Mokymasis iš klaidų

Galvojau mokytis iš savo klaidų, kurias padariau savo rašto darbuose, tačiau… Pastebėjau, kad čia gaunasi kaip ir su tuo skaitymu su klaidinga subvokalizacija. Žiūrėdamas į savo klaidingai užrašytus sakinius, aš nuolat šalia teisingo varianto pasikartoju ir klaidingą. Pagal padlos dėsnį smegenys turėtų geriau įsiminti būtent tą - klaidingą variantą (ką jos sėkmingai ir daro), kadangi tai yra lengviau - vieną kartą jos jau sugeneravo tą produktą, o dabar dar ir kartojasi.

Taigi, manau, kad klaidingų stuktūrų peržiūrėjimas labiau kenkia, negu padeda. Dėl to galvoju pasilikti tik teisingus sakinius (ištaisytus) ir tą vietą, kurios nesugebėjau parašyti teisingai paryškinti (tam naudoju Supermemo, bet galima naudoti ir LingQ flashcard’us). O tas vietas, kur trūksta artikelio ar kablelio palikti taip kaip yra t.y. klausimas - klaidingas sakinys su pastaba “ko trūksta?” atsakymas - teisingas sakinys su ištaisytu ir paryškintu “trūkumu.”

Gal visa tai ir nereikalinga, bet kažkaip norisi atidirbti už tas babkes, kurias sumoku už taisymą, nes taisyti darbus vien tik dėl to, kad pažiūrėti ar daug darau klaidų kaip ir nematau prasmės. Ir taip žinau, kad darau jų pakankamai. Be to pastebėjau, kad ir vadovai ypatingai nesižavi tuo, kad taiso 10-tą kartą tas pačias klaidas, o aš jas ir toliau sėkmingai kartoju - jie jau net ir komentarų kartais nerašo apie tai, ką jau kartą buvo paaiškinę (ir atsimena gi gyvatės!) :slight_smile:

Aišku, kas moka pinigus, tas užsako muziką, ir jų darbas yra tylėti ir taisyti pateiktą medžiagą, bet kažkaip nemalonu jaustis dvoješniku :slight_smile:

Noriu paklausti tų, kas atiduoda savo rašto darbus taisymui. Ar ką nors darote po to, kai gaunate savo ištaisytus darbus ir jeigu taip, tai ką?

@Gintaras. Na, kažkaip tu irgi palinkai į perfekcionizmą:-)

Aš neturiu nuomonės, nes neturiu taškų ir tutoriams dabar nesiunčiu tikrinti darbų.

Tačiau, kai atradau Grammarly, dedu tekstą patikrinti į programą ir aiškinuosi su ja. Kadangi nesu susimokėjusi, tai programa klaidingų vietų nenurodo, tačiau surašo, kiek ir kokių klaidų yra. Tada vėl žiūriu į tekstą ir bandau klaidas taisyti pati. Vėl leidžiu patikrinti. Kartais pataikau, kartais ne. Žinau, kad mašininė programa daug blogiau negu turorius, bet kai yra badas…

Bet kai klaidas ištaisau pati, paskui atsimenu.

Tik aš visvien manau, kad raštingumas ateina su skaitymu, kaip kalbėjimas su klausymu. Ir čia galioja tiesioginės proporcijos dėsnis - kuo daugiau vieno, to daugiau ir kito.

:)))) visi blogi dalykai visad labiau užsifiksuoja nei geri - todel iškart reikia trinti visas klaidas ir galimas variantas, jei jau nurodyta klaida - šalia teisingo varianto kabutėse pažymėti, kodėl reikia taip rašyti

@Mergiote
Aš irgi taip manau. Kaip sekasi linkinti?

laba diena,

Linkuose esu naujas zmogus.Isbandziau nemokama versija (keleta vokieciu kalbos pamoku), visai patiko, todel dabar pabandziusi nemokama versija noreciau susimoket ta min.mokesti kad galeciau linkinti nezinomus man zodzius, bet turiu problema-niekada nesu to dariusi internetu (nieko nesu pirkusi ar uz kazka mokejusi )ir dabar nemoku to padaryti.gal galetumete kas nors padeti?negaliu net atversti to puslapio kur nurodyti mokejimo budai…kai bandau ieiti raso-,operacijos neimanoma atlikti saugiai,.ar nera jokio kito budo susimoketi siai svetainei kad galeciau mokytis?
jei kas atsilieptu buciau dekinga.mano e-mail ausrakalinauskiene@yahoo.com
aciu

