiai išgaruoja iš galvos, kai jų labiausiai reikia, bet po kelių sesijų pradeda sugrįžti, tai jeigu taip ir tau nutiktų, tai neimk į galvą. Tai normalu ir viskas susitvarkys, kai ateis laikas.

Mano metodas klausyk AJ hoge jo pamoku ir podcastu:D kazin ar uz ji geresni mokytoja rastu kas :smiley: pries puse metu radau Gintaro bloge apie effortless english pamokas ir nusipirkau :slight_smile: na ir ka jo pamokas ir podcastus klausau kasdien ir taip puse metu diena is dienos :smiley: net draugai sako man kad nuo tu pamoku man protas pasimaise bet jei nori kalba ismokt ir tau idomu kodel gi ne …jo tas entuziazmas ir uzsidegimas tikrai begalinis…

Kazin koks geriausias budas mokytis kalba, kuria kasdiene supranti lengvai, o rasyti visiskai nemoki. Man taip yra su rusu kalba. Visiskai nemoku gramatikos, asmenuociu ar linksniuociu, bet filmus galiu ziureti lengvai. Nepazistu net mazuju rasytiniu ju abeceles raidziu. Pabandziau paziureti pacius primityviausius dialogus, tai matau kad NEskaitau, o spelioju. O jei dar klusymas ant virsaus, tai is vis prazutis. Kaip manot uz kurios cia kojos sita padara griebt? :slight_smile:
O dar klausimuka turiu del Effortless, paklausiau tas pristatomasias 7 pamokeles, susidare toks ispudis, kad sitas metodas tinka tik tiem, kurie turi labai stiprius pagrindus, lyg ir daug zodyno, tik neatsipalaiduoja ir nemoka tuo pasinaudoti. O kaip tiem, kuriu ir zodynas skystokas? ten yra kazkokie lygiai? dar dabar neturiu galimybes ju nusipirkt, vyras is namu ismes, jau pavasariui i kitus kursus uzsiregistravau, ne kalbos, bet va vasarai gal issideresiu :slight_smile:

Del AJ hoge pamoku, tai noreciau paklausti ar jums labai padejo jos? Ar dabar laisvai galit sneketi su native speakeriais ?

as pradejau su effortless dirbt gal pries pusmety siek tiek zinodamas paprastuosius laikus bet kaip reikedavo juos panaudot dazniausiai susikirsdavau nes galvot greitai menkai gaudavosi zodynas buvo skurdus gal kokia 1000 zodziu ir zinojau :slight_smile: nors effortless dar tik 6 pamokas isejau bet jau sioks toks rezultatas yra pagreitejo man greitis kalbant ir nereik mastyt bet aisku buna ir atveju kaip nezinau kaip atsakyt nes arba zodyno truksta arba taip sumala liezuviu kad tik zagteliu ir galvoju ka cia jis sumale:D…dar kokia pusmety jei su effortless padirbesiu ir su lingq manau jau tureciau neustrigt kalboje :slight_smile: su native speakeriais sunkiausia kalbet jie kalba greitai galunas nukanda ir taria kaskaip kitaip, bet britu akcento filmus ir lingq klausau tai jau lengviau darosi suprast… Lengviau kalbet su emigrantais ar kokiais babajais jie taip nenaudoja slangu ir idioms…O siaip kas gudresnis gali effortless english pamokas is torrent parsisiust uz dyka :slight_smile:

siaip va filma gali zet pavyzdziui The Bank Job britu akcentas pagrinde :slight_smile:

Aciu:) gal dar zinai kokiu filmu su britisku akcentu? :slight_smile:

va gali pazet abi Zaliosios Gatves Chuliganai dalis pirma ir antra gryne britu akcentas tik va pirmoj dali tas aktorius kur yra vaidines ziedu valdove ne britiskai kalba :smiley: kartais jie ten taip sumurma kad hui suprasi:D

Laba dienele

Mantux, o cia kur? torrent.lt koks nors? ten pakvietimu reikia? as tik linkomanija naudojuos, bet ten neradau. Duos Gintaras mums per nagus uz tokias kalbas jauciu

Aš per zemule parsisiunčiau Effortless English - Flow English (Intermediate Level Lessons).

Nebutinai paklvietima turet reikia.As siaip pirkau effortless pamokas,bet kas gudresnis gali rast uz aciu dauguma uz dyka ir atsisiuncia gi ne visi lietuvoj gali ipirkt jas :slight_smile:

Ne visu gi tikslas ismokt daug kalbu dauguma bent viena bando ismokt ir to ustenka bent mano tikslas bent anglu ismokt o toliau zesiu gal rusu .Su effortless gauni daug repeticiju nes reikia atsakinet i klausimus ir atpasakoti istorija nieko skaitinet nereik tik klausymas taip nors tarima islavini kad tave suprastu visi .Su lingq kitaip siek tiek pagrinde visi klauso zymi zodzius palaipsniui,bet mazai kas lavina tarima…Na,bet manau jei su effortless ir su lingq mokintis tai tikrai greitai galima ismokti bent anglu kalba :slight_smile:

Effortless English turi tik vieną trūkumą - negali pasirinkti temos, kurios nori, o turi mokytis iš to, kas yra. LingQ aš naudojuosi ne dėl didelės bibliotekos, o dėl to, kad galiu įsikelti savo medžiagą, kuri man aktuali ir įdomi. Be to dabar jau nesimokinu žodžių, o tik linkinu. Bet norint praktikuoti kalbėjimą - LingQ bus daug brangiau.

Kita vertus, praktikuotis vis tiek reikės vėliau ar anksčiau ir LingQ tai galima daryti su gyvu žmogum.

