@Gintaras.
Man sunku paaiškinti tai, kas yra man natūralu. Aš niekada nesimokiau greitojo skaitymo ir nenaudojau jokių technikų. Aš laikau tai duotybe, bet gali būti, kad šitas gebėjimas kažkaip buvo ištreniruotas vaikystėje.
Lėčiausiai skaitai, kai tekstą verti garsu. Taip dabar aš skaitau angliškai. Tam procesui aš nesipriešinu, tiesiog dabar taip yra. Smegenys dar nepripratusios prie kalbos struktūros ir gal net ir norisi kiekvieną žodį ištarti.
Vidutinio lėtumo skaitymas būna, kai mes sekame tekstą akimis, bet jis jau nebeaidi galvoje garsu.
Kai skaitau trimis kitomis kalbomis, smegenys savaime verčia tekstą į vaizdus. Tai aš ir vadinu matymu. Ir tai ir yra greičiausias skaitymas.
Toliau. Normaliai akis skaito sakinį iš kairės į dešinę ir stabteli 4-5 kartus. Mano akis stabteli taip pat 4 kartus, bet ne sakinyje o pastraipoje. Tai yra kvadratas. Pirmiausia akis pamato gabalą teksto kairėje viršuje, tada antrą gabalą dešinėje viršuje, tada trečią gabalą žemyn, bet dešinėje ir paskutinį kairėje apačioje. Viskas vyksta beveik vienu metu, smegenys mato pastraipą ir pavečia ją vaizdu. Galbūt taip:-)
Aš įdėsiu vikipedijos straisnelį. Man atrodo, jis daug geriau paaiškina, kas vyksta ir kaip tai reikia treniruoti. Aš ten atkreipiau dėmesį į knygos padėtį - 90 laipsnių kampas. Tai aš irgi darau, aš visada skaitau gulėdama.
http://lt.wikipedia.org/wiki/Greitasis_skaitymas