Algimanto Čekuolio žodis visiems poliglotams

@virgis71. Dabar LingQ’e kaip tik vksta balsavimas dėl naujų kalbų įtraukimo į sistemą. Norvegų kalba pagal pageidavimus yra antroje vietoje po lotynų kalbos.

A. Čekuolio paminėtas mintis pats girdėjau jo sekmadieninėje TV laidoje. Atrodo, įrašas yra ir YouTube. Man asmeniškai toks mokymosi būdas būtų priimtinas, tik … ne mano kišenei. Daugelis LinQ forumų dalyvių nusistatę prieš kursus. Aš sakyčiau, kursai kursams nelygu. Mano duktė gal per trejus metus baigė, kaip ji sako, visų lygių vokiečių k. kursus Vilniuje, pusę metų mokėsi kursuose Vokietijoje ir vokiečių kalbą išmoko - supranta, kalba ir vertėjauja. Tiesa, ji turi filologinį išsilavinimą (baigė lietuvių ir suomių bakalauro studijas), moka anglų, suomių kalbas, silpniau prancūzų (nors pastaroji mokykloje buvo pagrindinė). Vienas mano pažįstamas pasakojo apie kursus Leningrade tarybiniais laikais. Jis buvo ruošiamas dėstytojo darbui Alžyre. Jam teko mokytis Leningrade kelių mėnesių prancūzų k. kursuose. Kaip jis pasakojo, buvo didelis krūvis, 4-5 dėstytojai pakaitomis mokė ištisą kiekvieną dieną. Jo žodžiais tariant, prancūzų kalbą jį išmokė. Dabar jis prancųziškai kalba laisvai. Nežinau kaip kitiems, bet man kalbą išmokti gali padėti tik bendravimas. Klausymai ne kažką padės. Pavyzdys - rusų kalba. Apie 10 metų dirbau rusakalbiame kolektyve. Po kiek laiko, bendradarbiai pastebėjo, kad aš gerai kalbu rusiškai. Vėliau darbovietę pakeičiau, dabar neturiu progų kalbėti rusiškai ir jau negaliu pasakyti, kad kalbu sklandžiai. Nors galiu laisvai skaityti knygas, jokių problemų klausant rusų radijo ar žiūrint TV. Suprasiu rusą, nors jis ir švepluotų ar kalbėtų toli gražu ne maskviečių dialektu. Todėl didelių vilčių neturiu, kad kalbėsiu angliškai po AJ pamokų. Pirmiausia noriu suprasti. Noriu klausyti audio knygas, žiūrėti filmus. Būtų puiku, jei visi kalbėtų taip, kaip AJ. Deja, taip nėra. Gal būt, kas iš forumo dalyvių turi patirties kaip lavinti “anglišką klausą”?

@nemiega
Palaipsniui. Nuo paprasto prie sudėtingo. Nuo AJ prie Steve, nuo Steve prie Tony Robbins, nuo Tony Robbins prie dviejų amerikonų ar anglų besikalbančių tarpusavyje kur nors bare :slight_smile: