Radau čia tokį sąrašą.
Critics Lev Grossman and Richard Lacayo pick the 100 best English-language novels published since 1923—the beginning of TIME.
Turiu pasakyti, kad čia yra man matytų žodžių Kai kas skaityta lietuviškai, kai kas rusiškai, kai ką dabar skaitau angliškai. O šiaip norėjau pasakyti apie Selindžerį.
Jis mirė sava mirtimi 2010 metais, būdamas 91-erių. The Catcher in the Rye parašė 1951-aisiais, būdamas 32-ejų. Aš ją pirmą kartą perskaičiau gal besimokydamas 8-toj klasėj. Mano dukra ją pradėjo skaityti baigus aštuonias ir iš karto originalo kalba.
Dabar ir aš skaitau originalą:
“If you take her to a lousy movie, for instance, she knows it’s a lousy movie. If you take her to a pretty good movie, she knows it’s a pretty good movie. D.B. and I took her to see this French movie, The Baker’s Wife, with Raimu in it. It killed her. Her favorite is The 39 Steps, though, with Robert Donat. She knows the whole goddam movie by heart, because I’ve taken her to see it about ten times.”
Ką gi, aš irgi dabar galiu pažiūrėti tą filmą, kur jie ten žiūrėjo kažkada 10 kartų (filmas beje pastatytas 1935 metais. 1951-aisiais jis dar buvo gana šviežias.
Skaitom toliau:
“Buddy Singer and his stinking band was playing “Just One of Those Things” and even they couldn’t ruin it entirely. It’s a swell song.”
Ką gi, šitą galima susirasti Jutūbėje ir paklausyti, kaip skamba tai, ką grojo tame bare tas “stinking band”.
Ten pat galime išgirsti, kad šita knyga (tiksliau jos autorius) prieš 6 dešimtmečius pakeitė Amerikos literatūrą visiems laikams - - YouTube
Galime pamatyti ir paklausyti apie tikrąją Pencey Prep, kuri aprašyta knygoje - Catching Salinger: Pencey Prep - YouTube
Žiūrėdami šitą - Holden Caulfield: A Documentary - YouTube sužinome apie “one of the most iconic teenage movies of all time” - Rebel Without a Cause (1955).
Toliau - The Wild One (1953) ir t.t. be galo be krašto… Visa Amerikos paauglių maišto istorija kaip ant delno. Svarbu žinoti, kada sustot
Tik kol kas neradau gyvo interviu su pačiu autorium…