Prisiminiau, kaip perėjau prie kitos anglų kalbos mokymosi metodikos 2008 metų spalio mėnesį. Jau buvo praėję 2 mėnesiai, kaip buvau perskaitęs Veros F. Birkenbihl knygą. Buvau perklausęs nemažai AJ podcastų apie tai, kaip mokytis kalbų, žinojau “5 mistakes”, taigi žinojau pakankamai, kad suvokti, kaip nereikia ir kaip galima mokytis. Bet buvo kažkas, kas mane vis dar laikė.
Pirmiausia, tai įsitikinimas, kad pradėtus darbus reikia būtinai užbaigti, net jeigu tie darbai ir kvaili. Bet baisiausia buvo mintis, kad naujoje metodikoje nebus testų!
Kaip gi aš žinosiu, kiek jau moku?!
Kaip gi aš žinosiu, koks mano lygis?!
Dabar iš tų vertinimų ir etikečių juokas ima, bet tada buvo ne iki juokų. Padėjo matematika. Tuo metu mokiausi su kompiuterine programa English + ir jau buvau perėjęs į Intermediate lygį, taigi išėjęs 4 diskelius iš 11 ar 12 (tiksliai neprisimenu, kiek jų ten buvo). Paskaičiavau, kiek dar reikės laiko, mokantis tokiais tempais, kad išeiti visą kursą ir supratau, kad taip finišo galiu ir nepasiekti. Tada ir nukirtau tuos saitus su tradicine kalbų mokymosi metodika.
Buvau ne itin maloniai nustebintas, kai pamačiau, kad, pagal LingQ vertinimą, mano lygis pasirodė visai ne Intermediate 1, kaip pagal English +, o Beginer 1 arba tik viena pakopa aukštesnis už “No Knowledge”. T.y. buvau išmokęs 1767 žodžius iš kurių 308 buvau pamiršęs (juos buvau nusikopijavęs Excel’yje į atskirą vietą kartojimui), tuo tarpu LingQ studentas laikomas Beginner 1 lygio, jeigu jis žino mažiau, kaip 2000 žodžių.
Taigi, pagrindinė problema buvo ne kaip aš jaučiuosi, girdėdamas anglų kalbą, o koks mano lygis “ant popieriaus”, tarsi nuo to kažkas realiai priklausytų. Spėju, kad ne man vienam pažįstama šita būsena. Gali būti, kad ir gramatika lygiai taip pat nepaleidžia kai kurių studentų, nes kaip gi jie žinos, kiek jau išmoko ir kiek dar liko?
Su knyga (arba CD komplektu) yra paprasta - visada matai, kiek jau perskaitei ir kiek dar liko. Bėda ta, kad tai neturi nieko bendro su gebėjimu komunikuoti nauja kalba…
O LingQ yra kaip bekraštis okeanas, kur nieko nesimato. Tačiau vienas orientyras vis dėlto yra - tai žinomų žodžių skaičius. Už 10000 ribos prasideda laisvas kalbėjimas. Problema ta, kad to niekas nežino. Todėl tebus tai pagarsinta ir žinoma nuo dabar!