Aš nemanau, kad kalbą reikia mokytis visą gyvenimą. Juk kažkada ją reikia ir pradėti naudoti? Jeigu mes nenusistatysime ribų, tai procesas gali pradėti atrodyti begalinis, o kai perspektyva tokia - mokymasis atrodo nykus.
Galima nusipirkti (ar gauti) tam tikrą kursą ir praėjus jį pasakyti sau - viskas, jau išmokau.
Bet aš galvoju, kad geriau skaičiuoti valandas. Kol kas klausymo valandas. Galbūt čia didžiulė Zamiatkino įtaka, bet Zamiatkino teoriją
patvirtina ir visi kiti Didieji Mokytojai bei Gintaro patirtis. Zamiatkinas kaip ribą apibrėžia 1000 valandų. Gintaras po šitokio valandų skaičiaus jau kalba laisvai, bet kalbėti jis pradėjo netgi anksčiau. Po 400 valandų klausymo aš nulaužiau psichologinį barjerą ir nustojau bijoti pasakyti “nice to meet you”.
Dabar aš eu užsiplanavusi sau tą tūkstantį. Tu tą skaičių pasiekei per 2,5 metų, Gintarai, tačiau aš planuoju jį pasiekti per metus. Manau, kad po 1000 valandų neuronų tinklas smegenyse turi būti išsišakojęs taip, kaip reikia. O po to planuoju klausymą labai apriboti, tai reiškia, pabaigti visas pamokas, už kurias esu sumokėjusi, ir tada labai labai labai daug skaityti angliškai. Dar vienerius metus. Nes kai pabaigiau vokiečių kalbą, išlaikiau egzaminus, gavau diplomą, tai pirmus metus perskaičiau 106 knygas vokiškai, išėjo po 91 puslapį į dieną. Dėl to turiu visai neblogą vokiškų žodžių atsargą.
Taigi, aš manau, kad tiek - 1000 valandų klausymo (nesvarbu per kiek laiko jas surinksite) ir 100 perskaitytų knygų (nesvarbu, per kiek laiko perskaitysite) turi užtekti tam, kad kalbą išmoktum. O paskui jau yra labai geras metodas - learning by doing. Ir šitą metodą jau galima naudoti visą gyvenimą.
Todėl, Gintarai, tu tai jau tikrai gali pradėti skaityti savo mylimą Faulzą. :-)Man jis irgi labai patinka. Bet angliškai aš jo dar neskaičiau.
Taigi, ką jūs, visi kiti, galvojate apie mokymosi trukmę?
Man dabar yra tokia problema, kad kaupiasi geidžiamų knygų sąrašas, bet ivesticijos į mokslą neleidžia numesti pamokų, kurių dar nebaigiau. Seniau skaityti nemėgau, kadangi negirdėjau intonacijos ir man buvo sunku suprasti iš karto - turėjau tą patį sakinį perskaityti kelis kartus, kad pasidarytų aiškiau. Dabar pastebėjau, kad einasi visai neblogai. Esmę suprantu, o jeigu kuris žodis ir neaiškus, tai tiesiog nekreipiu į jį dėmesio ir skaitau toliau.
Daug dalykų jau galiu atspėti, kadangi, jeigu lengvai suprantu klausimą, tai atsakymą galima nuspėti ir nežinant visų žodžių prasmės. Paklausius kelis kartus, jau ir žodyno nereikia.
Šiaip tai mano prioritetai tokie:
- Video
- Audio
- Tekstas
Su rašytine kalba didžiausia problema yra ta, kad ją reikia skaityti, t.y. sėdėti ir skaityti. Aš dabar pripratau klausyti kalbos bet kur, tai ir knygas greičiausiai ne skaitysiu, o klausysiu. Skaityti nebent per atostogas galima bus kiek daugiau.
“Learning by doing” yra geras daiktas, kadangi ateina toks laikas, kai užtenka vieną kartą paklausti, ką koks nors žodis reiškia, ir jau prisimeni - čia, kai naujų žodžių jau būna mažai. Dabar man jau natūraliai norisi mažiau mokytis, o daugiau daryti. A.J. kartojimus buvau nuo 30 kartų sumažinęs iki 25, paskui 20, pereitą mėnesį sumažinau iki 15, o per balandį teperklausiau 10 kartų, nes didinu kitų klausymų dalį. Nu ir ką gi. Manau, kad užteks ir 10 kartų. Judėsiu prie naujos medžiagos, nes kitaip niekad neišeisiu visų pamokų.
