Per kiek laiko galima išmokti kalbėti nauja kalba

Čia tiesiog pateiksiu skaičius iš FSI (Foreign Service Institute) puslapio. Jeigu bus neaiškumų, klauskite.

The FSI Rating Scale

1. Elementary proficiency. The person is able to satisfy routine travel needs and minimum courtesy requirements.
  2. Limited working proficiency. The person is able to satisfy routine social demands and limited work requirements.
  3. Minimum professional proficiency. The person can speak the language with sufficient structural accuracy and vocabulary to participate effectively in most formal and informal conversations on practical, social, and professional topics.
  4. Full professional proficiency. The person uses the language fluently and accurately on all levels normally pertinent to professional needs.
  5. Native or bilingual proficiency. The person has speaking proficiency equivalent to that of an educated native speaker.

Minimalus kalbėjimo lygis yra trečias (tai, ką mes vadiname “fluency”). Taigi, kiek reikia laiko, kad pasiekti trečią lygį?

“Easy” Languages: (Ratings of FSI students speaking a Group 1 language after specified Periods of training.)

8 weeks (240 hours) 1/1+
16 weeks (480 hours) 2
24 weeks (720 hours) 2+

“Hard” Languages: (Ratings of FSI students speaking a Group 2–4 language after specified Periods of training.)

12 weeks (360 hours) 1/1+
24 weeks (720 hours) 1+ /2
44 weeks (1320 hours) 2/2+ /3

Which Are the “Easy” and “Hard” Languages?

Group 1: French, German, Indonesian, Italian, Portuguese, Romanian, Spanish, Swahili.
Group 2: Bulgarian, Burmese, Greek, Hindi, Persian, Urdu.
Group 3: Amharic, Cambodian, Czech, Finnish, Hebrew, Hungarian, Lao, Polish, Russian, Serbo-Croatian, Thai, Turkish, Vietnamese.
Group 4: Arabic, Chinese, Japanese, Korean.

Čia kalbama apie anglakalbius, todėl anglų kalba nepaminėta, bet, pagal viską, ji turėtų būti priskirta prie “lengvų”. Matome, kad 2+ lygiui pasiekti reikia 720 valandų. Mes orientuojamės į 800 tam, kad pasiekti “basic fluency”. Skaičiai faktiškai atitinka.

Įdomi pastaba mėgstantiems skaičiuoti. Dienos vidurkis čia yra 4,3 val. ir taip mokantis laisvą kalbėjimą galima pasiekti per 6 mėnesius. Ar man pasigirdo, ar čia kažkas skundėsi, kad neranda 1 val. per dieną? 1 val. per dieną yra ne mokymasis, o lengvas pasivaikščiojimas.

Kita vertus, skiriant 1 val. per dieną, reikia pamiršti visas iliuzijas ir nusitaikyti į 2 metus. Reikia prisiminti, kad į šias valandas įskaitomas tik SUPRANTAMOS kalbos klausymas. Visų kitų aktyvumų laikas gali būti išminusuotas iš mokymosi laiko ramia sąžine, kadangi KALBĖJIMĄ nauja kalba priartina tik KLAUSYMAS. Linkinimo laikas į šias valandas deja taip pat neįskaitomas…

Pirmus 4 mėnesius vidutiniškai per mėnesį aš surinkdavu po 100 valandų. Vidutiniškai. Nes tris dienas per savaitę mokydavausi po 11 valandų, kitomis dienomis mažiau. Tačiau šalia klausymo dar darydavau ir kitus darbelius, čia ir skaitymas, ir linkinimas, na, ir dar visko. Tačiau dabar matau, kad ir tai per mažai. Bet visvien šita statistika suteikia viltį. Greičiau ar lėčiau, bet tai įmanoma. Įmanoma išmokti. Tegu net būna ne 800, o 1000 ir dar šiek tiek daugiau, bet juk artėji. Oi, kaip norėčiau greičiau:-) Bet vis dar esu elementary proficiency lygyje.

@miride
Tai tu, kaip tas profesorius Arguelles. Jis irgi gali mokintis visą dieną, jei tik žmona ir vaikai netrukdo lol.
Čia jo darbo diena:

@Gintaras. Juokiuosi:-) Ačiū. Tai labai įkvepia:-)

