Kaip mokoma kalbų Rusijos spec. tarnybose

Spec. tarnybos - madingas žodis Rusijoje. Dažnas nevengia juo spekuliuoti panašiai kaip kad Pimsleur’io vardu Vakaruose. Man pavyko atkapstyti gyvą žmogų, kuris yra dirbęs anglų kalbos mokytoju Rusijos ФСБ.

Bet visų pirma noriu prisipažinti, kur esu suklydęs vaidindamas pranašą. Kažkada savo bloge parašiau: “Kodėl mokytojai niekada jums nepasakys tiesos apie kalbų mokymąsi?” ir čia pat atsakiau: “todėl, kad jie tuoj pat liktų be darbo, kadangi tiesa tokia, kad mokantis kalbų jokie mokytojai nereikalingi”. Tikrovė ko gero yra kur kas paprastesnė - nepasakys todėl, kad nieko jie apie tai neišmano - tą patvirtina jų raštai anglų kalbos mokytojų forume.

Bet jau tada žinojau apie vieną išimtį. Tai A.J. Hoge, kuris rėžė tiesiai į akis viską be jokių pagražinimų, faktiškai pavadindamas mokytojus vos ne nusikaltėliais, kadangi būtent jie yra atsakingi už tai, kad žmonės palieka mokyklas išsinešdami iš ten “anglų traumą”, kuri daugeliui pasilieka visam gyvenimui, taip užkirsdama kelią kada nors išmokti kalbėti angliškai. Tuo tarpu mes žinome, jog “anglų trauma” tėra žalingas įsitikinimas ir nieko daugiau.

Dabar turiu dar vieną mokytoją, kuris kalba tikrus dalykus. Tai rusas Igor Serov (beje, jeigu N. Zamiatkiną laikyti mokytoju, tai šitas jau bus trečias). Ką tik baigiau klausyti jo internetinį seminarą apie tai, kaip mokytis kalbų. Tai užtruko virš 9 valandų ir pagrindinis kalbų mokymosi modelis kuriuo remiasi šitas Serovas - tai yra tai, kaip yra mokomi kalbų diplomatai ir spec. tarnybų darbuotojai.

Tai kaip ir gaubia paslapties skraistė, todėl kas tik netingi, gali apie tai kalbėti ką tik nori - vis tiek niekas nepatikrins. Tuo tarpu mes žinome, kaip yra mokomi diplomatai - visi kas tik skaitė Steve knygą žino, kaip jis mokėsi kinų kalbos, kai dirbo Kanados diplomatiniame korpuse ir buvo etatinis kalbų mokinys. Apie jokias superslaptas metodikas ten neparašyta nė žodžio.

Kaip gi tai daroma Rusijoje?

Po 9 valandų klausymo galiu pasakyti, kad neišgirdau nieko naujo. Viskas, apie ką papasakojo tas vaikinas, jau yra apkalbėta šimtus kartų šiame forume. Maža to - mes turime efektyvesnius įrankius, nei Rusijos spec. tarnybos.

Jeigu trumpai, tai jie išklauso trumpą įvadinį kursą (apie 3 mėn. trukmės, kurio metu sukaupia apie 2000 dažniausiai naudojamų žodžių atsargą), o po to daro tą patį, ką mes čia darome LingQ - “interensing and meaningful content.” Tačiau jie tai daro prieštvaninėmis priemonėmis - naujus žodžius “užlinkina” markeriu. Svarbiausias dalykas, ką akcentuoja šis mokytojas yra tai, kad kalbos išmokti galima TIK SAVARANKIŠKAI.

Kaip įvadinį kursą jis rekomenduoja 90 dienų trukmės ir apie 40 valandų Pimsleur arba FSI kursą, o po to - stačia galva į realias situacijas - knygos, radijas, tv, kinas (jis beje taip pat rekomenduoja muilo operas) ir t.t. ir pan.

Gramatikos įsisavinimas - totaliai natūralus (mes turime POV!), žodžiams mokytis siūlo nešiotis kišenėje korteles (mes turime flash cardus, plius galime jais naudotis iPhone - taigi esame pažengę kaip minimum 50, o gal ir visu 100 metų toliau).

Iš viso to išeina, kad mes čia turime geriausius įrankius pasaulyje, tačiau tik retas tai supranta. Kiti gi ieško mokytojų ir vadovėlių. Kaip ir AJ, Serovas siūlo išmesti visus vadovėlius, kad jie nesipainiotų po akim, kadangi kitaip gali kilti noras pradėti aiškintis, KODĖL yra taip, o ne kitaip. Kad tai yra nereikalinga, mes žinome jau seniai.

Man patiko jo metafora. Vadovėlius Serovas vadina kostiliais. Sako, kad tik atsistojus ant kojų, juos reikia kuo greičiau išmesti ir bandyti vaikščioti savarankiškai nes antraip - “vaikščiosite su kostiliais visą gyvenimą.”

Tai iš tikro labai įdomu. Taip žlunga mitai. Ir lieka vienintelis tikras dalykas - tai tu pats.

išeitų, jei aš neturėjau nusipirkęs kostilių, tai vis dar keturiom šliaužioju…kol kas 2 variantai…toliau šliaužt, arba bandyt ant tų kojų lipt :slight_smile:

@miride
Mitai nežlunga, nes retas kuris tai skaito, o kad dar turėtų kantrybės atklausyti 9 valandų seminarą… utopija :slight_smile:
Beje Serovas nurodo, kad audio mežiaga turi būti interaktyvi t.y. reikia kalbėtis su magnetofonu. Mes gi turime mini-stories ir darome lygiai tą patį.

Bet ką gi veikia mokytojai spec. tarnybose, jeigu jau jie yra kaip ir nereikalingi mokymosi procese? Va čia ir aiškėja tikroji mokytojo misija taip kaip mes ją suprantame (turiu omeny Steve, AJ, tą patį Serovą ir save žinoma :wink: Taigi mokytojai ten užsiima pagrindine problema - jie sprendžia psichologines t.y. motyvacijos problemas. Techniniams dalykams Serovas skiria mažiausia dėmesio ir man tai atrodo teisinga. Jeigu žmogui neužtenka parako - jokie techniniai triukai jam nepadės.

Kitas dalykas - mokytojai ten kuria interaktyvią aplinką. Panašiai kaip AJ daro savo workshop’ų metu - jie “nemoko” įprastine prasme, bet kalbasi su mokiniais, kadangi Serovo nuomone (čia ji atitinka airių poligloto nuomonę) kalbėti reikia kuo daugiau.

Beje, Miride, jis tau patiktų, kadangi tiek pats asmeniškai, tiek ir kitiems rekomenduoja pagrindinį dėmesį skirti skaitymui. Klausymui kiek mažiau. Beje pakartotonio klausymo jis nesiūlo (matyt dėl galimo pavojaus, kad gali nusibosti - kaip jau sakiau jie ten labiausiai rūpinasi motyvacija - net specialius pratimus daro jai palaikyti). Pradiniame etape jis siūlo tą pačią medžiagą perklausyti du kartu - kartą iš ryto ir kartą vakare.

Ir dar yra cast’as (kaip jis ten vadina - visai nebijo dėl to nutautėti) apie vaikus. Galiu pasakyti, kad mano bandymas pasodinti vaiką prie E+ buvo klaida. Serovas labai tiksliai papasakojo, kas tokiais atvejais nutinka - isterija, vadovėlių terliojimas, draskymas ir t.t. Jo nuomone vaikų negalima “mokyti”, kadangi vaikai mokosi “путем погружения в окружающую среду” - suprask - tegu žiūri multikus ir nekreipk dėmesio, kad nieko jie ten nesupranta - lygiai taip pat ir gimtosios kalbos jie nesuprato kai gimė, bet išmoko gi kažkaip.Be vadovėlių ir be kažkokių tai ypatingų instrukcijų.

@GintasRu
Bandyt lipt… :slight_smile: Tas žmogus duoda palyginimą su futbolu - tu turi stotis, eiti, griūti, nepataikyti į kamuolį, turi būti nustumtas ir pargriautas, turi būti nušvilptas ir tik taip tapsi tikru futbolininku :slight_smile:

P.s. Ai, dar atsiminiau vieną dalyką. Serovo nuomone gerai kalbėti galima išmokti per 2 metus (skiriant kalbai pakankamai laiko)

@Gintaras. Ach, žlunga… Turėjau tokią viltį, kad gal ir būna kokių stebuklų…:slight_smile:

Nes nuolat girdžiu gandus… paskutinis gandas, kurį girdėjau apie amerikiečių karių mokymus prieš invazijas, tai, kad jie apmokomi per tris mėnesius naudojant kažkokią beprotišką metodiką.

Iš tikro esi tik tu pats, tavo noras ir tau patinkantis turinys.

Galima, žinoma, sakyti, kad tai liūdna realybė, bet iš tikro, tai ne.

Nes mokytis yra malonumas:-)

Ir gerai, kad tokių stebuklų nėra:-)

Ir labai mane pradžiugino tavo paskutinis sakinys…:slight_smile:

@miride
Tas Serovas kartais lengvai sau prieštarauja, bet neesmė. Sako, kad po Pimslerio (po 3 mėn.) jūs jau minimaliai susikalbėsite su anglakalbiais ir čia pat sako, kad įsijungę žinias, suprasite gal kokius 5%. Antruoju teiginiu aš tikiu, bet dėl pirmo būčiau linkęs suabejoti :slight_smile:
Na nebent bus galima angliškai paklausti “kur yra tualetas” :slight_smile:

Ta beprotiška metodika, tai greičiausiai bus kažkokia Pimslerio atmaina. Jis sakė, kad jie taip ir mokė tame ФСБ, tik Pimleris skirtas savarankiškam darbui, o pas juos buvo kažkas, ką galima naudoti darbe su klase. Esmė ta, kad ten yra tie garsieji 2000 žodžių, kurie yra dažniausiai vartojami kalboje. Medžiaga pateikiama taip, kad tie žodžiai nuolat kartotųsi, kas palengvina jų įsiminimą. Maža to - kartojimai organizuoti taip pat, kaip kad veikia Supermemo - t.y. panaudojant “spaced repetition” principą - pradžioje dažnesni, o vėliau retėja.

Kad sistema veiktų gerai - reikia mokytis kiekvieną dieną ir tiek, kiek reikia - kad intervalai tarp pasikartojimų sutaptų su apskaičiuotaisias. Beje, paties Paul Pimsleur nuomone, pamokos neturėtų viršyti 30 minučių, kadangi po to mažėja naudingumo koeficientas, nes sunkiau susikoncentruoti.

Su Supermemo galima mokytis bele kaip, nes programa kiekvieną kartą perskaičiuoja intervalus priklausomai nuo to kaip mokiniui sekasi atsakinėti - esant reikalui juos sumažina, o jeigu sekasi gerai - padidina. Pagrindinis principas - kuo retesni intervalai - tuo geriau, bet kartotis reikia kol dar atsimenate. Va tą subtilią ribą Supermemo ir skaičiuoja kiekvienam individualiai, priklausomai nuo parodyto rezultato.

Beje, aš vėl ketinu įdarbinti savo Supermemo - jau baigiu ruošti 982 populiariausias angliškas frazes (liko pabaigti sudėti garsą) - forsuosiu aktyvųjį žodyną, nes pastebėjau, kad kartais nežinau, kaip taisyklingai pasakyti elementarias frazes :slight_smile:

P.s. Ai dar pasakysiu, kodėl abejoju dėl to “minimalaus susikalbėjimo”. Aš tikiu, kad per 3 mėn galima sukaupti kažkokią žodžių atsargą, bet tam, kad galvoje nusėstų teisingos gramatinės struktūros, reikia nepalyginamai daugiau laiko.

@Gintaras. Labai mokslinė prieiga - kartoti, intervalais, pagal apskaičiuotą schemą…o varge…

Ir ką daryti bėdžiams, kurie niekada nesikartoja ir jokiais intervalais? Netinka jie darbui FSB, aš tau pasakysiu…:slight_smile:

Na, nežinau… Ne, matyt liksiu prie savo chaotiško mokymosi, be pakartojimų ir intervalų. Nenuneigiu, bet tiesiog tingisi.

