Toks klausimas iskilo kaip geriau mokytis. Ar kiaip Aj Hoge rekomenduoja, klausytis medžiagos 30 kartų ar daryti kaip daro Steve eiti prie naujos medžiagos jeigu senąją supranti 70 procentų. Manau abu metodai turi savo pliusų ir minusų. Ką manote jūs?
@zurubis. Kai pradėjau mokytis, klausydavau AJ po 20 kartų.
Medžiagą juk supranti jau po pirmo perklausymo ir perskaitymo. Bet gilaus klausymo esmė juk yra ne supratimo reikalas, daug kartų reikia klausytis tam, kad įgytum kalbėjimo automatizmą ir tarimą. Kai visa tai jau turi, gali klausytis po mažiau kartų.
Miride, nemeluosiu, bet aš po 20-30 kartų klausytis jau pavargau. Psichologiškai ir netgi fiziškai. Jau treti metai kai tai darau, todėl ieškau, kažkokių naujų metodų.
@zurubis. Labai tave suprantu. Po dviejų metų jau galima ir nustoti klausytis…
Aš irgi nebesiklausau daug kartų. Dabar aš tiesiog naudoju kalbą, yra toks metodas - learning by doing…Darau viską, kas šauna į galvą - skaitau, žiūriu filmus, kartais pažiūriu kokią gramatikos taisyklę, dirbu su angliškais tekstais… Kartais pasiklausau LingQ’e kokį nors TED gabaliuką. Įsirašau į mp3 grotuvėlį angliškas knygas ir klausausi pakeliui į darbą arba kai važiuoju į komandiruotes. Daug ką galima nuveikti… Tiesiog reikia būti tame - kalboje. Ir aš tikrai nemanau, kad yra kažkokie dar specialūs metodai.
Todėl nesuk labai sau galvos, daryk, kas patinka, kas džiugina ir mokymasis vyks savaime.
Čia viskas pareina nuo tikslų. Jerry Dai tuos pačius tekstus klausydavo po 1000 kartų (užtai dabar kalba kaip native’as). Steve sakė, kad kai pirmą kartą išgirdo jį kalbant, tai pamanė, kad tas žmogus gimęs Kanadoje. O atvažiavo jis iš Kinijos, būdamas 20-ties ir dėl prastos kalbos negalėjo gauti darbo…
AJ pamokos yra skirtos pažengusiems, kurie supranta apie 90-95% kalbos ir kurių tikslas yra ne žodyno plėtimas, o kalbėjimo lavinimas iki automatizmo.
Steve kalba apie pradedančiųjų lygį, kur pirmas tikslas yra sukaupti žodžių bagažą. Aš dabar ir su žiburiu nerasčiau tekstų, kur būtų 30% naujų žodžių. Kita vertus, Steve pradžioje rekomenduoja klausyti tą pačią medžiagą ne po 30, o po 50 kartų (būtent tiek ir yra numatyta LingQ nustatymuose) , kadangi klausos lavinimas yra ne mažiau svarbus, kaip ir žodžių atsarga. Mes turime pajausti kalbą, o tam reikia klausytis daug. Kai jau pakankamai gerai supranti, tai gali būti ir skirtingi tekstai.
Bet jeigu nusibosta, tada geriau keisti klausymus. Svarbiausia - išsilaikyti balne.
@miride
metodų yra daug. Kitas klausimas ar jie veikia
Čia Napoleon Hill parašė prieš beveik 100 metų
In your search for the secret of the method, do not look for a miracle, because you will not find it. You will find only the eternal laws of Nature. These laws are available to every person who has the FAITH and the COURAGE to use them.