Anglų kalbos tobulinimas per metus laiko

Sveiki dar kartą,

Tai va, baigiau 12 klasių ir nestoju šiais metais, planuoju 2014 stoti į Angliją. Iš VBE gavau 79. Mano didžiausia problema - žodžių nežinojimas. Todėl būnant užsienyje baisiausia būtų ne tai, kad gramatiškai netaisyklingai pasakyčiau sakinį, bet baisiausia, kad užstrigčiau, nes nežinočiau, kaip pasakyti angliškai dėl žodžių mokėjimo trūkumo. Vieni rašo, kad žodžių atskirai nesimoko, kiti, kad žiūri filmus ir tuos žodžius pradeda suprasti iš konteksto, bet norėčiau paklausti tų, kurie atrado savo, galbūt, specifinę sistemą, kaip greičiau tobulinti anglų kalbą, ypač žodžių srityje? Ir kiek jūs per metus laiko, pavyzdžiui, patobulėjote žodžių srityje? Be to, būtų įdomu sužinoti, kiek valandų per savaitę praleidžiate mokydamiesi? Užsisakiau premium funkciją, todėl galiu daug kuom čia naudotis. Ačiū už patarimus.

Na tas zodziu mokymasis tai net nezinau, niekad to nekenciau :DDDD
As tokia esu cia atitrukele, bet vis sugriztu, ir mokausi, ir tu zodziu daugeja po kiekvienos dienos, as ju nekalu, bet perskaicius, paklausius teksta kazkas lieka galvoja.
O jei dar bendrausi tai tie zodziai pasipils, is kito zmogaus ismoksi, cia nera ribos kiek tu per metus gali ismokti, kiekvienas turime savo galimybes.
Del uzstrigimo relax :smiley: as nemokejau rusu tai sakau beleka, veliau ismokau pasakyti teisingai ir ka nieko, svarbu nebijoti nusikalbeti, jie tave vienaip ar kitaip supras.

kiek suprantu ne pas visus galva dirba vienodai…pas vienus geresnė girdimoji atmintis, pas kitus regimoji…pas mane bent jau tikrai geresnė regimoji…tai ypatingai gerai žodynas plečiasi skaitant…
tai išeitų tokiems kaip aš geriausias kelias prisikimšti žodžių reikia surasti bent jau 400 psl būtinai įdomią knygą ir ją praryti…paskui dar vieną…paskui dar ir tt…ir nebūtina visų nepagrindinių žodžių versti žodyne…jie kažkaip patys paskui galvoje atsidaro…tai va toks ir gaunasi procesas…ir įdomu…ir naudinga

dar prisiminiau…vakar pas mane tvarkė kompą toks vaikinukas baigęs programavimą…tai pasakojo kalba kaip jis anglų išmoko…baigęs vidurinę dar nelabai ką suprato, bet grynai patobulėjo žiūrėdamas lietuviškai įgarsintus filmus…pasirodo balsinis lietuvių vertimas kažkiek vėluoja…tai vaikis suspėdavo žiūrėdamas tv išgirsti originalo anglišką tarimą iki liet vertėjo pasisakymo va taip ir išmoko…tai va čia manau pas jį buvo girdimoji gera atmintis

@GintarasRu

Shiaip tai jo. Knygu skaitymas yra geras reikalas pleciant zodyna…!
Va tik man asmenishkai idomu, kada man shis metodas prades tikti…?

Neziurint to, kad galiu jau shi ta perskaityti anglishkai, visgi nemaza dalis mano skaitymo galima pavadinti… Ziuriu i knyga - matau shpyga…! Esme ta, kad atskira paemus zodzius gal ir suprantu (dazniausiai), bet, ish esmes, tekstas atrodo bukas ir nieko nesakantis…

Tai ir idomu man, kiek dar turesiu praplesti savo zodyna, kad skaitymas anglishku knygu jau nebutu toks bukas uzsiemimas… Tiesa sakant, anglishku knygu skaitymas man ir yra vienas ish pagrindiniu motyvu mokytis anglu kalba, visa kita gi tarnauja labiau kaip “demotyvacija”… :slight_smile:

@Gi_yobu, tai reikia knygas parsisiųst ir čia įsikelt.
Aš jau skaitinėju taip. Tiesa kol kas paprastas, adaptuotas besimokantiems.

@AurelijaOK
Adaptuotos - neidomu…! Shiaip nesakau, kad tai blogas metodas, bet…

Noretusi be jokiu ten “mandravojimu” pasiemei knygiote ish bibliotekos ir perskaitei-apsishvietei, reishkias… Savo buste kompo neturiu, o zodynas, tiesa sakant, ne pats geriausias (turiu omeny knyga, o ne savo smegenu zodyna), taigi mandresnio zodzio ten nerasi greiciausiai, o paprastesnius ash ir pats “daugiau maziau”…

Tai, man ir idomu, kiek man dar reiks plesti kalbos akirati, kad galeciau knygas skaityti suprasdamas (normaliai) kazka…? :confused:

Mane irgi domina normalios knygos, bet kol kas adaptuotos geriau negu nieko.

na jei šiais laikais kompo būste nėra, tai nežinau kaip ten su skaitymu įmanoma iškentėt žodžių ieškojimą senoviškai vartant žodyną…o taip tai principas, nors po puslapį bet kasdien reikia skaityt…linq skaičiau knygą ž. verno paslaptinga sala…kas keisčiausia, kad ji mano buvo neskaityta lietuviškai, tai buvo labai įdomu su kiekvienu puslapiu kas ten toliau bus…čia lygtai buvo sukarpyta gan netrumpais skyriais…man rodydavo, kad nežinomi žodžiai nuo 100 iki 150 kiekviename skyriuje…bet skaitant labai greit daugelis pasikartojančių tapdavo žinomais…yra viena labai gera Zamiatkino lygtai rekomendacija…daugumoje knygų autoriai rodo sugebėjimus ir prikiša negirdėtų žodžių knygos įžangoje…paskui jau rašo normalesne kalba…ir galima nekreipt dėmesio į mandrus žodžius neturinčius didelės reikšmės…pvz koks skirtumas kaip ten žaižaravo ar spindėjo banguojant vandenyno paviršius…supratai maždaug, kad tas vanduo kažkaip maskatuojasi ir skaitai toliau gaudydamas esmę kas rimto vyksta…o tie žodžiai papuošimai vėliau ateina į supratimą
prisiminiau dar vieną rekomenduotą skaitymo būdą plėsti žodynui, nors pats taip nebandžiau, nes neturiu kantrybės…pvz 1 d. perskaitai 1 puslapį…2 d. perskaitai vėl iš naujo 1 psl ir plius 2 naują puslapį…jei trumpiau tai paskui kasdien skaitydamas naują puslapį pakartoji 3 anksčiau skaitytus puslapius …sumoje gaunasi, kad kiekvieną puslapį skaitai 4 kartus.
jei žodžius išsivertus neina suprast sakinių prasmės…mano galva yra 2 būdai…vienas pasiklaust žinančio …kitas susirast tą patį tekstą suprantama kalba ir paskaityt ką ten turėjo omeny

3 Likes

@AurelijaOK
Kai Steve pernai pradėjo mokytis čekų kalbos, po mėnesio ėmėsi skaityti šauniojo kareivio Šveiko nuotykius. Tas pats kažkada buvo su rusų kalba. Po mėnesio - Ana Karenina. Taigi, jeigu jau mokaisi anglų kalbos daugiau kaip mėnesį, gali drąsiai imtis normalių knygų juo labiau, kad skaitovai skaito labai priimtinu pradedantiesiems tempu :wink:

Iš tikrųjų, mes turime ydingą skaitymo praktiką, nes mes skaitome žodžius…

Mes visi praėjome per tą pirmą klasę, kur mus mokė skiemenuoti: ma-ma ma-la, o-na ka-la…beprasmiai raidžių kratiniai ir aš manau, kad šitas skiemenavimas labai lėtina mokymąsi skaityti.

Yra tokia graži Agathos Cristie skaitymo pradžios istorija. Ji gimė išsilavinusioje šeimoje, bet jos mama kažkodėl nusprendė, kad vaikai gali pradėti mokytis skaityti tik nuo aštuonerių, ir ne tik nemokė dukrų skaityti, bet netgi ir draudė. Tai štai, Agathai garsiai skaitė knygas jos guvernantė, o ji klausydama žiūrėjo į knygą… Vieną dieną šeima buvo pastatyta prieš faktą - Agatha laisvai skaitė…

Kai mokiausi vokiečių kalbą, buvo toks terminas - globalus skaitymas… Dėstytoja atveždavo iš Vokietijos dėžes knygų, duodavo mums ir po to liepdavo vokiškai rekomenduoti tas knygas grupei - pristatyti tą knygą taip, kad kiti mirtinai norėtų ją perskaityti… Niekas neklausdavo jokių žodžių, reikdavo tik suprasti… Būtent tada aš atradau Patriką Ziuskindą ir Ingrid Noll, kuriuos mėgstu iki šiol.

Kai dar net nebuvau pradėjusi mokytis anglų kalbos, perskaičiau per pusantros dienos angliškai Dan’o Brown’o “Deception Point”. Skaičiau nežiūrėdama į žodyną…Tada buvau padsėdusi ant Dano Brauno, o vertimo nebuvo… Po to ją perskaičiau dar kartą išverstą. Pasirodė, kad visai gerai supratau turinį ir esmę, nesupratau tik smulkių detalizuotų aprašymų.

Aš visiškai pritariu Gintui, visoms jo išsakytoms mintims apie skaitymą ir žodžius, išskyrus tą pakartotiną puslapių skaitymą:-)

Nežinau, koks gudročius tai rekomenduoja, bet tai neturi nieko bendra su skaitymu… Knyga tai ne tik žodžių derinys, tai dar ir pojūtis, jausmas ir išgyvenimas… Ką gali jausti, zulindamas iš naujo puslapius, nežinau…galbūt tai veikia kaip mokymosi metodas, bet aš manau, kad užtenka paprasčiausiai skaityti knygą, kurią tu labai nori perskaityti. Tai veikia daug geriau.

@Paulius_K. Nesijaudink, kad trūksta žodžių kalbant… Dar turi kūno kalbą ir mimiką…

Kai kalbi lietuviškai, ar tau nepritrūksta žodžių? Ar nebūna, kad negali prisiminti lietuviško žodžio? Ar nebūna taip, kad tiesiog negali suformuluoti minties? Paklausyk atidžiai, kaip kalba normaliai bendraudami žmonės gimtąja kalba, pastebėsi labai įdomių dalykų. Netaisyklingas kabėjimas, mano manymu, tai yra puiki komunikacija… Ar jums labai patiktų bendrauti su žmogumi, kuris kalba kaip televizijos diktorius?

Tas ir yra, kad kalbėdami svetima kalba, mes norime kalbėti tobulai taisyklingai - veiksnys, tarinys, papildinys…Nes mes taip mokomės.

Skaitymas iš tikro yra labai svarbus pasyvaus žodyno kaupimui. Skaitydami mes matome žodį sakinyje, įsivaizduojame situaciją, ir, jei knyga yra labai įdomi, vaizdas, pririštas prie žodžio, tiesiog lieka galvoje. Gal tu jo staiga ir negalėsi pasakyti, bet atpažinsi pokalbyje ar skaitydamas kitą tekstą… Gintas teisingai pastebėjo, kad išgirdęs kitą žmogų kalbant, tu galėsi jau tą žodį pasakyti…

Tik nereikia kamuotis su neįdomiais, adaptuotais ir negyvais tekstais. Skaitymas yra toks didžiulis malonumas, kad tiesiog gaila laiko užsiėmimui, beveik neduodančiam rezultato.

2 Likes

nepratęs ilgų rašyt…tai dėl to gudročiaus teorijos nedarašiau minties…kartot puslapius kiek suprantu jis rekomendavo pačioje pradinėje stadijoje, kai didžioji dalis žodžių nežinoma…ir tai buvo skirta ne pačiam skaitymui, o techniniam žodyno plėtimui…be malonumo kitaip sakant…priminiau jį spontaniškai…o gal kokiam mazochistui ir visai tinkamas toks metodas mokytis
labai man gražus paskutinis miridės sakinys…manau, kad iki to malonumo man liko visai nedaug…

@GintasRu. Nepratęs, tai nepratęs, bet parašei labai puikų straipsnį:-)

Aš turiu irgi atsiprašyti, nes kalbu tik apie skaitymą, kaip malonumą, bet ne apie skaitymą, kaip mokymąsi. Žinoma, pačioje pradžioje yra viskas kitaip, ir LingQ’as puikiausiai atlieka tą tekstų zulinimo funkciją - nagrinėkis juos skersai išilgai, išskaidyk žodžiais, skaityk po 100 kartų.

Tik gal reikia šiek tiek atkreipti dėmesį į mokymosi stilius. Anksčiau mes buvome dalinami į vizualus, audialus, kinestetikus ir mišrius. Pasirodo, kad tai dirbtinis dalijimas. Dabar paskutinis klyksmas yra mokymosi personalizavimas.

Dabar besimokantieji skirstomi į veikėjus, refleksuojančius, teoretikus ir pragmatikus. Čia yra lietuviškas neilgas straipsnis apie tai ir galbūt pradedantiesiems verta jį paskaityti ir nusistatyti savo stilių, kad negaištumėte laiko klaidoms ir bandymams ir kad suprastumėte, kodėl vienas ar kitas dalykas jums nesiseka, o kitas sekasi labai gerai:

http://distance.ktu.lt/kursai/verslumas/verslo_ideologija/118245.html

Todėl gal vieniems būtina tą tekstą skaityti iš naujo ir iš naujo… Kitiems gal būtinai reikia vedančiojo, kuris parodytų kelią…

Čia citata iš straipsnio “Mokymosi stilių nagrinėjimas taip pat padeda suvokti sunkumus, su kuriais jūs galite susidurti, padėdami mokytis kitiems. Tikėtina, kad jūs bandote padėti mokytis kitiems žmonėms, siūlydami jiems tą mokymo būdą, kurį praktikuojate patys: jums tai atrodo natūralu.”

Todėl mes ir kalbame šiek tiek skirtingomis kalbomis:-)

na čia panašiai kaip pas mus šeimoje su maistu…4 žmonės ir visiems skirtingai skanu…nori skaniai tai pats ir susiruošk pagal save :slight_smile:

Liuks! Malonu skaityti protingų žmonių protingas mintis !

Kalbant apie įvairius mokymosi stilius, nereikia pamiršti, kad to, kas skamba, mes galime išmokti tik klausydami, lygiai kaip piešti mes galime išmokti tik žiūrėdami arba važiuoti dviračiu - tik “lytėdami” :wink: Gimęs kurčias negali kalbėti, aklas negali piešti, žmogus be vestibiuliarinio aparato negali išlaikyti pusiausvyros.

Pakartosiu savo durna klausima…

Imkim kaip koki tai rodykli zmogaus “smegenu zodyna”…

Tikrai nezinau, koks tikras mano tas anglu kalbos zodynas (kaip ne kaip jau gal kokie 25 metai, kaip esu zaginamas su ta anglu kalba), bet pagal “lingo” statistika esu atkales-pravares per sistema ~1500 zodziu…
Sutinku su tuo teigyniu, kad 500 tinkamu anglu kalbos zodziu jau gali leisti ishgyventi UK…
Tarkim mokejimas ~1000 prancuzu kalbos zodziu man neleidio jaustis zmogumi Paryziuje, o ~500 anglishku Londone jau leido (truputeli)…

Tai man ir idomu, kiek man dar reikia ishmokti ju (zodziu), kad galeciau jau skaityti anglishkai parashytas knygas, o ne ziureti i knyga ir matyti shpyga, kas dabar ne taip jau retai buna man…

Tikiuosi (viltis durniu motina), kad nuo ~3000 jau galesiu tai daryt…

Nezinau ar aishkiai “pristaciau” cia savo klausima… :confused:

Išmokti klausyti tikrai reikia. Man tai nėra paprasta, nors klausą turiu neblogą, nes vaikystėje ir dar vėliau kažkiek smuiku esu grojęs:)… Gal todėl man svarbiau melodija, o dainų žodžių kažkaip neišmokau klausytis. Ypač tų, kurių nesuprantu. Šiandien suėjo trys mėnesiai, kaip aš čia. Esu labai patenkintas, kad prisiverčiau pradėti. Daug laiko praleidžiu prie kompiuterio ir pagaliau jaučiu, kad gaunu kažkokią naudą. Iki kalbėjimo dar toli, dažnai abejonės užplūsta kad kažin, ar pavyks, bet atsiranda malonumas klausytis ir skaityti naują tekstą. Su klausymu be teksto sekasi sunkokai, nors pažanga yra neabejotina, vis daugiau žodžių pagaunu iš klausos, bet jei klausausi per ausines eidamas, važiuodamas dviračiu ar mašina, tai labai greitai “pametu” koncentraciją ir pereinu į pasyvų klausymą. Jaučiu, kad man tas pakartotinis klausymas be teksto, žodyno per daug nedidina, todėl dabar bandysiu daugiau klausytis skaitydamas, gal mano regimoji atmintis duos geresnių rezultatų… Ir dar tuos pačius tekstus pradėsiu daugiau garsiai skaityti. Matysim, kas gausis po trijų mėnesių:)… Su filmais ir knygom kol kas dar rezultatas liūdnokas, bet vis bandau, pasitikrinu:)… Ačiū Jums visiems, kurie čia esate, labai padėjote man “neiškristi” :)…

