@Rolan ir Miride
Aš pasakoju tas istorijas nuo pat to momento (berods nuo antro lygio), kai jau sako papasakoti ir galiu pasakyti, kad tai iki šiol man yra didžiausias peilis. Pradžioj pradėdavau pasakoti po 80 (20 MS plius dar 3x20 POV) perklausymų ir buvo be galo sunku. Dabar klausau Success Business (ten neliepia pasakoti) ir Real English. Real English iš viso klausau po 15 kartų ir po 10-to karto pradedu pasakoti - faktiškai po 50 perklausymų (10 MS plius 4x10 POV). Galiu pasakyti, kad sekasi gana gerai, lyginant su tuo, kaip buvo prieš metus. Bet mano atpasakojimas vis dar nėra tobulas, kadangi istorijos eina vis sunkyn ir dėl to nėra kaip atsipalaiduoti.
Peilis ne dėl to, kad tai sukeltų kažkokių rūpesčių, bet dėl to, kad labai nelaukiu tos dienos, kai jau susidarys 10 perklausymų ir jau reikės pasakoti. Tačiau jau jaučiu poreikį tai daryti ir pasakysiu kodėl.
Kol mes nekalbame, mes nežinome savo problemų. Tai nėra didelė bėda, su laiku šitie reikalai išsisprendžia savaime ir gyvas pavyzdys yra Steve, kuris neužsiima atpasakojimais, bet kalbasi pats su savim, kaip Miride.
Tačiau noriu pasakyti, ką aš pastebėjau atpasakodamas. Kai mes vien tik klausom, mes daug ką praleidžiame pro ausis. Tai normalu. Niekas negali būti susikaupęs 100% ilgesnį laiką. Mintys nukrypsta į šalį. Kai pradedi pasakoti, tada iš karto matai - negali pasakyti to, negali pasakyti ano ir t.t. Kas vyksta paskui? Paskui, klausydamas tą istoriją jau pradedi sąmoningai kreipti dėmesį į tas vietas, kurių negalėjai pasakyti ir dar po kelių kartų jau gali. Taigi, progresuoji greičiau, nes jeigu nebūtum bandęs pasakoti, tai viskas būtų taip ir likę.
Labai svarbus momentas yra nenorėti iš savo pasakojimo per daug. Gink Dieve, nereikia bandyti pasakoti gerai. Manau kad 70-80% kokybė yra pats tas. Pradžioj reikia pabandyti papasakoti bet kaip - svarbu papasakoti. Dabar aš AJ ir Real English klausau pusiau nesąmoningai - kaip kokios radijos fone ir į klausimus atsakinėju automatiškai. Kartais atsakau visiškai ne į temą ir galiu pasakyti, kad tas nesukelia jokių problemų. Po 10 (realiai 50) Real English istorijos perklausymų, galiu atpasakoti istoriją pusiau su bėda, nežiūrint į tai, kad net neklausiau jos labai atidžiai. Po pirmojo atpasakojimo iš karto išryškėja tos vietos, kurias buvau pražiopsojęs ir kitas pasakojimas jau gaunasi geresnis, o trečias jau visai apygeris.
Manau, kad čia labai svarbu nebandyti “išmokti” ar atsiminti istorijos, o paprasčiausiai klausytis atsipalaidavus.
Aišku, jei tas kenkia motyvacijai, tai tada geriau to nedaryti. Geriau daryti tai, kas patinka. Tik čia reikia prisiminti, kad Lietuvoj iki šiol pilna rusų, kurie pragyvenę po 50-70 metų vis dar nedrįsta kalbėti lietuviškai. Vaikystėje jiems tai buvo nebūtina, o dabar jau atsirado vidinis barjeras, per kurį daugelis negali peržengti.
Tai yra vienas iš airių poligloto Benny Lewis kozirių. Jis teigia, kad reikia pradėti kalbėti nuo pat pirmos dienos, nes po to yra grėsmė nepradėti kalbėti niekada. Aš su tuo nesutinku, bet negaliu sakyti, kad tame visiškai nėra racijos. Kalbėjimo barjero problema yra ir ji yra visur ir turbūt beveik visiems. Bet pažiūrėkit YouTube, kaip Steve kalba rusiškai. Kliūna, griūna, miksi, bet vis tiek kalba ir dar demosntruoja tokį kalbėjimą visam pasauliui
Ko gero reikia išsikelti sau tikslą - tokią ir tokią dieną (tiksliai) pabandyti papasakoti arba užsirašyti pokalbiui. Per pirmą savo pokalbį buvau taip įsitempęs, kad negalėjau pasakyti net to, ką žinojau. Aš jį įrašiau ir po to perklausiau. Niekaip negalėjau suprasti, kaip aš negalėjau pasakyti vieno ar kito dalyko - juk puikiai žinojau kaip reikia. Bet negalėjau. Vėliau įtampa atslūgsta, bet tik tada, kai darai tai, kas ją sukelia. Kai žmogus pirmą kartą sėda prie vairo, jis būna žiauriai įsitempęs. Jeigu jis vairuotų tik kartą per metus, tai ta įtampa turbūt nepraeitų niekada. Ji praeina tik tada, kai mes ĮPRANTAME tai daryti.