Klausimas Miridei

Savo pirmoje žinutėje rašei kad:
“Prieš metus nusipirkau Zamiatkino kursą. Mokiausi labai sąžiningai. Kas dieną po tris valandas, kaip liepė Zamiatkinas. Kursą perėjau per du mėnesius. Neturėjau kantrybės mokytis 8 mėnesius. Po to ziūrėjau filmus, skaičiau knygas. Kalbėti nepradėjau. Tačiau kursas pripratino smegenis atskirti anglų kalbos žodžius nuo nesuprantamo triukšmo ir, pradėdama mokytis pagal “teisingą” metodiką, jau nebebuvau pradedančioji.”

Neseniai pamatęs, kad Nikolajus Batkovičius turi per 66k prenumeratorių, užsisakiau jo naujienlaiškius. Kol kas nieko ypatinga apart atsiliepimų ir kelių metaforų neperskaičiau, bet prisiminiau, kad tu naudojai jo kursą. Tai klausimas būtų toks. Ką reiškia “pradėdama mokytis pagal “teisingą” metodiką”? Ar Zamiatkino kūrinys nebuvo pakankamai “teisingas”?

Ir kitas klausimas būtų apie ispanų. Ar nebuvo noro pradėti nuo Zamiatkino, ar jis nėra padaręs kurso ispanų kalbai ar kažkas kita nulėmė tavo sprendimą? Ačiū (kaip dabar madinga rašyti :wink:

@Gintaras. Geras klausimas, Gintarai:-) (Taip reikia sakyti, kai vedi mokymus, o klausytojai tau uždavinėja nepatogius klausimus:-)

Teisingą metodiką aš, matyt, turėjau omenyje AJ.Juk atsimeni, pradžioje labai daug aptarinėdavome AJ pamokas ir jo metodiką taip ir vadinome - teisinga. Ir jei jau visai sąžiningai, apie Zamiatkiną aš tuo metu negalvojau, tiesiog jis buvo praeityje ir likęs kaip tolima introdukcija.

Iš tikro abi metodikos niekuo nesiskiria. Jeigu 32 Zamiatkino pamokas klausytis 8 mėnesius, kaip jis rekomeduoja, o dar geriau metus, po tris valandas per dieną, tai galų gale rezultatas ko gero būtų toks pats. Abiejų mokytojų pamokų esmė - klausymas. Galų gale abudu rekomeduoja daryti tą patį - po daug perklausymų įkalbėti tekstą iš paskos. AJ nuėjo toliau, sugalvojo POV. Zamiatkinas gramatiką pateikdavo pdf’e. Irgi labai nedaug. AJ turėjo vocabulary įrašus, Zamiatkinas daug negudraudamas tame pačiame pdf’e duodavo žodžių vertimą. Ir abu pateikdavo transcript’ą.

Bet medžiaga, Gintarai - kaip diena nuo nakties… AJ labai gyva, realistiška, emocinga, o Zamiatkino dialogai na, tokie dirbtiniai. Sėdi du diktoriai ir įkalba negyvą tekstą. Atsibosdavo iki dantų griežimo. Bet aš visvien perėjau visą kursą ir nesigailiu nė minutės. Tada nieko kito juk nežinojau, ir šitas kursas labai padėjo. Juk būtent po jo skaičiau Suomijoje pranešimą angliškai.

Todėl ir ispanų kalbai jo nebeėmiau, nors ispanų kursą jis irgi turi. Tačiau dabar žinau, kad yra nuostabiausios ispaniškos medžiagos LingQ’e ir yra daug visokių linksmų programėlių.

Bet Zamiatkiną visvien labai gerbiu. Ir jo knygą, ir jo kursą. Tik… na… šiek tiek linksmiau:-)

AJ pamokos skirtos tiems, kas yra baigę anglų kalbos kursą mokykloje. Pradedantiesiems tai niekaip netinka. Aš pradėjau jo pamokas, turėdamas apie 1500 žodžių bagažą ir man buvo nei per sunku, nei per lengva. Su Zamiatkinu, vadinasi, galima startuoti nuo nulio. Kalbant apie rusų autorius, tai ko gero būtų geriausias pasirinkimas, nes kiti, kiek mačiau, arba mokina gramatikos, arba siūlo išmokinti laisvai kalbėti per 2 dienas su visokiom ultrašiuolaikinėm metodikom, įskaitant ir 25 kadrą :smiley:

Kalbant apie dirbtinius materialus, tai pradžioje jie neišvengiami, tačiau 8 mėnesius ir dar po 3 valandas per dieną… Daugoka. Steve pereina prie realios kalbos po 1 mėnesio, kadangi, sėdint ant dirbtinės ilgiau, gali prapulti interesas mokytis. Tai ko gero gerai padarei, kad paspartinai šį procesą :slight_smile:

Problema ta, kad kas dar tik pradeda, nežino nei kas yra dirbtinė, nei kas yra tikra kalba ir įsivaizduoja kad mokosi teisingai. Vienas pamokų pagal Pimslerio metodiką pardavėjas duoda dykai atsisiųsti pavyzdį. Kadangi esu lietuvis, suprantu lietuviškai ir esu girdėjęs pakankamai lietuvių kalbos, manau kad turiu teisę manyti, kad žinau, kas yra natūrali lietuvių kalba. Tai, ką išgirdau toje pamokoje yra kažkas siaubingo. Ne faktas, bet kas galėtų paneigti galimybę, kad ir su kitom kalbom dedasi panašūs dalykai… Čia kažkada įdėjau paklausyti, kaip skamba ta (с позволения сказать (niekaip nerandu analogiškai skambančio lietuviško atitikmens:)) pamoka:

Beje, o kas yra tos Zamiatkino matricos?

zamiatkino matricų turėjau dalį iš kažkur atsisiuntęs…ten buvo parasčiausiai paimta kažkokių kursų (tuos kursus visiškai nesusijusius su zamiatkinu iš anksčiau turėjau atsisiuntęs) medžiaga sukarpyta gabaliukais…kiek suprantu tie gabaliukai ir vadinosi matricos

Pavadinimas tai labai blatnai skamba. Maniau gal čia kažkas neregėto :slight_smile:

Zamiatkino medžiaga yra paruošta taip: įrašomas 15 s dialogas ir jis sukamas maždaug 15 minučių be pertraukos. Tai ir ir vadinasi matrica (kolega GintasRU yra visai teisus) ir ją reikia klausytis 3 valandas per dieną. Medžiaga tinka pradedantiesiems, nes jis reikalauja, kad pirma būtų klausymas, net jei mokaisi kinų kalbą:-)

Aš taip ir pradėjau, visai nuo nulio. Pirmas tekstas yra pasisvekinimas su visokiais nice to meet you ir išsiaiškinimais apie gyvenamąją vietą. Pačioje pradžioje net neišskirdavau nė vieno žodžio, bet paskui, kai daug kartų klausaisi, iš tikro pradedi kai ką atskirti. Kai jau pakankamai prisiklausai, pasiimi tekstą, klausaisi vedžiodama tekstą akimis, o paskui dar kokias dvi savaites įkalbi iš paskos. Kai jau spėji kalbėti tokiu greičiu, kaip diktoriai ir tavo tarimas tau jau patinka, imi kitą matricą.

Aš, aišku, nesimokiau anglų kalbos mokykloje, ji man buvo visai nauja kalba, bet po Zamiatkino AJ tekstus supratau gerai ir jokių problemų neturėjau.

Gavau šeštą laišką. Šitas jau gana įdomus - išdėstyta visa technologija. Yra, sakyčiau, ginčytinų dalykų, nes (kaip sako Steve) mano patirtis rodo priešingai, negu tvirtina autorius.

