Gerai, kad Steve nemoka lietuviškai, tai gaučiau velnių už tokias temas
Čia ne briedas, o elementari technologija. Ja gali pasinaudoti tie, kas mokosi žodžių ir taupo pinigus. Idėja tokia.
- Už $10 nusiperkame Basic Account.
- Skaitome viską iš eilės ir kiekvieną dieną užlinkiname po 33 žodžius (Miridė gali patvirtinti, kad tai yra labai mažai naujų žodžių).
- Po mėnesio darome “downgrade” ir grįžtame į Free statusą.
Dabar. Ką turim?
1000 užlinkintų žodžių (30 dienų po 33 naujus žodžius kasdien), krūvą perskaitytų tekstų ir krūvą mp3 audio failų. Toliau dirbame su šiuo turtu 4 mėnesius (kas nori, gali nors ir metus) ir summa summarum gaunasi 5 mėn. už $10 arba, kaip ir rašiau, $2 per mėnesį. Teorema įrodyta.
Taip mokantis, galima išmokti apie 5000 žodžių per 2 metus ir priartėti prie laisvo kalbėjimo anglų kalba. Kam tiek žodžių per 2 metus atrodo daug, siūlyčiau apskritai pamiršti idėją apie kalbėjimą angliškai, kadangi pageidautinas minimumas pagal LingQ matuoklį yra apie 10000.
Taigi, toliau dirbame taip.
Kartojamės žodžius su flashcardais ir pakartotinai klausome savo audio, tol, kol perklausysim visą šitą turtą po 30 kartų. Jeigu neaišku, žiūrime į tekstą (tekstų niekas neužrakins), esant reikalui, užvedame pelę ant geltonų žodžių ir pasižiūrime reikšmes.
Kai viskas bus išklausyta pakankamai kartų, vėl perkame Basic ir vėl užsilinkiname sau krūvą žodžių pusmečiui į priekį. Būtų tik noras.
Ko negalima daryti grįžus prie Free narystės? Kurti daugiau linkų. O ką? Dar mažai?
Aš pats per pirmus du metus su “English Plus” programa buvau sužinojęs 1797 žodžius iš kurių prisiminiau 1459 (pagal Excel – 1797 minus 308, kurių negalėjau prisiminti).
“Mokantis” (dabar šitą hemorojų galiu vadinti “mokymusi” tik uždėjęs kabutes) mano senaisiais tempais, LingQ kainuotų $0,83 per mėnesį, jeigu priimsime, kad norime užlinkinti 2000 žodžių per 2 metus (kas man anuo metu nebuvo pavykę, o čia tai yra vieni niekai - runda).
Įdomu kokiais skaičiais galėtų pasigirti tie, kas lanko kursus. Ir kiek babkių jiems atsieina vieno žodžio išmokimas. Jeigu pagal kursų reklamą matome, kad kursai kainuoja 249 Lt/mėn, tai turbūt tik vienas Aukščiausiasis žino, ko jie ten išmoksta už tiek pinigų. Duodu kepurę prišikt, kad jie neišmoksta 249 žodžių per mėnesį, o jeigu ir išmoktų, tai jiems tas atsieitų 1 Lt už vieną žodį.
Tuo tarpu mano pasiūlytas variantas yra 0,02 Lt už vieną žodį. Kas išmano aritmetiką, lengvai suskaičiuos, kad tai yra lygiai 50 kartų pigiau.
Does that make sense?
Kadaise Kaušpėdas dainavo: “Ar nebūsi tamsta apsirikęs, nusipirkęs tokias ilgas slides?” Lietuvių liaudis sako, kad durnių ir bažnyčioj muša. Kas kaltas, kad tie žmonės niekuo nesidomi ir už savo “švilpuką” moka mažiausiai 50 kartų brangiau? Negana to ir švilpti neišmoksta…
Šventam rašte parašyta, kad kur tik bus lavonų, ten sulėks ir maitvanagiai.