Verbonden aan

Wat is het verschil tussen “verbonden aan” en “in samenwerking met”?
bijv: Verbonden aan [die en die] afdeling van het Koninklijk Instituut [die en die] organiseerde ik trainingsprogramma’s.

Ik zou natuurlijk de tekst moeten zien om een juist oordeel te kunnen vellen, maar “verbonden aan” kan duiden op een dienstverband, dus de persoon is op een of andere manier in dienst van de betreffende instelling. Maar als bijvoorbeeld een hoogleraar met emeritaat is en nog wel werkzaamheden verricht voor zijn oude universiteit, is hij ook nog steeds verbonden aan die universiteit, ook al is er geen dienstverband in strikte zin meer. Bij “in samenwerking met” denk ik aan twee los van elkaar staande instellingen, die op een bepaald gebied met elkaar samenwerken. Of aan personen die samen iets proberen te bereiken.

Heel erg bedankt, Ben. “in dienst van” dus.

Hier is de tekst:
“Verbonden aan de trainingsafdeling van het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam organiseerde ik inburgeringsprogramma’s voor buitenlandse managers, technici en andere specialisten, in dienst van grote en kleinere bedrijven.”
— “Pas Op, Nederlanders” van Jacob Vossestein

Misschien schreef hij “verbonden aan” zodat hij niet dezelfde woordgroep (“in dienst van”) twee keer in dezelfde zin zou gebruiken. De editie van Van Dale die ik op mijn Kindle e-reader heb, zegt niks over dienstverband trouwens, alleen maar ‘met verband omzwachteld,’ maar dan ook ‘verenigd’ en ‘gebonden.’

Bij " in dienst van" denken we meestal aan een betaalde baan, maar dat hoeft bij " verbonden aan" niet altijd zo te zijn: je kunt als vrijwilliger iets doen voor bijvoorbeeld het Rode Kruis, en dan ben je in de functie van vrijwilliger " verbonden aan" het Rode Kruis.

1 Like

Nog eens bedankt, Ben. Je hebt het goed uitgelegd, zoals altijd mag ik wel zeggen.