Kap klausyti įdėmiai ar atsipalaidavus

Kaip klausytis audio susikaupus ar atsipalaidavus ?

Pagal Steve - susikaupus.
Pagal mane - atsipalaidavus.
Pagal Vera F. Birkenbihl - ir taip, ir taip.

Idėja ta, kad klausant susikaupus (sąmoningai) geriau perpranti kalbos struktūrą, o klausant atsipalaidavus (nesąmoningai) - geriau įsisavini kalbos melodiją, intonacijas ir tarimą, kitaip sakant - akcentą. Kiek tame tiesos nežinau, bet esu tai girdėjęs ir kitur.

Pavyzdžiui būna, kad protas sako viena, bet nuojauta - visai ką kita. Tai reiškia, kad tavo smegenys pagauna kažkokius signalus, kurie prieštarauja tam ką sako protas. Tai yra nesąmoningi dalykai. Arba sakykim koncerte tau nereikia specialiai mokytis melodijos (susikaupus), kad jau nuo antro priedainio galėtum dainuoti kartu - ji tarsi pati įlenda galvon.

Manau, kad klausyti reikia atsipalaidavus. Ar būni susikaupęs, kai klausai kažko lietuviškai kalbančio? Turbūt, kad ne, nebent tau kažką labai svarbaus aiškina ir tu bandai suprasti.

Aš ir taip manau nes klausant susikaupus greit atsibosta :smiley: Manau vistiek galvoje šis tas išliks, aišku reikia klausytis tik to ką supranti :slight_smile:

Susidūriau kaip čia galima pavadint kaip ir su problema .Noriu ir stengiuos viską aprėpti: dirbti su lingq, žiūrėti serialus angliškai ir daug daug kitko, ir jaučiu lyg tai kokią kaltę kai visko neaprepiu, matyt mokyklos pasekmė, dar nesugebu apskaičiuoti savo jėgų ir džiaugtis mokymuisi, manau tai lėmė per didelis smulkmenų analizavimas, manau reikia į viską žiūrėti laisviau-kaip vaikui ir per daug nesijaudinti kad ko nesupranti ir tiesiog laisvai klausyti, bet kaip tai padaryti, jau kitas klausymas (numalšint tą jaudulį):D.Džiugu kad suradau šią svetainę, nors dar daug žolės kaip sakoma reiks suėst norint pasiekt savo norimų rezultatų. Ar jums tai buvo? Beje sorry už klaidas, niekada nebuvau stropus mokinys :smiley:

Mano taktika budavo tokia klausau kol uzmiegu vakare :)))

Jaučiuosi, tarsi man smegenis mokykloje būtų praplovę, o dabar stengiuosi išsiblaivyti :DD

Klausytis nereikia, to ka supranti, nes taip ir vyksta mokymosi procesas. Skaitai klausai, skaitai, klausai ir taip vis daugiau ir daugiau supranti, ko pasekoje kaupi zodyna, kaip ir Steve sake, kad tai kaip puzle. Kartais supranti tik du zodzius, bet kaskart perziurejus teksta, sekanti karta supranti kur kas daugiau, taip po truputi ir lipdaisi :slight_smile:

O aplamai, kiek reik klausyti? Kol viską ‘pagauni’? Man yra taip, kai lėtai skaitau tekstą - suprantu, kai tik klausau be teksto, pvz. eidama, vietom visai nesuprantu, ką ten sumala, tada mintis prašoka prie kito sakinio, kurį vėl suprantu. Klausyti, kol suprasi ir tas “sunkias” vietas ar palikti ir imti kitą pamoką. Kai kurios frazės jau net naktį pabudus galvoj skamba…

žr. pirmą Steve rekomendaciją :wink:

http://www.learnenglishonline.lt/kaip-ismokti-anglu-kalbos-patarimas-1/

Na, perskaičiau pirmą rekomendaciją dar kart, kažkaip atsakymo vistiek neradau. Skaitydama žodžius žinau visus, bet klausant man jie per greit pro ausis prašvilpia, nepagaunu minties. o jau kitas sakinys eina! gal aš per sunkų tekstą pasiėmiau?

Tai tiesiog reiketu daugiau laiko praleisti ne tik klausant, bet kartu skaitant ir klausant

@NijoleG

Tiesiog klausykit ir nenusiminkit, jei nespėjat išgirsti, suprasti. Laikui einant klausa pamažu prisitaiko. Iš pradžių atrodo, kad kažkas kalba labai greitai. Vėliau atrodo, kad jis kalba jau lėčiau, suprasti galima daugiau. O iš tikrųjų jis kalba kaip ir anksčiau, tačiau mūsų klausa ir smegenys patobulėjo. :slight_smile:

Aš pastaruoju metu gana nemažai klausau rusiškai, kartais ir angliškai. Būna, kad daug ko nesuprantu, bet labai retai pasižiūriu, ką reiškia vienas ar kitas žodis. Yra daug tekstų. Stengiuosi pasirinkti tokią medžiagą, kuri būtų kažkiek suprantama. Klausau vieną tekstą tol, kol nuo jo pavargstu arba surenku tam tikrą perklausimų skaičių. O kol taip nutinka, pastebiu, kad aš jau kažką ir suprantu. Kiekvieno žodžio neišversiu, bet klausa ir smegenys dirba, todėl po truputį suprasiu vis daugiau. Pastaruoju metu dažniausiai pasitenkinu tuo, kad suprantu pokalbio esmę ir kai kurias detales.

Netgi pastebėjau, kad lengviau “išgirsti” pokalbį, kai aš įsivaizduoju tuos žmones kalbančius, matau jų judančias lūpas, gestus, mimikas.

@Forexx
AČIŪ! Jo, aš klausau irgi, po truputį “išryškėja” žodžiai,
dar pastebėjau, kad man patinka klausyti BBC, neužknisa tas pats tekstas, pradžioj nieko nesupratau, dabar jau gaudau žodžius, kuriuos žinau ir kartais net šiek tiek susigaudau apie ką šneką !!! :slight_smile: klausau BBC per radiją, ne per televizorių, vaikštau visad su ausinėm :-))))