Manau dabar laikysiuosi tokios taktikos - jeigu galiu daugiau ar mažiau padoriai papasakoti miniistoriją, tai ir gana klausyti tą patį per tą patį. Išgirdau iš Joe Weiss. Sako, klausykite tol, kol patys galėsite papasakoti. Tai taip ir padarysiu.
Manau, kad tai buvo “The Linguist”
Sveiki Na Jus tikrai ikvepiat. Visi, absoliuciai!!! O ka jau kalbeti apie Gintara ir miride
(Gintaras supazindino mane ir su A.J. ACIU LABAI!!!)
As pati jau laaaabai ilgai kankinuosi su anglu mokinimusi…metai mokykloje atrodo nieko nedave…bet dabar viskas aiskeja:blogi metodai,blogas poziuris. Turiu atsargoje tris vasaros menesius, per kuriuos labai noreciau patobuleti. Nesakau,kad ismokti,bet patobuleti. Manau visai imanoma per 3men daug nuveikt. O noro yra. Taigi dirbam, lavinam ausytes ir drasinam vienas kita!
Kuo daugiau entuziazmo tuo geriau!
@Bamboocha
Steve sako, kad galima pasiekti lūžį (breakthrough) per 350 valandų. T.y. metai po 1 val. klausymo kasdien arba pusė metų po 2 val. kasdien arba 3 mėn. po 4 val. Man atrodo, Miridė turi tokios intensyvaus mokymosi patirties.
Na as gal ir leciau judesiu,bet luzio reiktu na dabar stengsiuos po 1h min i diena skirti klausymui,bet man automatiskai gaunasi ilgiau. Klausau A.J., tada cia pamokeliu visokiu… o dar ir straipsniai ivairus vien tik anglu kalba.(dabar stengiuosi viska skaityt tik angliskai. lietuviskuose saituose net nesilankau). plius filmai ir muzika:)
O kazin tikrai veringa kiekviena pamoka perklausyt 30kartu?
@Bamboocha
Viename atsakyme Steve nurodo pradžioje klausyti po 50 kartų. Čia viskas priklauso nuo esamo lygio. Kol žodžių atsarga yra maža, tai paprasčiausiai nėra kaip klausyti labai daug skirtingos medžiagos. Naujų žodžių bus tiek, kad bus tiesiog neįmanoma jų visų išmokti.
Toks teorinis vaizdelis.
Tekste yra 500 įvairių žodžių, kurie paminėti tik po 1 kartą. Iš jų aš žinau 100. Vadinasi, man čia bus 400 naujų žodžių. Jeigu aš rytoj imsiuos kito tokio pat teksto, 800 naujų žodžių per 2 dienas bus akivaizdžiai per daug. Todėl mes ir žaidžiam su tais pačiais tekstais. Saugom smegenis nuo perkrovų
Kaslink A.J., tai galima labai paprastai pasitikrinti. Jeigu gali palyginti nesunkiai papasakoti mini-istoriją, tai gal jau ir gana klausyti tą patį per tą patį. Jei ne, judėti prie naujos medžiagos dar per anksti.
Kita vertus, Steve yra minėjęs, kad juda prie naujos medžiagos tada, kai gali suprasti 75% teksto, nes jam tada jau pasidaro neįdomu ir darosi sunku susikoncentruoti.
Trečia vertus, aš pats dažniausiai klausau nesusikoncentravęs. Kartais net užmiegu beklausydamas. Bet nepastebėjau, kad tai kaip nors blogai paveiktų mano mokymąsi. Susikoncentruoju tada, kai pradedu pasakoti mini-istorijas. Jeigu kažko nežinau, kaip pasakyti, sekantį kartą tą vietą perklausau labai atidžiai, bet ne visada, nes kartais pamirštu ir vėl pražiopsau
Nuo 2008.10 iki dabar esu perklausęs 30 AJ ir 10 Real English pamokų komplektų, taigi mano tempas yra 40 pamokų komplektų per 31 mėnesį. Vidurkis išsikraipė, nes dabar klausau tik po 10 ir 15 (Real English) kartų, o šiaip buvo 1 pamokų komplektas per mėnesį, plius Steve knygos kiekvieną skyrių perklausiau po 20 kartų. Ir ką gi? Tempas pakankamai lėtas, bet nematau dėl to jokių problemų
Na aisku. Tikrai nuobodu kartais klausyt ta pati. Kol kas klausau ta pati 15kartu. Jau galiu papasakoti mini story. Na bet manau sia savaite dar padirbesiu su sena medziaga. Kazkaip nesinori skubeti. Geriau leciau,bet uztikrintai. ( learn deeply - speak easily! skamba galvoj nors tu ka :DDD) Beje ir tas 7rules klausau kiekviena diena, nzn ar tai naudinga tiesiog man tai patinka. Diena pradedu su siomis taisyklemis.