Dėl taisyklingų elementarių frazių… Juk visvien neprisiruoši visiems gyvenimo atvejams.

Kai antrąjį kartą kalbėjau su tiutore, puikiausiai kalbėjau apie savo darbą, apie kompiuterius, aplamai apie tai, kuo dažniausiai dabar užsiimu. Bet beveik neturėjau ką papasakoti apie savo miestą, nes niekada apie tai negalvoju. Pasakiau tris sakinius ir tai ant pirštų dėliojau skaičių 200 tūkstančių.

Aš galvoju, kad per mažai skaitau. Klausymas yra klausymas, gerai - lavina klausą, tarimą, girdėjimo supratimą… Bet skaitymas turėtų lavinti sakinio konstrukcijas, žodyno taikymą visiems atvejams, idiomų vartojimą. Juk yra dar ir regimoji atmintis, ne tik girdimoji. Ir Steve ne veltui daug skaito, ir Serovas kalba apie tai…

Juk išmokau vokiečių kalbą beveik tik skaitydama…Nėra gražus tas mano tarimas, bet žodynas yra geras ir pakankamas… Na, tiesiog nebežinau…

@miride
Man labiausiai patinka tas tavo “galvoju, kad per mažai skaitau” :slight_smile: +1
Čia tikriausiai ir bus tavo sėkmės formulė. Ne tai, ką tu darai, bet ką galvoji apie tai, ką darai. Čia ir bus variklis :slight_smile:

“Girdėjau, šaiką renki,” - Tučka Jeronimas iš seno filmo Tadas Blinda

Man patinka šitas vaikinas. Tai Rusijos AJ. Mes jau kalbėjome, kad kalbos mokymasis negali būti tikslas. Tai gali būti tik priemonė kažkokiems kitiems tikslams pasiekti. Priešingu atveju, jeigu žmogus nežino, ką jis veiks su ta kalba, jo šansai sakyčiau nuliniai. Serovas kalba tą patį. Kaip jau minėjau, didžiausią dėmesį jis skiria motyvacijai. AJ irgi kažkada minėjo, kad 80% sėkmės yra psichologija ir tik 20% - metodas. Steve yra pasakęs, kad jeigu jums pažadėtų milijoną, išmoktumėte kalbėti per metus su bet kokia metodika.

Kaip ir AJ, Serovas buria aplink save rinktinius žmones. Ir jis juos turės. Jis nedirbs su tais, kurie yra bendradarbiai, paskirti žmonėms kažkieno kito valia. Savo aplinką jis susikurs pats. Toks yra nepriklausomų žmonių kelias. Снимайте шляпы дамы и господа. Перед вами подполковник Игорь Серов:

Paprastai žiūriu interviu su seniais. Bet dabar pažiūrėjau interviu su 21 metų vaikinuku. Kuo jis patraukė dėmesį? Ogi tuo, kad labai gerai kalba angliškai. Vaikinas nuo pat mažų dienų LABAI domėjosi anglų kalba ir konkrečiai Amerikos kultūra ir, jo žodžiais tariant, pradėjo gerai kalbėti angliškai po 10 metų. Man patinka klausyti žmonių, kurie kalba realius dalykus :slight_smile:

“Уровень преподавания английского языка в стандартной Московской школе никогда не поможет тебе овладеть этим языком в совершенстве, как бы ты не старался, на какие бы кружки ты не ходил…”

Tai gali suprasti tik tas, kuris jau išmoko kalbos. Tuo tarpu visi kiti apie tai nieko net neįtaria ir niekada to nesužino, kadangi nuo tokio “mokymo” tik įsikala sau į galvas, kad tai yra labai sunkus darbas, kuriam jie galiausiai neturi nei laiko, nei valios.

Įdomu ar šita nesąmonė kada nors bus išspręsta ar taip ir bus palikta gelbėtis patiems, kam labai reikia…

https://vimeo.com/39776025