Išėjimas iš komforto zonos

@Gintaras.
Man sunku paaiškinti tai, kas yra man natūralu. Aš niekada nesimokiau greitojo skaitymo ir nenaudojau jokių technikų. Aš laikau tai duotybe, bet gali būti, kad šitas gebėjimas kažkaip buvo ištreniruotas vaikystėje.

Lėčiausiai skaitai, kai tekstą verti garsu. Taip dabar aš skaitau angliškai. Tam procesui aš nesipriešinu, tiesiog dabar taip yra. Smegenys dar nepripratusios prie kalbos struktūros ir gal net ir norisi kiekvieną žodį ištarti.

Vidutinio lėtumo skaitymas būna, kai mes sekame tekstą akimis, bet jis jau nebeaidi galvoje garsu.

Kai skaitau trimis kitomis kalbomis, smegenys savaime verčia tekstą į vaizdus. Tai aš ir vadinu matymu. Ir tai ir yra greičiausias skaitymas.

Toliau. Normaliai akis skaito sakinį iš kairės į dešinę ir stabteli 4-5 kartus. Mano akis stabteli taip pat 4 kartus, bet ne sakinyje o pastraipoje. Tai yra kvadratas. Pirmiausia akis pamato gabalą teksto kairėje viršuje, tada antrą gabalą dešinėje viršuje, tada trečią gabalą žemyn, bet dešinėje ir paskutinį kairėje apačioje. Viskas vyksta beveik vienu metu, smegenys mato pastraipą ir pavečia ją vaizdu. Galbūt taip:-)

Aš įdėsiu vikipedijos straisnelį. Man atrodo, jis daug geriau paaiškina, kas vyksta ir kaip tai reikia treniruoti. Aš ten atkreipiau dėmesį į knygos padėtį - 90 laipsnių kampas. Tai aš irgi darau, aš visada skaitau gulėdama.
http://lt.wikipedia.org/wiki/Greitasis_skaitymas

@rolan. Bet gal gali būti taip, kad kalbėjimas su tutoriumi skirtas tam, kad pasitikrintum savo gebėjimą, kai neturi kitų glimybių kalbėti?
Aš prisimenu jos pasakojime jos pirmą patirtį ir juokiuosi. Aš manau, kad elgčiausi dar blogiau - tik murmėčiau ką nors ir viskas:-) Aš vis dar nedrįstu ir geriau kalbuosi su savimi. Tai irgi psichologija, galiu jau gerai kalbėti su nepažįstamaisias, bet vengiu kalbėti Lietuvoje ir su mokytojais:-)

Mano nuomone jei skaityt tai tik garsiai geresne nauda nors girdesi kaip tari ir jausi ar gerai ar blogai tari taip palaipsniui tarimu normalu isvystysi…Nes bent mano toki paprasti zodziai kur reikia liezuvi palauzyti, there,were,over there,their,weird,wheather ir panasus atrodo girdejas daug kartu ir suprantu kalboje tik netiek daug kartu pakankamai kartojes juos turbut, kartais kai istariu anglam tai dazniausiai tenka antra karta pakartoti kad suprastu.Man atrodo nuo klausymo ir skaitymo mintyse zodynas nebent dides ,bet tarimas menkai pageres buna mintyse buna vienaip skamba kai istari kitaip.bent man tai skaityt geriau garsiai nors girdi kaip tari. As jei skaitau ka nors stengiusi garsiai skaityti tada pastebiu ar gerai tariu ar nelabai taip tarima po truputy naturalu lavinu :smiley: net juokas man kartais is savo tarimo ima, bet del to nepergyvenu labai viskam savo laikas:D

@rolan
Aš nemanau, kad būtina labai daug praktikuotis su tutor’iumi, norint mažiau ar daugiau padoriai kalbėti. Iš esmės tai galima pasiekti ir pasakojant (kaip miride) ar atpasakojant istorijas garsiai. To pakanka, kad pamatyti savo kalbos trūkumus ir atkreipti į tas vietas dėmesį, klausant sekantį kartą. Tačiau to nepakanka, kad pašalinti psichologinius barjerus, kurie atsiranda, kalbant su gyvais žmonėm. Kiek pastebėjau, tai paprasčiausia yra kalbėtis ne su anglakalbiais - mažiau įtampos. Tačiau norint žymiai pagerinti kalbėjimą, tutor’ius yra labai sveika, nes jis gali atkreipti dėmesį į tai, kur tau pačiam kalba atrodo galbūt gera, tačiau iš tikrųjų yra nenatūrali ar galbūt yra kažkokios gramatinės konstrukcijos, kurios pastoviai vartojamos klaidingai. Tada gali padirbėti su savo tipinėmis klaidomis ir ateity jų kiekį sumažinti.