Pavyzdžiui “Параллельные тексты вредны (как и субтитры)”.
LingQ mes tą tik ir darom, kad skaitome tuo pat metu klausydami audio ir mums puikiai sekasi.

Arba pavyzdžiui: “Не слушайте иностранную попсу”…
Why not?..

Kitas dalykas tai yra tai, ko prireiks kalbų studentui:
“воля, самодисциплина, предвидение, способность составлять долгосрочные планы, жизненный опыт, работоспособность, логика.”

Tai ką dabar? Ar anglų kalbos studentais gali būti tik seni piernikai, turintys “жизненный опыт” ir “способность составлять долгосрочные планы”? O ką jeigu žmogus durnas (t.y. nedraugauja su logika)? Ar jis jau negali išmokti angliškai? Bijau, kad vaikai nepasižymi šitom charakteristikom, tačiau puikiausiai apsieina ir be jų.

Steve savo knygoje pastebi, kad sportininkai iš užsieno po metų jau laisvai kalba pavyzdžiui angliškai tuo metu, kai užsienio universitetų profesoriai vos ne vos lemena dirbtinėmis frazėmis. Čia radau tokį pavyzdį. Žmogus tikrai nepanašus į intelektualą, tačiau kalba pilasi kaip iš kibiro (tegu ir primityvoka):

O ir pats matricų principas, man labiau panašus į kiekvienos žolelės, kurią tau paduoda gaspadorius, suvalgymą su visom šaknim, užuot laisvai klajojus po laukus ir pasirinkus tai, ko tau norisi ir tiek kiek norisi… Užuot tylėjus ir pratinus klausą, autorius nuo pat pirmos dienos siūlo šlifuoti tarimą vos ne iki idealo. Betgi tai paprasčiausiai neįmanoma! Dėl to ir tas darbas sakyčiau nėra labai jau prasmingas. Kas ir būtų, jeigu 2 metų vaikus prievartauti idealiai ištarti “R”? Kam to reikia? Ateis laikas - bus ir vaikas.

Žodžiu, man jo metodika atrodo labai jau dirbtinė. Gal tai ir gerai veikia, bet kaip sakė Steve apie spaced repetition systems, “aš įsitikinęs, kad jos labai efektyvios, tačiau galima kuo puikiausiai apsieiti ir be jų” :slight_smile:

Asmeniškai aš nematau jokių kitų kliūčių išmokti kalbų, kaip tik nesugebėjimą susitvarkyti su frustracija ir neviltim. Dėl to mes ieškome “interesting and meaningul content”, o ne klausome 15 s dialogų iki pamėlynavimo :slight_smile:

Ir jeigu jau Miridė, neatlaikė visų tų rekomenduojamų mėnesių, tai aš nelabai įsivaizduoju, kas tada gali tai ištverti :slight_smile:

man patikdavo zamiatkino laiškai…būdavo aptingsti…randi laišką…paskaitai…kažkaip pakeldavo dvasią…o taip tai manau daug kelių yra išmokti…gal vienas ilgesnis, kitas trumpesnis, bet jei neužmesi anksčiau ar vėliau viskas bus ok
pasižiūriu mano dukros…nei ten matau, kad mokytusi tą anglų labai…mokykloje daugiausia…filmus laisvai žiūri…atvažiavo į svečius vokietė, bendravo angliškai…čiauška neužsikirsdamos, nors namuose visai negirdėjau jų kalbant

Aš visvien norėčiau apginti Zamiatkiną. Tada aš kitokio būdo net ir nežinojau ir jo metodas man pasirodė tiesiog revoliucinis. Ir knyga buvo labai motyvuojanti. Ir poveikį matricos turėjo memenką, nes jau rašiau, kad po to AJ supratau iš karto ir gerai. Jei gerai prisimenu, Zamiatkino kursas turi apie 2000 žodžių. Taigi, jau žinojau tiek žodžių ir jau galėjau atskirti angliškus žodžius.

Zamiatkinas mano, kad kalbėjimas - tai yra veido raumenų praktikavimo esmė. Todėl jis ir verčia kalbėti iš karto. Iš tikro, tai labai sunku. sakykime, aš taip pirmame dialoge ir nesugebėjau tada ištarti - Mexico is very interesting city. Niekaip nespėdavau iš paskos pasakyti to žodžio - interesting.

O didžiausias blogis čia buvo - nuobodulys:-)

Bet šiaip jo kursą aš priskirčiau prie vienų iš geriausių. Nes labai aišku, struktūrizuota ir tik nuo tavęs priklauso, kaip tu tą kursą suvartosi.

Taigi aš ir sakau, kad jo kursas, kiek galiu įsivaizduoti (kadangi nemačiau savom akim), yra ko gero geriausias Rusijoje, o gal ir visoje posovietinėje erdvėje :slight_smile:

Jis yra vienintelis man žinomas žmogus į rytus nuo Baltijos, kuris nepabijojo rėžti tiesą tiesiog į akis. Juk visas mus supantis kalbų mokymo internetas tik tą ir teveikia, kad kabina žmonėms ant ausų makaronus (taip pat ir kalbų mokymo literatūra) O kiek yra žmonių, kurie kalba realius dalykus? Aš žinau (suprantu, kad žinau mažai :slight_smile: tik Birkenbihl, AJ, Steve, Krashen ir Zamiatkin.

Aš jau net airių poliglotą “pakrikštijau” airių jumoristu su jo briedovom “fluent in 3 months” idėjom, kurių jis iki šiol taip ir nepademonstravo praktiškai…

Į Facebook įdėjau video, kur idėjos autoriai, prisidengdami skambiu Pimsleur vardu, giriasi, kad nupirkę jų $10 kainuojantį 4 CD kursą ir vien tik atsipūtę jį klausydami po 30 min kasdien, po 10 dienų kalbėsite kaip “neitivai”. Kokiais gi idiotais reikia laikyti savo potencialius klientus, kad brukti jiems tokį šūdą? Video padarytas labai profesionaliai ir iš esmės kalba tiesą, tik pora smulkmenų… 30 min/diena ir 10 dienų :slight_smile: Kažkas yra pasakęs, kad dalis tiesos yra pats didžiausias melas.

Zamiatkinas rašo konkrečiai - 1000 valandų per 12 mėnesių ir aš neturiu jokio pagrindo juo abejoti ir tikrai tikiu, kad jo būdas yra veiksmingas. Tačiau regiu problemą tame, kad kas gi gali padėti išsaugoti kovinę dvasią tokiomis katorgiškomis sąlygomis… Juk svarbiausia mūsų moksluose yra juos tęsti.

Man sukėlė įtarimą tai, kad Miridė nėjuo tuo pat keliu, kai ėmėsi ispanų, todėl ir paklausiau. O jo laiškus užsisakiau dėl to, kad man įdomu pažiūrėti kaip gi jis skleidžia žodį. Reikia pasakyti, kad jo prenumeratorių sąrašas yra gana įspūdingas. Jį radau vienos Rusijos naujienlaiškių tarnybos topuose - jis ten pagal prenumeratorių skaičių yra 10-tas.

prisiminiau pagrindinį zamiatkino trūkumą…prieš porą metų bent jau man nepavyko rasti normalaus jo matricų komplekto už dyką…kas atrodė ganėtinai keistai…

Radau “gerą” lietuvišką pasiūlymą. Jei su Pimslerio vėliava žygiuojantys “mokytojai” už 10 baksų garantuoja laisvą kalbėjimą per 10 dienų, tai lietuviai čia pažengė toliau. Kam gi taip pigiai pardavinėti tokius super gebėjimus kaip laisvą kalbėjimą per tokį trumpą laiką? Jie siūlo 30 dienų kursą už superkainą ir tai žinoma ne $30.

Lietuvoje mokymas, kaip per naktį užauginti buratinišką pinigų medį arba žinias, ties kuriomis “neišmanėliai” kamuojasi metų metus, yra truputį brangesnis. Vienos garsios kalbų mokyklos “30 dienų intensyvus anglų kalbos kursas Vilniuje – tik 499 Lt.”

Tik… Pirkite, broliai ir seserys Kristuje, ir būsite išganyti per 30 dienų už kapeikas. Nukeliausite tiesiog į Rojų. Nereikės nė dešimtinės bažnyčiai aukoti.

…Pamaniau, gal jie ten žmonėms implantuoja gumines smegenis, kur sukiša visas savo gramatikas per 30 dienų :slight_smile:

išeitų16,63 Lt dienai… visai nebūtų brangu jei prie gramatikos pietums angliškus bikšteksus duotų

Esmė čia ne piniguose. Jeigu žmonės sukiša po 10k ir daugiau, tai čia iš tikrųjų būtų super kaina, tik problema tose 10, 30 ir t.t. dienų, ant kurių užkimba tinginiai ir lengvatikiai. Nežinojimas kainuoja brangiai. Užtenka perskaityti Zamiatkino knygą, kurią autorius dalina už dyką ir jau būtų galima sutaupyti krūvą pinigų ir marias laiko, sugaištamo nežinia kam.

Henry Adams yra pastebėjęs - “They know enough who know how to learn.”

Steve neatmeta galimybės, kad išmokti kalbėti galima ir per 3 mėnesius, susiklosčius atitinkamoms aplinkybėms. Čia jis kalba apie tai:

Nesenai bendravau su gera pažįstama kuri šiuo metu lanko kursus ir už tai sumokėjo panašiai, kaip Gintaras ir rašė. Na ką, pasiraitojau rankoves ir puoliau aiškinti visas mums čia žinomas tiesas. Ir ką gi, teko nusivilt, nes atsimušiau kaip į sieną, negalėjo patikėt, kad be gramatikos galima kažką išmokti ir dar už tokią mažą kainą. Matyt aš pats jai keistas pasirodžiau, nes gi dauguma lanko tuos kursus ir viskas ‘tipo’ gerai. Net liūdna pasidarė.

@Saulius503
Ką gi, jeigu žmonės neišmoko kalbėti mokykloje per 10 metų, tai 5 metai kursuose jiems tikriausiai neatrodo labai daug :slight_smile: Mokytojai yra geri oratoriai. Visą dieną tik tą ir daro, kad kalba, taigi moka dantis užkalbėti ir įtikinti gramatikos būtinybe. Žmonės patys kvaili, kad tiki ne tuo, kad patys savo gimtąja kalba pradėjo kalbėti per du metus nuo gimimo be jokių gramatikų, o tuo, kad jau dabar tai gramatika tikrai nuves juos į rojų (nors per 10 metų mokykloje taip niekur ir neatvedė).

Albert Einstein once said “The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results”.

Article Source: http://EzineArticles.com/12047

Na, tuose kursuose galima įžiūrėti ir kai ką teigiamą - tai kad pedagogai turi darbo, vis Lietuvoj mažiau bedarbių. Čia tur būt kaip ir įvairūs būrėjai, tam tikra žmonių kategorija irgi pas juos vaikšto, ko gero nusiramina sužinoję, kad jiems ateity bus viskas gerai, arba ne. Tai taip ir kursai, nueina nusiramina, tipo mokosi, stengiasi, bet kažkaip nesigauna, tur būt “negabūs” kalboms.

@visiems. Mokytis galima ir taip:-)

http://www.ted.com/talks/view/lang/lt//id/1134

Graži knyga :slight_smile:

Sveiki,gal galit pasakyti,kas yra kupono numeris,ir iskur ji gauti,bandziau nusipirkti menesiui uz 10 doleriu,praso kupono kodo.