@rolan
Kalbėdamas per anksti tu nieko nesimokai tik bandai semti informaciją iš tuščio kibiro ir tuo pat metu klausai savo hemorojinės kalbos ir pariniesi dėl to, kad negali gerai ištarti angliškų garsų. Tai gali atvesti prie frustracijos ir motyvacijos praradimo bei įsitikinimo apie tariamą “negabumą kalboms”. Paradoksas - šį įsitikinimą netgi turėjo vengrų poliglotė Kata Lomb, kuri, kaip ir Steve, baigus mokyklą, kalbėjo tik 1 kalba, o galiausiai baigė su 16 kalbų, iš kurių penkiom kalbėjo laisvai. Kai kibiras yra perpildomas, informacija pati liejasi per viršų. Fluency - tai nėra tobulas kalbėjimas. Tiesiog tu jau gali mąstyti angliškai ir tau nereikia sukti galvos kaip pasakyti tą ar aną. T.y. gali kalbėti automatiškai. Taip kaip ir gimtąja kalba. Aš pats po 800 val. dar negalėjau, daug žodžių trūko ir dabar dar trūksta, kartais reikia pagalvoti, kaip čia išsisukti iš situacijos. Amerikonų filmuose gali pamatyti visokių meksikiečių ir pan. kurie kalba su žiauriu akcentu, bet žodžius beria kaip žirnius. Čia sakyčiau jau yra kaip minimum 4, 4+ lygis pagal tą gradaciją. Beje, čia, kaip matome, apie valandas 4 lygiui pasiekti buvo kukliai nutylėta… :slight_smile:

O jeigu kalbėsim tarkim apie amerikietišką akcentą, tai to reikia mokytis specialiai. Vien tik klausydamas kalbos padargų neišlavinsi. Kaip sako Sheri Summers, jeigu nori išmokti groti pianinu, gaidų skaitymas tau nepadės. Turi sėsti prie pianino ir groti. Čia yra jos pamokų pardavimo puslapis. Gali pažiūrėti video ir paklausyti, kas yra darbas su kalbėjimu:

http://799744y703-v1xm8i2if0nx-4r.hop.clickbank.net

Ten pradžioj yra toks visai nieko pavyzdėlis (ne tas kur apie americano, o sekantis - kur Tomas neturėjo suvalgyti viso pyrago).

Nuorodoje reikia pašalinti tarpą tarp dviejų paskutinių raidžių - pabaiga turi būti “net”

Vienas iš mano mokytojų Jean Becchio yra taip pasakęs: “Kai aš buvau mažas, mama man nedavė šampano. Duodavo tiktai pieno…” :slight_smile:

Na taip tikriausiai vienintelis didžiausias minusas mokantis su AJ yra tai,kad jis kalba labai aiškiai ir gana lėtai,todėl jį suprantu visalaik beveik apie 95%.Tačiau pasiklausius airiu arba amerikiečiu kurie kalba labai greitai ir neaškiai visa fantazija atšoksta kai atrodo kad jau kažka supranti.Tapati Steve Kaufmann kartais yra sunkiai suprasti,tikriausiai dar reikia daug košės valgyti :slight_smile:

Sveiki,bandysiu prisijungti prie jusu.Na del mokymosi metodu matyt kiekvienam skirtingai,man asmeniskai vien klausymas yra nuobodokas,taigi i pirma vieta statau bendravima,jo pagalba geriau isimenu zodzius,sakinio daryba ir t.t.(zinoma reikalingas geras pasnekovas:D).Namie kalbame tik “angliskai”,jei tai butu galima pavadinti anglu kalba,nes vyras graikas,o jo anglu kalbos zinios juokingos,pliusas tik tas,kad zino daug zodziu,bet zalio supratimo neturi kaip taisyklingai sudarinet sakinius pagal laikus ir t.t.tai nusitempe jis mane ir iki savo lygio,ko pasekoje pamirsau kaip galbeti taisyklingai,o dabar jau ir pati nebezinau kas yra taisyklinga anglu kalba,nes cia,Kanadoje,kas antras zmogus emigrantas,kalba kaip kas tik ismano,o kadangi mieste kuriame gyvenu pagrindine kalba prancuzu(po 2m.gyvenimo pradejau tik viena kita zodi suprasti) tai prarandu vilti vel kalbeti taisyklinga anglu kalba,kuri butina norint eiti i prancuzu kalbos kursus.P.S.turiu labai gera patirti bandant suprasti dideli akcenta turiuncius zmones:))Dar iki siol istriges vienas nuotykis,kai vienoje kavineje uzsisakinejome maista.Padaveja kazka vardina is meniu,o mano vyras jai atsakineja,poto vyro klausiu is kur cia pas ji prancuzu kalbos zinios tokios geros,o jis man sako,kad ji angliskai snekejo:)))poto dar keleta kartu bandziau isiklausyti ka ji sneka,nu sakau ne vieno anglisko zodzio negirdejau :)))))taigi su laiku ir supratimas atejo,nors dar iki siol sunkiai suprantu srilankiecius ir indus.
taigi meginsiu sio saito pagalba grizti i mokyklos laikus ir pradesiu is naujo atrasti anglu kalba:)))

@rolan,man irgi tas pats,tikriausiai dar reikia pripildyti tą žodžių ‘‘kibirą’’ kad galėčiau suprasti viska gerai ir lengvai pasakyti.Kai pradedu nauja pamoka iš Lingq tai dar atrandu labai daug nežinomų žodžių,nors į supermemo atrodo jau kiek daug turiu susidėjęs žodžių ir beveik visus moku bet dar reikia daug daug kaupti savo žodyna.Po truputį po truputį tikiuosi pasieksiu tą norima tikslą ir judėsiu toliau,na svarbiausia dabar nieko nemesti ir mokytis toliau :wink: