Dar norėjau pasakyti, kad nesuku sau galvos, jeigu nežinau, kaip TAI bus lietuviškai. Vertimas reikalingas tiems, kas rengiasi užsidirbti sau duoną vertėjaudamas. Tiems, kas nori išmokti kalbėti kita kalba, vertimai tik trukdo.
Kodėl? Todėl, kad vertimas yra aplinkelis. Tiesus kelias yra SUPRATIMAS, apie ką eina kalba. Skaitome Steve knygoje Zhuangzi mintį, užrašytą ketvirtame amžiuje prieš Kristų.
Fish traps exist to capture fish.
Once you’ve caught the fish you can forget the trap.
Rabbit snares exist to capture rabbits.
Once you’ve got the rabbit you can forget the snare.
Words exist to capture meaning.
Once you’ve got the meaning, you can forget the words.
Where can I find a man who has forgotten words?
I’d like to have a word with him!
Tai reiškia, kad žodžiai yra skirti tam, kad suprasti prasmę. Kai tik supratote prasmę - galite pamiršti žodžius.
Todėl nesukite sau galvos dėl to, kaip tai bus lietuviškai. Koks skirtumas? Jeigu suprantate prasmę, negaiškite laiko lietuviško atitikmens paieškoms, o eikite pirmyn.
Pas mane tokių atvejų milijonas. Aš prie nežinomų žodžių pridedu visas reikšmes (angliškai), kokias rodo žodynas ir iki šiol (savo senus žodžius vis dar kartojuosi su Supermemo) kartais matau, kad ne tą reikšmę kažkada paryškinau. Tokiu atveju paryškinu kitą ir einu toliau
Leisk sau daryti klaidas. Iš karto pasijusi geriau. Ateis laikas ir viskas paaiškės, kas bus reikalinga, o kas nepaaiškės, tai greičiausiai bus galima išgyventi ir be to. Man padarė įspūdį Steve požiūris. Neseniai sužinojau, kad jis juda prie naujos medžiagos, kai supranta 75%. Aš pats pritempiu kažkur iki 95%. Pas mane gaunasi “gilesnis” mokymasis. Steve sako, kad kai jau supranta apie 75%, jam pasidaro nebeįdomu ir tada darosi sunku susikoncentruoti, todėl jis ima naują medžiagą ir tada vėl pasidaro įdomu.
Pažiūrėk, kaip Steve kalba rusiškai. Ten milijonas klaidų, bet tai netrukdo jam duoti interviu “Echo Moskvy”. O mes labai pergyvenam, kad jeigu kažko nesuprasim ar padarysim klaidą kalbėdami su vienu žmogum, tai juoksis visas pasaulis. Pasauliui nusispjaut, kaip mes kalbam - svarbu, kad mus suprastų, o visos detalės ir grožybės - po to. Aš jau pustrečių metų mokausi ir tai nepasakyčiau, kad daug dėmesio skiriu smulkmenoms. Vis dar auginu žodžių atsargą.
Sveiki, as irgi susiduriau su isvrtimo/supratimo problema, tikiuosi galesit paaiskint:
,When working late at night; contemplating lipids and clogged arteries often makes me crave greasy hamburgers…"
Nesuprantu zodzio ,contemplating" reiksmes siame sakinyje… na juk jis reiskia svarstyti, galvoti… tai prie ko cia tie lipids???
Tai taip iseina,jog cia sakoma jog riebalai ir uzsikimsusios arterijos vercia noreti greito maisto… bet nelogiska juk???
Taigi, reiktų manyti, kad kontempliuojantys lipidai tiesiog gražus posakis - kai labai smarkiai dirbi ir mąstai, išsiskiria daugiau steroidų, nebepasisavina cholesterolis, todėl norisi riebių hamburgerių. Ir užsikimšusios arterijos taip pat neleidžia organizmui pasisavinti naudingų medžiagų, tame tarpe ir riebalų, kurie reikalingi energijai.
Taigi, viskas logiška:-)
Iš tikro, gal nereikia taip pažodžiui versti, nebent rašai mokslinį darbą arba darai straipsnio vertimą. Svarbu suprasti ir įsidėmėti įdomaus žodžio vartojimo galimybę.
aciu, miride labai prajuokino paaiskinimas apie lipidus, zinau as apie juos daugiau nei noreciau,nes studijos susijusios su tuo, bet aciu vis viena aciu ir uz vertima, Taigi contemplating reikstu kntempliuojantys, o visai ne svarstyti,galvoti
@LadyBug.
Aš irgi juokiuosi:-) Ar bent į tą pusę paaiškinau?
O jei jau lietuviškai, tai kontempliuojantys reikštų - įsigilinę į savo vidaus pasaulį, apmąstantys tikrovę. Žodžiu - giliai mąstantys tie tavo lipidai:-) Ir todėl labai alkani:-)
miride, as dabar perskaiciau savo post’a is naujo, tai atrodo labai netaktiskas,atsiprasau:) (as cia apie ta juokimasi apie lipidus :D). Taip, viska Tu teisingai paasikinai, aciu dar karta. Aciu ir uz giliuose apmastymuose esanciu riebalu paasikinima Va cia tai tikrai juokinga :DD kaip jie turetu atrodyti?.. tokie intelektualai, kaip kokie didieji mastytojai :DD