Sveiki, labai smagu, kad as aptikau cia jus As taip pat noriu pagerinti (nors atvirai kalbant, pagerinti net juokingai skamba) gal geriau sakysiu ismokti anglu kalba. Jei teisingai suprantu, tai reikia pradeti nuo klausimosi. Ar teisingai suprantu? Bet kartu noreciau ir po truputi kalbeti… Ar geriau to nedaryti? Aciu is anksto uz atsakymus
@aristokrate
Visokių yra nuomonių Benny Lewis sako, kad reikia pradėti kalbėti nuo pirmos dienos, Steve Kaufmann sako, kad nebūtina, Dr. Marvin Brown sako, kad ne.
Amerikos universitetiniame kalbų centre Bangkoke buvo pastebėta, kad tie, kurie pradeda kalbėti vėliau, t.y. turi bent vienų metų tylos periodą, po to kalba geriau. Aš esu tos nuomonės, kad, jeigu nėra būtino reikalo, t.y. negyveni Amerikoj, tai kalbėjimas gali ir palaukti, bet, jeigu kalbėdama jautiesi gerai, tai gal nieko baisaus.
Tie žmonės, kur išvažiuoja į užsienius nemokėdami kalbos, pradeda kalbėti iš karto ir nieko ypatingai baisaus nenutinka. Tačiau mokymosi esmė vis dėlto yra klausyme ir skaityme. Ypatingai klausyme.
O Jus klausotes cia esanciu tekstu ar bet kokiu?
Paprasčiausia yra kažką susirasti čia. Jeigu niekas iš esamos medžiagos nedomina, galima įsikelti savo.
Ar teisingai suprantu, kad galiu klausytis teksto ir jo nesuprasdama. Ar pirma ji turiu issiversti? Kiek kartu perklausote ta pati teksta?
Paklausyti kartą ar du galima, bet vėliau, klausant pakartotinai, geriau jau suprasti apie ką eina kalba. Aš pats pradžioje klausydavau 30+ kartų, dabar (po 2,5 metų) - 10-15.
Esu naujokas, savamokslis, niekada (?) nesimokes kalbos. Mokykloje turejau “gabumus” fizikai, matematikai , bet ne kalbom (isskyrus Rusu).
Kartais isvaziuoju is Lietuvos, - tai paskatino mokytis Anglu kalbos (nes tam tikrose situacijose jauciuosi nepatogiai). Apie ka kalba suprantu (50 pr. t. y. tema pokalbio aiski),kazka pasakyti noriu, bet nesigauna.
Atsitiktinai radau internete Gintaro agresyvu straipsi apie kalbu mokymasi mokykloje (tuscia laiko svaistyma). Padare ispudi. Nutariau pabandyti.
Kadangi turiu iproti viska skaiciuoti, per tris-keturis menesius isklauses 160-180 valandu teksto galiu pasakyti, - klausantis tekstu tarpinio lygio apie 70-100 zodziu yra nezinomu, kurie tampa zinomais po 5-7 dienu. Ismokus vidutiniskai bent po 70 zodziu per savaite, per metus galima tiketis isisavinti apie 3600 žodziu. Tam kad kalbeti per metus reikia isisavinti 5600 zodziu. Tam kad ismokti lengva kalba reikia 1,5 metu. Man 28 metai, tai reiskia jog saves nespaudziant, ir klausnatis teksto tik automobilyje, galima ismokti bent 5 kalbu. per ateinancius 10 metu (nebutu blogai kaip zmogui neturinciu gabumu).
Visus besimokancius ir uzdavinejancius kausima: “Kiek reikia laiko mokytis kalba?”, galiu atsakyti - nereikia mokytis, reikia klausyti.
Sveikas, Ciklone.
Kalba tuo ir skiriasi nuo tiksliųjų mokslų, kad čia formulės nelabai galioja
Leisiu sau spėti, kad po 1,5 metų dar nenorėsi imtis kitos kalbos, nes norėsi geriau įsisavinti tą, kurios mokeisi visą tą laiką. Aš čia iš karto griebiausi trijų kalbų, bet galiausiai likau prie vienos
Nors teoriškai visko gali būti. Priklauso nuo to, koks kalbos įvaldymo lygis tave tenkina. Čia forume dabar kaip tik eina kalba apie Moses McCormick, kuris būdamas dar pakankamai jaunas, jau kalba apie 20 kalbų (tame tarpe estų). Jis tiesiog domisi kalbom, turi savo sistemą ir jam gerai sekasi. Beje, vienu metu jis mokėsi LingQ - japonų kalbos.