Labutis, va ir man truputi ta problema - reikia iki banko nusigauti ir pal pay isigyti - tik va nueiti reikia “ilgas kelias per kopas”
:)))) beje, Gintarui didelis dėkui, čia man kaip aklai vištytei grūdelis

na dar truputį - turėjom anglų mokytoją , dirbusia vertėja, tai kaip tais laikais tai jau buvo kažkas jos patarimas buvo mokytis iš dainų , ypač kur aiškiai žodžiai girdisi ir dainuoti kartu

Kas neturi kreditinės kortelės, gali gauti virtualią kortelę mokėjimams internetu. Čia daugiau apie tai:

Asmeniškai man labiausiai patinka PayPal (su juo galima susieti virtualias korteles). Naudojuosi juo jau beveik 10 metų ir nematau jokio vargo. Mokėjimai įvykdomi akimirksniu (kaip ir su kreditine kortele) ir iš karto galima naudotis paslaugomis arba gauti nusipirktus produktus. Skirtingai negu bankuose, kur mokestis už tarptautinius pavedimus siekia kelias dešimtis litų, už mokėjimus per PayPal nereikia mokėti nieko.

@Mergiote
Dainavimas yra geras dalykas (mano dukra tuo užsiima), kadangi dainas lengva atsiminti ir taip galvon labai gerai susideda tiek gatavos frazės, tiek ir tarimas su visokiais akcentais :slight_smile:

@Gintarui
aciu uz info.siuo metu esu vokietijoje,negaliu pasidaryti virtualios lietuviskos korteles:),o vokietijos bankuose tam bijau pritruks kalbos ziniu.noriu dar paklausti:ar galetu sumoketi uz mane kitas zmogus ,turintis virtualiaja kortele mokejimams internetu LingQ svetainei ?tai man siuo metu butu paprasciausia iseitis.
aciu

na manu tip, nes ten tik mačiau kodas isiveda- bandyk ir sužinosi :))))

@amberpiece
Tai tikriausiai nėra visai paprasta, kadangi arba kitas žmogus turi tau patikėti savo kortelės duomenis, arba tu turi jam duoti savo prisijungimo prie LingQ duomenis.

Žodžiu, turi būti didelis pasitikėjimas, kadangi jeigu tu pavyzdžiui sugalvotum pasikeisti slaptažodį, tada tas žmogus jau negalės atšaukti mokėjimų. Tokiu atveju jam tektų užblokuoti savo kortelę ir išsiimti naują. O tu, gavusi kortelės duomenis, galėtum smagiai apsipirkti internete :slight_smile:

Taigi, šiokių tokių rizikų čia yra, o lietuviai, kaip žinome, yra labai atsargūs žmonės. Bet pabandyti galima.

laba diena,
Noriu paklausti, esu anglu kalbos pradziamoksle. Esu atsidurusi tokioje situacijoje, kad privalau ismokti anglu kalba kuo greiciau. Noreciau gauti jusu patarima. Kaip geriau mokytis? As per diena perklausau,perskaitau ir uzdedu lingus vidutiniskai 5-10 pamoku. Kita diena pakartoju tas pamokas ir dar nauju mazdaug panasiai perziuriu. Darau taip todel, kad viena teksta klausyti tiesiog nuobodu. Ar as mokausi teisingai? Galbut per daug uzkraunu savo smegenims darbo.

@ausbut00. Kuo greičiau - tai per kiek laiko? Ir ko tu nori iš kalbos - kalbėti, susikalbėti ar išlaikyti kokį nors testą? Jei tik pradedi ir nori išmokti laisvai kalbėti, tai tau reikės dviejų metų, su salyga, jei klausysiesi anglų kalbos bent po valandą per dieną.

Klausytis tą patį nuobodu, bet AJ Hodge teigia, kad tik tokiu būdu (ilgai - klausantis tą pačią medžiagą, o ilgai, tai po 30 kartų), smegenyse atsiranda tos jungtys, kurios tau leidžia pradėti kalbėti.

Aš pradėjau kalbėti po 4 mėnesių, po 400 val. klausymo ir dirbdavau vidutiniškai nuo 3 iki 11 valandų per dieną. Priklausydavo nuo to, ar tai būdavo darbo diena, ar poilsio. Todėl nesijaudink dėl to, kad tavo smegenys gauna per daug. Svarbu, kad gautų pastoviai:-)

Aciu uz atsakyma. Tiesiog bandziau visaip pradeti mokintis, bet sis budas man atrodo geriausias. Kol kas neblogai sekasi, vien tai, kad tos frazes, kurias ilgai klausiau, isnyra is atminties netiketai. Tik kai kuriu fraziu reiksmes nesuprantu, tiesiog jos nesamoningai issivercia i lietuviu kalba.