Man patinka Steve pavyzdys su rusų kalba. Jis jos mokosi praktiškai nekalbėdamas visai. Čia jo video po 3 metų, per kuriuos jis kalbėjo rusiškai vos 5 kartus.

@miride
Ačiū už paaiškinimą. Man tik ką toptelėjo tokia šventvagiška mintis. O ar ne per mažai malonumo, greitai skaitant gražius dalykus, nes jeigu pavyzdžiui įdomų filmą peržiūrėti trigubu greičiu, tai man kažkaip atrodo gal ir ne visai gerai. Kita vertus esu girdėjęs (nežinau ar tai tiesa ar ne), kad, taip skaitant, informacija į galvą susideda geriau. T.y. skaitant “с проговариванием” įsiminimas būna blogesnis. Įdomu, kaip yra iš tikrųjų.

Tarp kitko ką tik radau Tony Robbins citatą vienoje knygoje apie žmogų, kuris yra išmokinęs tokio skaitymo tūkstančius kitų. Tai Paul R. Scheele, o sistemą vadina PhotoReading. Tema “Accelerated Learning & Fast Reading”.

@mantuxx19
Kalbėjimo organus galima išlavinti tik kalbant. Todėl ar tai būtų “shadowing” ar skaitymas garsiai - viskas tinka. Svarbu nereikalauti iš savęs neįmanomo, kadangi pradžioj kalba negali ir neturi būti labai gera. Atsimenu pats pradžioje labai nervuodavausi, kad negaliu gerai ištarti kai kurių garsų - tada dar nežinojau, kad tai - normalu. Tu moki į tai žiūrėti ramiai ir tai yra labai gerai. Dėl to viskas gausis greičiau. Kai žmogus būna įsitempęs, rezultatai visada būna blogesni.

@rolan
Man tai geriausias pavyzdys yra Steve. Tame video matome, kad po 3 (!) metų jo rusų kalba yra gana tolima nuo idealo. Kita vertus, taip kalbėti, turėjus viso labo 5 pokalbius rusų kalba, mano kuklia nuomone yra supergerai. Istorija žino ir tą faktą, kad dabar jis ėmėsi korėjiečių kalbos jau antrą kartą. Pirmas kartas (kai dar nebuvo LingQ) buvo nesėkmingas. Istorija nutyli, kiek dar galėjo būti tokių bandymų. Taigi, ne šventieji puodus žiedžia. Gali orientuotis pagal jį. Jeigu nekalbėsi ir klausysi bent po 1 valandą per dieną, po 3 metų tavo anglų turėtų būti panaši, kaip ten Steve rusų. Tai sakyčiau gana geras rezultatas. O jeigu norėsi daugiau… Tu jau dabar darai daugiau, nes pasakoji. Tiesa, Steve kalbasi pats su savim, tai negalima sakyti, kad nekalba visai :slight_smile:

@Gintaras. Mane prajuokino tavo analogija su greita filmų peržiūra:-) Bet skaitymas - tai visai kas kita. Aš nemanau, kad parandu ką nors. Jei perskaitau normalaus dydžio knygą per tris valandas, vienu atsikvėpimu, tai tarsi ją ir įkvepiu - su visomis emocijomis, garsais, kvapais ir visu jos skausmu. (Būna tokie autoriai, kaip pavyzdžiui Jonh Fowles arba John Irving, nuo kurių knygų skauda). Bet jei skaitau knygą tris dienas, vadinu tai knygos kankinimu. Taip dabar kankinu angliškas knygas.

Apie kalbėjimą. Kalbėjimas su savimi yra geras tuo, kad gali daryti pauzes, pagalvoti, pakartoti, jei tau nepatiko tavo tarimas. Niekas tavęs neskubina, niekas netaiso tavo klaidų. Jei nemoki ko nors pasakyti, gali tai apeiti ir pabandyti išsireikšti kitaip. Kai kalbu su savimi, aišku, matau, kokia dar skurdi mano kalba. Kada nors panorėsiu pakalbėti ir su Mokytoju. Bet dabar treniruojuosi taip. Aš nebijau priprasti kalbėti klaidingai, nes kalbėjimui taisyklingumą suteikia ir skaitymas. Prisimenate Steve filmuką, kaip jis kalba apie skaitymą. Jis taip pat skaito labai labai daug. Mano manymu, kalbėjimo su savimi esmė ir yra treniruotis pasakyti ką nors įvairiomis temomis.

@miride
O ar nebandei taip skaityti mokomosios medžiagos? Įdomu, kaip ten su informacijos išlaikymu. Man dabar šovė į galvą mintis, kad jeigu jau tu taip greitai “fotografuoji” knygas, tai labai gali būti, kad taisyklingas gramatines struktūras įvaldysi daug greičiau, o tai yra ne kas kita, kaip pagreitintas mokymasis.

Jeigu tai pasitvirtintų, tai ko gero būtų prasmė išmokti greitojo skaitymo ir pagreitintai įsisavinti gramatiką, masiškai “fotografuojant” knygas. Summa summarum , tai užimtų mažiau laiko, nelygu kiek laiko reikia mokytis taip skaityti.

@Gintaras. Aš taip skaitau viską. Jei medžiaga smegenims yra suprantama, neturi reikšmės, kokiu greičiu ją skaitai. Be to, kodėl tekstinė informacija, paversta vaizdu, turi blogiau išlikti atmintyje, negu paversta garsu? Tačiau kalba eina apie suprantamą tekstą. (Teorinė mechanika į tai nįeina:-) Aš jos nesupratau nei skaitydama greitai, nei lėtai, niekaip.) Todėl ir angliškai dar skaitau lėtai. Tą dieną, kai pradėsiu skaityti angliškai taip pat greitai, kaip lietuviškai, žinosiu, kad kalbą jau išmokau:-)

O dėl mokymosi… Energijos tvermės dėsnis teigia, kad norėdamas kažką gauti, turi prieš tai šiek tiek atiduoti. :slight_smile: Į kiekvieną mokymąsi reikia investuoti laiko. Aš noriu dabar, pavyzdžiui, išmoksti spausdinti akląja klaviatūra. Irgi sutaupyčiau paskui labai daug laiko, nes spausdinu daug. Bet elgiuosi kvailai, pasitreniruoju kokią valandą ir numetu keliems mėnesiems. Paskui būnu pamiršusi ir mokausi vėl iš pradžių. Grynas laiko švaistymas. Bet kada nors, po anglų kalbos, prisėsiu porai savaičių ir išmoksiu. Todėl tiesiog reikia gerai pagalvoti. Ir aš nežinau, kiek laiko užima greitojo skaitymo mokymasis. O gal tiesiog nesimokyti, o bandyti skaityti greičiau, stengiantis aprėpti akimis daugiau teksto, taip ugdant periferinį matymą ir neužsiciklinant ties kiekvienu žodžiu?

@miride
radau vieną seną resursą, kurį kažkada skaičiau - http://www.yugzone.ru/
Pabandysiu siūlomu būdu paskaityti knygų apie tai, kaip to išmokti, o ten matysim.

Prie aklo spausdinimo ir aš buvau prisėdęs ne kartą, bet tik po kelis kartus ir reikalas taip ir liko nepratęstas… :slight_smile:

@Gintaras. Šiek tiek peržvelgiau tą knygą. Ten irgi rašo, kad greit skaitant informacija įsisavinama geriau. Jie rašo, kad su jų technikomis gali paspartinti skaitymą 3 kartus. Tai iš tikro gerai. Ir dar įdomi lentelė apie greičius - 100 psl. per valandą laikoma greitu skaitymu. Aš skaitau 120.

Įsitraukiau tą puslapį į adresyną. Gal aš irgi tą knygą perskaitysiu:-) O tau linkiu sėkmės:-) Tu dabar jau gali mokytis viską, o viską, ką tik nori, nes tavo anglų jau tvarkoje. O aš dar su savo anglų turiu pabaigti išsisaiškinti :slight_smile: Todėl tik paskui bus klaviatūra ir visa kita.

Prie išėjimo iš komforto zonos galima dar pridėti momentą, kai nuo klausymo pereinama prie atpasakojimo. Man tai buvo (ir gana ilgai) juodas diskomfortas, kadangi norėjosi papasakoti kuo geriau, o nieko neišeidavo. Galiausiai nusprendžiau, kad aš juk dar tik mokausi, todėl neprivalau nieko daryti gerai. Kitaip kokia prasmė mokytis, jeigu viskas išeina iš karto?

Taigi dabar mano reikalavimai sau yra pakankamai kuklūs. Esu pilnai patenkintas, jeigu daugmaž gerai galiu papasakoti mini-istoriją ir POV paskutinį - 15-tą kartą. O pirmieji kartai… Ką tai jaudina? Pradedu pasakoti po 10 perklausymų.