@lingqqqenglish
Man vis rusiški posakiai galvoj Sakoma “Это от молодости, это пройдет…” Lietuviškai pasakyčiau taip: “Триста лет мне всрались эти 10000” (kokia graži liaudiška kalba)
Buvo laikas, kai labai parinausi dėl skaičių, kadangi jie didėjo ne taip greitai, kaip norėjosi. Galiu pasakyti, kam man jų reikėjo. Aš šventai tikėjau, kad nuo 10000 jau pradėsiu kalbėti. Bet taip jau išėjo, kad pradėjau kažkur nuo 7500, tai dabar tas sportas jau neteko prasmės… Kitas skaičius, kurio siekiau, yra 800 suprantamos kalbos klausymo valandų, kadangi nuo tada turėjo prasidėti laisvas kalbėjimas. Neprasidėjo. So what? Prasidėjo vėliau
Aš labai gerai suprantu visus, kurie abejoja ir kuriuos persekioja netikrumas. Man buvo lygiai tas pats, tačiau mane palaikė neginčijami autoritetai, kurie buvo per tai perėję ir pasiekę rezultatų. Aš vis pažiūrėdavau jų video, paklausydavau podcast’ų ir pasidarydavo lengviau. Žinojau, kad vėliau ar anksčiau ir aš išmoksiu. Svarbiausia yra ne skaičiai ir ne tempas, o tęstinumas.
Dabar jau nusiraminau ir netgi ėmiausi po truputį klausyti vokiečių kalbos. Kas link anglų, tai klausau kalbos labai daug - treniruoju klausą, o naujų žodžių paskutiniu metu sužinau nedaug, nes mano tekstuose jų mažai, o sunkių tekstų neskaitau.
Jeigu darai, kas tau patinka, tai viskas tvarkoj. Svarbu daryti. Galima pirmiau išmokti suprasti žodžius iš klausos, galima iš rašto. Nematau baisiai didelio skirtumo - su laiku vis tiek viskas susikratys. Kam labai svarbu greičiau pradėti kalbėti, tiem svarbu daug klausymo pradžioj. Kam neskubu, IMHO vienas ir tas pats, nuo kurio galo mokytis. Svarbu nepradėti kalti gramatikos taisyklių ir negaišti laiko visokiom pratybom. Galima perskaityti daug knygų, padidinti žodžių atsargą, o vėliau išmokti atpažinti tuos žodžius iš klausos.