Gavau šeštą laišką. Šitas jau gana įdomus - išdėstyta visa technologija. Yra, sakyčiau, ginčytinų dalykų, nes (kaip sako Steve) mano patirtis rodo priešingai, negu tvirtina autorius.
Pavyzdžiui “Параллельные тексты вредны (как и субтитры)”.
LingQ mes tą tik ir darom, kad skaitome tuo pat metu klausydami audio ir mums puikiai sekasi.
Arba pavyzdžiui: “Не слушайте иностранную попсу”…
Why not?..
Kitas dalykas tai yra tai, ko prireiks kalbų studentui:
“воля, самодисциплина, предвидение, способность составлять долгосрочные планы, жизненный опыт, работоспособность, логика.”
Tai ką dabar? Ar anglų kalbos studentais gali būti tik seni piernikai, turintys “жизненный опыт” ir “способность составлять долгосрочные планы”? O ką jeigu žmogus durnas (t.y. nedraugauja su logika)? Ar jis jau negali išmokti angliškai? Bijau, kad vaikai nepasižymi šitom charakteristikom, tačiau puikiausiai apsieina ir be jų.
Steve savo knygoje pastebi, kad sportininkai iš užsieno po metų jau laisvai kalba pavyzdžiui angliškai tuo metu, kai užsienio universitetų profesoriai vos ne vos lemena dirbtinėmis frazėmis. Čia radau tokį pavyzdį. Žmogus tikrai nepanašus į intelektualą, tačiau kalba pilasi kaip iš kibiro (tegu ir primityvoka):
O ir pats matricų principas, man labiau panašus į kiekvienos žolelės, kurią tau paduoda gaspadorius, suvalgymą su visom šaknim, užuot laisvai klajojus po laukus ir pasirinkus tai, ko tau norisi ir tiek kiek norisi… Užuot tylėjus ir pratinus klausą, autorius nuo pat pirmos dienos siūlo šlifuoti tarimą vos ne iki idealo. Betgi tai paprasčiausiai neįmanoma! Dėl to ir tas darbas sakyčiau nėra labai jau prasmingas. Kas ir būtų, jeigu 2 metų vaikus prievartauti idealiai ištarti “R”? Kam to reikia? Ateis laikas - bus ir vaikas.
Žodžiu, man jo metodika atrodo labai jau dirbtinė. Gal tai ir gerai veikia, bet kaip sakė Steve apie spaced repetition systems, “aš įsitikinęs, kad jos labai efektyvios, tačiau galima kuo puikiausiai apsieiti ir be jų” 
Asmeniškai aš nematau jokių kitų kliūčių išmokti kalbų, kaip tik nesugebėjimą susitvarkyti su frustracija ir neviltim. Dėl to mes ieškome “interesting and meaningul content”, o ne klausome 15 s dialogų iki pamėlynavimo 
Ir jeigu jau Miridė, neatlaikė visų tų rekomenduojamų mėnesių, tai aš nelabai įsivaizduoju, kas tada gali tai ištverti