Kas liečia išlaidas, tai yra tam tikras stimulas, bet norint būti sėkmingu studentu, reikia stipresnio. Keliose vietose skaičiau, kad kalbų kursuose 95% studentų neišmoksta kalbėti pageidaujama kalba. O tai yra žmonės, kurie sumokėjo ir sumokėjo labai daug. Galiu pasakyti, kad vienas mano draugas sukišo virš 10000 į anglų kalbos kursus. Tiesa, kalbėti tai išmoko, bet kokia kaina! Dabar jis mokosi ispanų jau 5 metus. Man tai atrodo nusikaltimas. Reikia pradėti kalbėti per 2 metus maksimum. Kitaip neužteks parako ir vskas baigsis, kaip ir tiems 95 procentams.

Tiesa, mane išlaidos truputį stimuliuoja. Kai mano taškams iškyla sugedimo pavojus, pradedu rašyti ir užsakinėti pokalbius :slight_smile:
Jei neturėčiau “Basic’o”, tai turbūt niekad nekalbėčiau, o kad nerašyčiau, tai 100%. Labai tingiu rašinėti bele ką, kas tiesiogiai nesusiję su reikalais. Dabar radau gerą išeitį - atidavinėju savo laiškus taisymui, o paskui jau yra apie ką kalbėti su vadove - kalbam apie mano klaidas.

Taigi, mokausi iš klaidų. Man tai patinka, nes nereikia gaišti laiko kam nereikia ir mokausi tik to, ko nemoku.

Būtent. Steve sako, kad jeigu jums duotų milijoną, išmoktumėte per metus su bet kokia metodika :slight_smile:

Nu ką aš galiu pasakyti… Dabar man užėjo atsipalaidavimo etapas. Gali būti, kad tai bendra visiems. Pakol nieko nesupranti, tai varai kaip arklys, o kai tik daugmaž pradedi suprasti, kas vyksta, tai jau atrodo, kad nėra čia ko labai plėšytis. Aš daugiausia klausau ir skaitau kalbas prieš auditoriją (seminarų medžiagą). Tai ne iš popieriaus, bet natūrali kalba ir ją suprasti gana lengva. Dėl to labai mažai randu naujų žodžių ir mano žodžių atsarga dabar auga labai lėtai.

Iš kitos pusės, jeigu jau pakankamai gerai supranti, tai kaip ir nėra stimulo mokintis kažko, be ko galima apsieiti, turiu omeny literatūrinę kalbą. Nors norėčiau paskaityti John Fowles originalo kalboj. Esu jį skaitęs rusiškai, tai pamačiau, kad ir rusų kalbos dar mokytis ir mokytis… Bet! Pakol neskaičiau tokių knygų, tai ir nežinojau, kad rusų kalboj tiek daug žodžių nežinau. Kažkaip niekad netrūko :slight_smile:

Deep metodas tai yra ne kas kita kaip “overlearning” t.y. klausymas ir kartojimas daug kartų. O šiaip tai nustojau mokintis žodžių, kai nusipirkau Basic, t.y. maždaug po dviejų metų. Tiek man prireikė, kad įgyti drąsos. Bet jau dabar, kai imsiuosi naujų kalbų, tai tikrai nesimokinsiu. Vien dėl to, kad žinau, kad tingėsiu. Nė vienas vaikas nesimokina žodžių ir visi išmoksta kalbėti.

Čia man atrodo yra svarbu į ką fokusuoji savo dėmesį. Jeigu labai pariniesi, kad daug ko nesupranti, tada blogai. Jeigu žiūri filmus atsipūtęs ir tau gražu, net jei ir daug ko nesupranti, tai man atrodo, kad tokia būsena yra tinkama mokytis. Dabar jau tris savaites klausau Tony Robbins interviu su Frank Kern ir dar ne viską suprantu. Ir ką gi? Grįšiu prie jo po pusmečio ir suprasiu daugiau.

Bet kuriuo atveju mes gaunam tiek informacijos, kad vis tiek visko neatsimenam, tai kokia nauda iš to, kad kažkada viską supratom, jeigu vis tiek pamirštam? Todėl man atrodo, kad nesuprantamas vietas galima ramiai praleisti ir džiaugtis tom vietom, kur suprantam.

Du kaliniai žiūrėjo pro grotuotą kalėjimo langą. Vienas iš jų matė purvą, kitas - žvaigždes :wink:

Kol kas nieko nesuprantu kaip mokytis kaip skaityti kadangi skaityti nemoku tai meginu su visokiom pagalbom namiskiu nors teisingai tarti bet gi visu zodziu reikalingu kalbai neatsiminsi nemokedamas skaityi gal zinote koki savarankiska buda ismokti skaityti gal yra programa kokia kaip ja gauti (ta prasme nusipirkti) as apie anglu kalba Julija

@juratesereikyte
Pirmiausia reikia skaityti lengviausius tekstus ir klausyti tuo pačiu metu. O nežinomus žodžius pasižymėti (užlinkinti). Laikui bėgant, nežinomų žodžių sumažės ir pasidarys aiškiau. Dėl tarimo kol kas nereikia jaudintis, po pakartotinio klausymo daug kartų (pradžioje 30-50) tas tarimas jau pats skambės galvoje.

O kaip išlavinti savo kalbos padargus, tai jau atskira kalba. Bet kol kas to nereikia. Pradžioj reikia išmokti suprasti.

Gal kas turi patarimu? koks yra pats greiciausias budas isiminti frazes angliskas ar zodzius,kad jas itsiminciau ilgai ir nepamirsciau ju po menesio?