@Limaina
Tai maždaug tas pats, kas kortelės LingQ tik “more sophisticated”
Jos paskirtis yra apskaičiuoti optimalius intervalus tarp pakartojimų, kad informacija būtų įkrauta į ilgalaikę atmintį su minimaliu pakartojimų skaičiumi. Remiasi dr. Herman Ebbinghauz prieš 130 metų atliktais tyrimais ir dr. Piotr Wozniak įsiminimo algoritmu.
@Forexx
Man ta “to get used to” yra labiausiai patinkantis dalykas kalbų mokymesi ir tą idėją palaikau visu 100%.
Tai reiškia, kad kalbos nereikia “mokytis” - prie jos reikia tiesiog priprasti
Tai jūs norite pasakyti, kad net neverta lingq’inti tu naujų žodžių, o juos reikia savaime suprast? Ir man kyla klausimas, kaip mes išmokome kalbėti lietuviškai? Pastoviai girdint kažką kalbant?
@Hexadijus
“priprasti” tai reiškia ne iškalti taisykles, o tiesiog priprasti prie to, kad kalba yra tokia kokia yra ir nesukti sau galvos dėl to, “kodėl” taip yra, o ne kitaip.
Kai žinai 99 žodžius, šimtąjį gali atspėti, bet kai žinai 1, o 99-nių ne, tada niekur nedingsi - reikės išsiaiškinti, ką jie reiškia. Bet ne “iškalti” ir ne “išmokti”, o tik sužinoti ir didžiąją dalį pamiršti… Paskui, kai reikės ir vėl pasižiūrėti, ką tai reiškia ir taip po kurio laiko, tie žodžiai jau įsitvirtins atmintyje savaime. Kaip ir gimtosios kalbos žodžiai.
Manau kazka darau ne taip, nes nepaisant visu pastangu isiminti naujus zodzius neisimenu beveik nieko, be to pastebejau toki dalyka, kad skaitant tekstus gebu daugiau ar maziau juos suprasti, tuomet ir zodziai atrodo zinomesni, bet kai reikia pasakyti paciai neiseina, nes nebezinau zodziu ir sakiniu neiseina normaliai formuluoti :(( Kodel man taip yra??? Gal as kazka darau netaip?
Help!!!
O tai ką, per vieną dieną nori daug žodžių iškart išmokti? Matau tik vakar prisijungei… Kelias dienas pasikartosi, ir žiūri, jau atsimeni. Na čia aš pagal save sprendžiu
Patarėjas tai iš manęs nekoks, pats tik pradėjau mokintis, bet daug skaičiau forume… Šiaip pati atsakai į savo klausimą - “nebezinau zodziu ir sakiniu neiseina normaliai formuluoti” tai manau kad nežinant žodžių neką pasakysi. Forume ne kartą minėta, kad reikia daug klausyti, klausyti, skaityti, linkinti žodžius, ir neskubėti pradėt kalbėti, pvz aš taip ir darau - kolkas tik klausau ir didinu žodžių atsargą.
@lollypopsas
Tikrai KAŽKĄ darai ne taip
Kaktusas viską teisingai parašė. Nuo savęs galiu pridėti tik tiek, kad tas KAŽKAS tai yra pastangos. Būtent jų čia ir nereikia. Viskas darosi savaime. Kai perklausysi audio 30 kartų, tada ir galėsi pasakyti - atsimeni naujus žodžius ar ne.
O šiaip, žodžių žinojimą dažniausiai visi vertina skirtingai. Steve naują žodį laiko žinomu ne tada, kai jį atsimena ir gali vartoti, o kai gali suprasti platesniame kontekste. Pradžioje to pilnai užtenka, o visa kita ateis su laiku. Per pirmus metus iš vis nėra jokio reikalo nei kalbėti, nei kažkaip kitaip bandyti formuluoti mintis.
Tai irgi plačiai diskutuojamas klausimas. Aš laikausi pozicijos, kad pernelyg ankstyvas kalbėjimas yra žalingas, kadangi veda prie Lithuanian English, nuo kurio ateity reikės gydytis, jeigu norėsi galiausiai išmokti kalbėti natūraliai. Kad nereikėtų daryti dvigubo darbo, pradžioje geriau iš viso nebandyti kalbėti, o verčiau daugiau klausyti, kaip tai daro tie, kam takalba yra gimtoji.
Aš žymiu tokioje formoje, kokioje randu. Jeigu vėliau suprantu tą žodį kitoje formoje, tai jau daugiau nežymiu. Jeigu būnu pamiršęs, tada galiu pažymėti dar kartą.
Sveiki. As cia perskaiciau daug minciu ir viena as ju man visai prie sirdies. Dabar mokausi norvegu kalbos . o kad prasnekciau tai daug, oi daug klausysiuosi. Na o jums tai geros dienos ir legvu pamoku linkiu.
Gal ir teisybe, kad per viena diena noriu per daug apzioti, bet gi visuomet norisi kad rezultatas butu greitesnis ir kuo geresnis. Stengiuosi daug daug kartu klausytis, viena pasaka jau beveik mintinai ismokau ir zinoma dabar jau nebereikia tai labai itempti ausu, kad kazka suprasti
Gintarai, o kaip kitaip ismokti tuos zodzius ju nekalant? Jei as to zodzio nesuprantu dabar ir vel skaitysiu koki nors teksta ir vel nesuprasiu tada ir vilksis ta uodega toliau, nes tikrai yra daug zodziu, kuriuos net ir perklausius daug kartu neisimenu, tenka vertima paziureti vel, o kita siki ji sutikus dar karta, nes neatsimenu
@lollypopsas
“Jei as to zodzio nesuprantu dabar ir vel skaitysiu koki nors teksta ir vel nesuprasiu tada ir vilksis ta uodega toliau…”
Don’t put the cart before the horse. Leisk sau kai ko nežinoti. Kaip išmoksta vaikai? Jie žino daug žodžių, bet nežino ką jie reiškia. Tada klausia: “o ką reiškia tas ir tas?” Klausia todėl, kad kažkokiame kontekste jiems nesueina galai ir tas žodis yra trūkstama grandis. Ir tada jie įsimena jį iš karto. Net be jokių kartojimų. T.y. pirmiau įsimena, kaip tas žodis skamba (taip pat nieko specialiai nedarydami - tiesiog girdėjo kelis kartus) ir tik po to išsiaiškina jo prasmę. Todėl, kad jiems tai įdomu ir/ar aktualu. Ir tu įsiminsi, kai reikės ir kai ateis laikas.
Tuo tarpu mokykloje mus mokė atvirkščiai. Kaip bus angliškai “vežimas”? Ogi velnias žino kaip! Kaip atsiminti, jei tas žodis su niekuo nesusijęs ir galbūt totaliai neaktualus… Dėl to taip mokytis yra sunku. O natūraliai - lengva. Bet reikia leisti sau kai ko nežinoti ir daryti klaidas.
Dažnai, sutikus žodį kitame kontekste, jo reikšmę galima atspėti (labai dažnai intonacija padeda). Čia tau Miridė geriau gali patarti. Ji pas mus yra didžiausia žodžių nesimokintoja ir tuo pat metu žodžiai jai yra mažiausia problema
P.s. Čia yra keletas Steve video apie žodžius. Labai raminamai veikia. Man ypač patinka tas, kur jis su berete