@miride
Nedažnai aš tau prieštarauju, bet šį kartą ko gero teks… Atsiprašau iš anksto ir prie visos mano tau pagarbos turiu pasakyti savo kiek gal nevisai sutampančią nuomonę vienu klausimu. Tai apie šitą: “Aš myliu knygas. Aš visada į jas žiūriu pagarbiai. Jeigu jas kas nors parašė, tai tegu jos gyvena.”
Aš sutinku. Tegu gyvena. Tačiau dėl pagarbos. Vakar dar kartą peržiūrėjau “Freedom Writers” ir iš karto, ant karšto nusipirkau tą knygą Amazone. Vadinasi “The Freedom Writers Diary”. Nežinau ar perskaitysiu ją ar ne, bet noriu turėti po ranka gyvą liudijimą - dokumentą, kuris man primins kaip naivi 24 metų mergiotė pakeitė daugelio žmonių gyvenimus.
Kai rašiau supermamų forume (ir skaičiau) ten dėjosi baisūs dalykai. Mokytojos stojo piestu už tai, kokie vaikai yra blogi. Meile vaikams ten nekvepia net iš tolo. Jos apie juos rašo, kaip apie kokius kriminalus. Manau, kad jos nesupranta, ką kalba. Tas filmas, kur minėjau, yra apie tikrus kriminalus - apie vaikus, kurie ateina į mokyklą, užsikišę už diržo pistoletą. Ir kaip šiuo atveju pasielgė ta naivi mergiotė.
Taigi noriu turėti tą gyvą liudijimą po ranka.
Apie pagarbą. Tame filme vienas vaikas rėžė mokytojai tiesiai į akis: “Kodėl turėčiau tave gerbti? Tik todėl, kad vadiniesi mokytoja? Iš kur man žinoti, kad esi geras žmogus? Ir t.t.” Matome, kad tai, kas vadinasi pagarba, turi būti užtarnauta (tai - realus pasaulis, o ne gerų manierų knygelė). Ji neatsiranda iš niekur. Gyvojoje gamtoje dėl to kaunamasi iki mirties, mažiau civilizuotose visuomenėse taip pat. Tuo tarpu kultūringose visuomenėse pagarba aiškinama kaip duotybė (priklausomai nuo to, kokį popierių gali parodyti, ar kokias pareigas užimi). Aš nepateisinu to vaiko poelgio, bet suprantu jį ir manau, kad jo atvirumas galiausiai buvo naudingas, kadangi padėjo mokytojai daug ką suprasti.
Tame sąraše kur išvardijau, neįtraukiau keleto knygų. Turiu dar nusipirkęs Steve knygą, paskui dar vieną tokią, kurią esu jau minėjęs anksčiau - autorius A.G. Hawke ar panašiai, tingiu ieškoti, taip pat turiu Veros F. Birkenbihl knygą originalo kalba ir dar dvi lietuviškas. Vieną pirkau iš įdomumo, kadangi ją parašė poliglotė, o kitą tai kaip ir Steve - norėjau pažiūrėti “how bad it is gonna be”
Kalbų mokymasis mūsų valdžios ar nežinau galbūt dar kažkieko dėka iki šiol yra terra incognita. Sutinku, kad ne visos knygos yra naudingos visiems skaitytojams. Jeigu knyga yra naudinga bent vienam - tai jau gerai. Tačiau jeigu knyga moko kaip mokytis, tačiau tik įneša sumaišties, kadangi nesiremia jokiu sėkmingu modeliu, o vien tik nežinia iš kur ištrauktom teorijom, kurios prie viso to dar ir neveikia, tai tokia knyga mano kuklia nuomone yra ŽALINGA.
Aš ne AJ ir neraginu deginti vadovėlių. Manau, kad pro juos reikia praeiti, kaip kad tas išminčius praėjo pro š… Čia, miride, sutinku su tavim - tegu sau gyvena. Gal geriau tegu ne gyvena, bet BŪNA. Kaip balzamuotas Iljičius, kaip liūdnos praeities paminklas, kuris primena kuo kvepia beprotybė
Dabar. Konkrečiai. Apie ką aš čia kalbėjau? Šia ištrauka iš vienos lietuviškos knygos su mano komentarais skliaustuose). Patarimai, kaip mokytis.
- Stenkitės kuo racionaliau įsiminti (ką tai reiškia “racionaliau” ir KAIP reikia “stengtis”?)
- Ugdykite kalbos vartojimo įgūdžius (kas yra “kalbos vartojimo įgūžiai” ir KAIP reikia juos “ugdyti”?)
- Susipažinkite su žodynu ir gramatika (sveikas, Žodyne, malonu susipažinti. O gal geriau sukaupti AFIGIENĄ žodžių atsargą?)
- Tvarkingai veskite užrašus, naudokitės lentelėmis, kortelėmis (KAIP būtent? Ką reiškia “tvarkingai” ir ką tai duoda?)
- Išmokite efektyviai rengtis užsiėmimui (EFEKTYVIAI?)
- Analizuokite savo klaidas (gerai, tiek to. Nu nežino žmogus. Ką dabar su juo daryti…)
- Reguliariai kartokite, tikrinkite savo žinias (gerai, kartoti reikia. Dėl tikrinimo… Nu ką gi su juo daryti, jeigu žmogus nežino, ką šneka…)
- Panaudokite visas galimybes (PANAUDOTI VISAS GALIMYBES? Ką gi po velnių šitas “patarimas” reiškia, gal kas suprantate lietuviškai?)
Ką tokie, dovanokit, “patarimai” gali duoti normaliam žmogui? Eilinis piatiletkos planas. Повысить, ускорить, поднять… и прочий словесный понос.
Važiuojam toliau.
Analizuokime. Mokydamiesi naujų žodžių, pirmiausiai panagrinėkime jų fonetiką (tarimą, rašybą), bei darybą (gal žodis išvestinis ar sudurtinis); mokydamies gramatikos, naują medžiagą palyginkime su jau išmokta panašia medžiaga; versdami (kai reikia) [KADA reikia? - mano past.] panagrinėkime žodžius morfologiškai (kalbos dalimis), sintaksiškai (sakinio dalimis). Kalbinis nagrinėjimas labai palengvina įsiminimą. Ir t.t.
Nemoki tu, Miride, žodžių mokytis… Oi nemoki…
Nu protingas žmogus, ką čia bepasakysi? Bet skaitytojui kas iš viso to jo proto? Tiksliau ne skaitytojui, bet žmogui, norinčiam išmokti kalbos? Forumuose galite paskaityti, kokia tai yra gera knyga… Teatleidžia jiems Viešpats. Nu nežino žmonės, ką daro…
P.s. Beje, visi mano čia paminėti 4 filmai yra apie tai, kaip mokytojai UŽSITARNAVO mokinių pagarbą.