@Gi_yobu
Čia gal Miridės reikia klausti, nors ji jau kaip ir pasakė…

“Kai dar net nebuvau pradėjusi mokytis anglų kalbos, perskaičiau per pusantros dienos angliškai Dan’o Brown’o “Deception Point”. Skaičiau nežiūrėdama į žodyną…Tada buvau padsėdusi ant Dano Brauno, o vertimo nebuvo… Po to ją perskaičiau dar kartą išverstą. Pasirodė, kad visai gerai supratau turinį ir esmę, nesupratau tik smulkių detalizuotų aprašymų.”

Asmeniškai man skaityti visada buvo sunku, kadangi aš, galima sakyti, neskaitau. Kai pradėjau kalbėti turėdamas apie 7000 žodžių pagal LingQ skaitliuką, pradėjau dar mažiau skaityti ir dar daugiau klausyti. Kiek daugiau skaityti pradėjau pernai (turėdamas apie 9000 žodžių) ir, kadangi skaičiau knygą, kurią prieš tai buvau perklausęs 3 kartus, skaitėsi gana lengvai (autoriaus balsas, intonacijos ir akcentai visą laiką skambėjo galvoj). Paskui perskaičiau dar vieną, jau be klausymo - irgi gerai nuėjo. Pastebėjau, kad kai tik pradedi tai daryti, pradžioje atrodo labai sunku, bet paskui gana greitai palengvėja. Pavyzdžiui kai pradėjau skaityti Selindžerį, pradžioj atrodė kažkas baisaus, bet pabaigoj tai jau atrodė visai lengva ir paprasta kalba. Kodėl? Todėl, kad naujas rašytojas - naujas žodynas, bet paskui žodžiai pradeda kartotis. Kaip pastebėjo GintasRu, vėliau tie besikartojantys žodžiai tampa žinomais ir problemos nebelieka.

Mano bėda yra ta, kad aš pripratęs girdėti intonacijas ir akcentus, kurių negirdžiu skaitydamas. Nemoku vienu metu matyti viso sakinio, todėl kartais nežinodamas ant kurio žodžio turi būti akcentas, turiu grįžti atgal ir perskaityti sakinį dar kartą, o kai tą patį girdžiu - no problem :slight_smile:

Jeigu būčiau mažiau klausęs ir daugiau skaitęs, gali būti, kad būtų atvirkštinis efektas, bet mano tikslas buvo greičiau išmokti kalbėti, todėl pagrindinis akcentas buvo ant klausymo.

Girdėjau ir atvirkštinį variantą. Italų poliglotas Luca sako, kad kalbėdamas mato savo galvoje subtitrus. Net neįsivaizduoju, kaip tai galėtų būti ir kam to reikia, bet galimas dalykas, kad jis labai daug skaito subvokalizuodamas ir dėl to garsai jam asocijuojasi ne su vaizdais, bet su simboliais a.k.a. subtitrais.

@romualdasr
2577 žodžiai per 3 mėnesius? Mano rezultatas buvo 4000 žodžių per pirmus metus. Tada man nepasirodė labai jau mažai, nors Miridė sako, kad laikai keičiasi ir dabar jaunimas žygiuoja didesniais žingsniais, todėl aukščiau galvą :wink:

@ Gintaras
Daug kartų bandžiau mokytis, tai gal kai kas ir buvo likę smegeninėj, be to, pasinaudojau kai kuriomis Miridės mintimis ir pradėjau užlinkintus žodžius beveik iš karto daryti žinomais, todėl ir skaičiai greičiau auga. Tik aš į juos nelabai žiūriu, pats procesas yra svarbiau už nuogą statistiką, kuri negali atspindėti tikros padėties:)… O galva, kaip ir nuotaikos, dar nesvyra žemyn, kaip jau sakiau, su Jūsų visų pagalba - tik pirmyn :)… Paįvairinimui pradėjau žaisti ir su kitomis kalbomis:)… Juk papildomai nieko nekainuoja, o smegeninei reikia duoti krūvį, kaip ir raumenims, be krūvio viskas atrofuojasi:)…